28
nov
06

Streekproductencentrum Halle

De snoepwinkel voor volwassenen.

Het weekend werd overschaduwd door de begrafenis van een familielid.  Al had ik nog plannen die dag; de zin om deze ook daadwerkelijk te vervullen, deemsterde geleidelijk weg.  Nochtans vierde Oud-Beersel die dag de eerste verjaardag van de wederopstanding (proficiat trouwens Roland en Gert en bedankt voor de uitnodiging !); zag ik er naar uit om -indien het voor hem paste- met Etienne Keymolen, gerespecteerd figuur in Asse én levensgenieter én bierliefhebber een pint te gaan pakken; zou ik de namiddag besluiten bij ‘De Dag van De Geuze’ in Halle.  Het mocht helaas niet zijn.

Dus trokken we op deze zomerse zondag in november ‘in retard’ naar Halle.  Een bezoek aan het streekproductencentrum aldaar haalt het kind in mij boven en ik moet dan ook hard mijn best doen om de laatste cent niet uit de portefeuille te graaien: heerlijke (geiten)kazen, zoete honing van gepassioneerde imkers, biologische nougat en ander snoepgoed, Haspengouwse wijnen en uiteraard hemelse ambachtelijke bieren, …  Gedecideerd geniet ik met de ogen en blijven de handen als geketend in de zakken.  Op een paar heerlijke mattentaartjes en een fles Servaisbier na, kom ik er goedkoop van af.  Ik overtref mezelf.

In de kleine hangar achteraan het centrum hebben de Lambikstoempers zich ‘verscholen’ met prachtige bieren van spontane gisting.  Ook het nieuwe Servaisbier is te proeven.  Het donkerblonde bier is licht in alcoholgehalte, slechts 5,5 vol.%.  Het proeven werd ons niet makkelijk gemaakt in de wat onhandige proefglaasjes (type longdrink) en ook de temperatuur was ons inziens veel te koud, al beweert het -overigens zeer informatieve- etiket het tegendeel.  Na wat opwarmen met de handen ontwaar ik moutige aroma’s, fris hoppige toetsen en een zweem van kruidigheid, wellicht afkomstig van de gebruikte gist.  De smaak is lichtjes zoetig, ietwat versterkt door een kleine hoeveelheid restsuikers.  De finish is licht bitterig.  Al bij al een zacht en smaakvol biertje.

Het contrast is uiteraard enorm als we de vorige smaak torpederen met een Drie Fonteinen Schaarbeekse Krieken; wat een passioneel weerzien; mijn tong krult van extase.  Hierin proef ik echt de krieken die ik als kleine snotneus bij mijn grootmoeder at: heerlijk zoetig in de aanzet om dan langzaam maar zeker naar aangenaam fris zurig tot zuur te evolueren.

Ondertussen is ook een schare brouwers (Angerik, Drie Fonteinen, de Zennebrouwerij) het proeflokaal binnengekomen.  De opkomst is behoorlijk en de vrolijke bende van de Lambikstoempers is zichtbaar tevreden.

Vooraleer we huiswaarts keren, verkiezen we toch om onszelf nog een laatste Godendrank te gunnen: ik neem een Drie Fonteinen Vintage, heerlijk zurig met houtige tinten, mijn metgezel Wim -in korte broek- bestelt een De Cam Oude Geuze, ter ere van het paard met  koets dat vorige week op hol sloeg in Gooik.  En zo heeft iedereen wel een reden om een biertje naar zijn of haar smaak te kiezen, niet?


0 Responses to “Streekproductencentrum Halle”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 473.640 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 282 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

november 2006
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Twittered


<span>%d</span> bloggers liken dit: