31
jul
06

Proeverij van Season Mortal

Tweemaal andere hop uit Mortal’s Garden

Fons Minne, voorzitter van de Heikantse bierliefhebbers en bezieler van de groep “acties” bij Zythos, vergezelde ons voor de trip naar Jamagne.  Toen ik hem oppikte, nodigde hij me uit voor een ‘voorproevertje’.  Hij had van JP Nain (brouwer van Mortal’s beers) twee flesjes van twee proefbrouwsels Season Mortal gekregen: een bittere en een zachtere versie, elk met een andere hop uit eigen tuin.  (nvdr. het is alleen de Season Mortal die met eigen hop wordt gebrouwen, voor de andere bieren worden pellets aangekocht)

We startten logischerwijze met de ‘douce’.  Het bier was koperkleurig en het schuim onregelmatig en gebroken wit.  Er zaten wat drijvende partikels in het bier.  In de neus ontwaarde ik vooral peper (hoewel het geen ingrediënt is) en een zweem van kaneel.  Geen bitter te bespeuren in het aroma.  De smaak is lichtjes zoetig en helaas iets te waterig.  In de nasmaak komt wat bitterheid piepen.  Deze bitterheid blijft evenwel niet lang hangen.

De tweede sample was qua uitzicht gelijk aan het eerste.  We hadden beiden de indruk dat het schuim toch ietsje stabieler was.  Dit bier was veel zachter in de aroma’s en beter uitgebalanceerd.  Iets voller van smaak, hoewel het bier met dezelfde ingrediënten (uitgezonderd de hop) was samengesteld.  In de nasmaak was de bitterheid sterker aanwezig en deze bleef zeer lang en uitermate aangenaam hangen.

Dit is het bewijs dat een bier door het wijzigen van 1 ingrediënt toch aangrijpend in smaak kan veranderen.  Uiteindelijk baseerde JP zich op de zachtere versie.  De Season Mortal die we bij Mortal’s uiteindelijk proefden (van ’t vat) was toch zeer bitter, niet alleen in de nasmaak, maar ook in het aroma en de smaak.  Een lekker biertje dat een goeie kans maakt om op onze bierlijst te belanden.


0 Responses to “Proeverij van Season Mortal”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

juli 2006
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Twittered


%d bloggers liken dit: