14
nov
06

Bierweekend Hasselt

Het genot van de Slock.

Met aardig wat te proeven bieren gingen we meteen van start met ‘Brooklynette’ van Les 3 Fourquets.  Stevig hopbitter met tonen van kopermetaal, medium bodied met moutzoete impressies.  Van brouwerij Kerkom kwam ‘Den Assumptionist’, een jubileumbier.  Dit bier deed wel héél erg denken aan onze Hexapoda met dezelfde ietwat zoetige smaak en identieke hoppigheid die alleen wat minder gul met bitterheid strooit. 

Een bier dat op vorige bierfeesten tot 2 maal toe uitverkocht was alvorens ik het kon proeven is het Toverhekske van de brouwerij in Walrave, die in het normale gamma alleen Pick-Up pils brouwt.  Het was het wachten waard, want het bier had toch een vrij aangenaam en gevarieerd smakenpalet te bieden.  Aroma’s van vers hooi en gedroogde bloemen, een suikerzoetige smaak en een bitterige nasmaak, dit alles lieflijk zacht vertederend in de mond, als pastel.  ‘Trammelantje’ van Strubbe was een gelijksoortig bier met ietwat meer maturiteit, iets voller dan ‘Toverhekske’, maar tegelijk ook minder verrassend met impressies van caramel en witte kandij.  Ietwat kruidig, droog.  Het bier eindigt in een licht bittere nasmaak.  Weinig origineel, wel zelfverzekerd.

Mijn favoriet was ‘Slock’, een bier gebrouwen bij De Graal voor en door Carl Kins die met dit bier zijn 50ste verjaardig viert.  ‘Hij mag nog dikwijls 50 worden’, grapten we.  Hij levert hier een prachtig bier af met aroma’s van halfgroene banaan en roze pompelmoes, licht kruidige en hoppige impressies.  De smaak is zacht, zoetig, subtiel en tegelijk volwassen.  Een aangename bitterheid is het sluitstuk van deze parel.

Brasserie Artisanale de Rulles bracht al mooie borelingen voort en ook deze La Madelonne, gebrouwen voor Jazz Animation Gouvy, is een aardig boeleke, hoewel toch minder subliem als bijvoorbeeld een Estivale.  Caramel en een hoppige kruidigheid luiden het bier in.  De smaak is moutig zoetig en medium bodied.  Een lange bittere nasmaak geeft het bier een duidelijk ‘La Rulles’-etiket.

Twee mindere bieren waren voor mij ‘La Thermidor’ (Brootcorens) en ‘Quatre Céreales’ (Des Fagnes).  Het eerste was duidelijk niet mijn smaak met koriander en een onaangename knapperige kruidigheid.  In mijn nota’s voor het andere bier schreef ik zelfs ‘aroma van heet kippenvet’.  Het bier was vrij vlak, granig (het deed haar naam wel eer aan) en licht kruidig (peper). 

Ook niet echt mijn smaak was ‘Hoppigaard’ (Alvinne voor HOP), al moet ik toegeven dat de smaakpapillen stilaan de handdoek in de ring gooiden.  Wat we nog wel konden ‘proeven’, maar allerminst van harte, was het ‘Koolputtersbier’ dat eerder uit de smeerput van een garage leek weggesleept dan dat het de ketels van een brouwerij had gezien.

Tot slot proefde ik nog een beetje ‘Tongsneyder’ (Boelens), een mooie afsluiter: zwarte peper, honing en een gebrande zoetigheid.

Opnieuw naar Hasselt op zondag en iets na tweeën zaten we opnieuw rond de proeftafel, wederom vergezeld van de bekende proeversgezichten uit het Antwerpse en Jan uit Rotterdam (zijn Nederlandse vrienden waren er nu niet meer bij).  Er stond nog wel wat op het ‘te proeven’-lijstje.

Meestal laat ik de fruitbieren wat links liggen en daarom startte ik dit keer wél met een fruitbier: ‘Bière du Coyeu’ met aroma’s van zoete appeltjes en witte kandij.  Het bier was licht zoet, zeker niet té, maar al bij al vond ik dit bier toch niet de meest aangename ervaring.

Meer succes met de ‘Belgian Angel Stout’ van Brootcorens die lichtgebrand, warm zoetig ons van zijn smakelijkheid probeerde te overtuigen.  Om de hoek kwam zelfs een licht rooksmaakje piepen.  De nasmaak was bitterig.  Het bier kon mij enigszins bekoren, al miste het wat kracht, wat power om al dat goede tot haar recht te laten komen.  Een ander bier van Brootcorens was Désir 9 epices met een toch wel vrij onaangename geur.  Het bier is -gelukkig- minder kruidig dan het zich aankondigt.

Ik was vrij benieuwd naar de evolutie van La Botterresse de Sur-les-Bois.  Zowel de blonde als de ambrée konden mijn hartje verblijden.  De bieren zijn zacht, vrij zoetig.  Ik denk dat vooral de gebruikte gist deze bieren zo aangenaam maakt.  Ik ga ze binnenkort zeker eens met wat meer zorg proeven.

Twee bieren van De Proefbrouwerij passeerden nog de revue: ‘Garveling’ (voor volksdansgroep ‘De Spelewei’) en ‘Hij komt van Kanegem’.  Echte missers waren zeker de ‘Sealux Aquatique’ van Brasserie De Bouillon (verzuurd) en De Leeuw Blond.

Als afsluiter bestelden we nog een ‘Slock’, net als een Bobdienstje stationwaarts.  We hebben weer genoten van dit Belgisch Bierweekend met haar vele nieuwigheden, al was het jammer dat we weinig echte uitschieters proefden.  Eigenaardig was ook het halfslachtige rookverbod (als je het echt niet kan laten, vraag je maar een asbak …), maar dat probleem is volgend jaar opgelost met een totaal rookverbod (cfr. de wet).  Ik kijk al uit naar de volgende editie in Hasselt.  Limburgse Biervrienden, bedankt alweer !


1 Response to “Bierweekend Hasselt”Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 473.641 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 282 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

november 2006
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Twittered


<span>%d</span> bloggers liken dit: