24
sep
06

Oud Beersel: Hier is leven !

Brouwerij ondergaat metamorfose.

Sinds een maart dit jaar verzorg ik ‘bier in beeld’ voor kleinkunstencentrum ’t Smiske in Asse.  Vermits ze daar een fijne collectie Oude Geuze en Oude Kriek aanbieden, mocht een Bersalis, als goeddoelbier voor de heroprichting van brouwerij Oud Beersel, niet ontbreken als ‘bier van het moment’.

Roland De Bus verwelkomde ons, nadat hij nog de nodige instructies van Henri Vandervelden himself had meegekregen: “zo leer ik elke dag bij”.  De brouwerij die ik een aantal jaren geleden bezocht tijdens een ‘Toer de Geuze’ van HORAL, was op het eerste zicht bijna onherkenbaar geworden.  Het café met het geweldige Decap orgel (“vroeger gekocht aan de prijs van een huis”) is niet meer.  Het café werd een bloemenwinkel, het orgel werd verscheept naar Amerika.

Ook bij het binnentreden van de brouwerij merk je het verschil.  Eerst kom je in het winkeltje met Oude Geuze, Oude Kriek en Bersalis, dikwijls in mooi verzorgde en originel geschenkverpakkingen.  De stockageruimte werd uitgebreid.  Alles werd grondig gezuiverd en de roestende pilaren en gewelfdragers werden geschilderd: “een monnikenwerk”.

Achter de kleine toog leidt een deurtje je naar de eigenlijke brouwerij: terug naar naar het verleden (en voor mij het bekende).  Op het gelijkvloers vind je de stoomgenerator (voor het verwarmen van de ketels) en de koelbak, dieper dan bij andere lambikbrouwerijen.  Deze koelbak (waar de wort haar spontane vergisting aanvangt) staat niet, zoals gebruikelijk, op de hoogste plaats van de brouwerij, maar “Henri had zo zijn eigen meningen” en op deze manier verliep de afkoeling sneller.  Een ander voorbeeld van eigenheid is het ingenieuze systeem waarop de geschrote mout naar de maischketel wordt versast.

Een brouwsel wordt gestart op vrijdag met het naar boven halen van de ingrediënten en het schroten van de mout.  Op zaterdag start men het eigenlijke brouwproces en pompt men de wort naar de koelbak om de premature lambik dan op zondag op de vaten te zetten.

Roland en Gert namen de brouwerij over omdat Oud-Beersel hun favoriete Oude Geuze was: “niet zo zeer zuur, maar merkelijk bitterder dan de anderen.”  We wensen hen alvast nog veel succes en ook dit jaar zal op zijn minst de Bersalis opnieuw op onze bierlijst prijken.


0 Responses to “Oud Beersel: Hier is leven !”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 473.646 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 282 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

september 2006
M D W D V Z Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Twittered


<span>%d</span> bloggers liken dit: