23
aug
09

Herberg Moriau

Stille getuige van het stekerijverleden.

Tijdens de tentoonstelling ‘Expo Geuze & Kriek’ was een interessant interview met Jan Moriau te bekijken in een filmpje gedraaid in Herberg Moriau.  “Het is vandaag markt, dus het café is zéker open”, verzekert de vrouw aan de balie van het Colomakasteel.  Tijd om me onder te dompelen in de sfeer van dit volkscafé en haar geschiedenis.

Herberg Moriau

Vlak aan de kerk van Sint-Pieters-Leeuw trekt Herberg Moriau liefhebbers van Geuze en Kriek Moriau sinds 1943 toen het café overgenomen werd door Jan Moriau.  Ook broer Pierre Moriau hield café in de ‘Oude Bareel’ naast Stekerij Moriau op de weg naar Vlezenbeek.

Pancarte Moriau
Pancarte over ‘Moriau’ op de Expo Geuze & Kriek.

Het verhaal van de stekerij start omstreeks 1880.  Johannes Moriau was steenbakker, maar werkte ook in loondienst bij brouwerij Merlo in Vorst als biersteker.  Dat laatste fascineerde hem en hij besloot een eigen stekerij op te richten.  Met de laatste stenen van de steenbakkerij bouwde hij een pakhuis.  In 1920 neemt zijn zoon Leopold de stekerij over die op haar beurt wordt verdergezet door zonen Jan en Pierre vanaf  16 maart 1956.  Na hun dagelijkse taken als klanten bezoeken, boekhouding, bereiden, proeven, bottelen, leveren, … losten ze hun vrouwen af achter de tapkast.  Op het hoogtepunt van de stekerij werden ze bijgestaan door een 15-tal seizoensarbeiders. 

Herberg Moriau 02

Op 1 maart 1983 werd de stekerij feitelijk gesloten.   Eén van de zonen van Jan, Jos Moriau, zette alleen de bierhandel verder – al zijn er bronnen dat nadien nog sporadisch gestoken werd – tot 1993.  De bieren van Moriau bestaan nu nog steeds: eerst werd verdergewerkt met De Neve, nu met Frank Boon die speciale lambieken selecteert voor Moriau en ook instaat voor de botteling.

Kriek Moriau

Herberg Moriau werd overgenomen door Jan’s dochter, Mireille, die na 33 jaar nog steeds achter de toog te vinden is.  Ze schotelt me een eigen kriek van Moriau voor: “door ons zelf gemengd, niet door Boon”.  Toch kan ik niet geloven dat deze enigszins zacht zoete Oude Kriek met vanilletoets en een licht wrangbittere nasmaak nog van de aloude stekerij Moriau zelf afkomstig is.  Het vermoedelijke antwoord vind ik in een artikel op Belgian Beer Board dat melding maakt van een eigen Kriek op basis van lambiek Boon en krieken van Sint-Truiden, aangekocht op de lokale fruitmarkt.  Terwijl mijn nieuwgemaakte vriendinnen uit herberg Moriau weer naar het rusthuis vertrekken, zet ik mijn bierreis verder …  Herberg Moriau is een leuke stop als je in Sint-Pieters-Leeuw vertoeft.

Herberg Moriau 03

Bronnen en meer info:
Pancarte over ‘Moriau’, expo Geuze en Kriek, Sint-Pieters-Leeuw
‘LambicLand Research’, Belgian Beer Board (Filip Geerts)
‘Moriau’, Den BierProever 14 (Sam Croonen) op OPA-gids door Jan Sierens

About these ads

0 Responses to “Herberg Moriau”



  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 368,888 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Doe mee met 268 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

augustus 2009
M D W D V Z Z
« jul   sep »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Twittered


Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 268 andere volgers

%d bloggers like this: