02
dec
06

Hexapoda

Redactie Zytholoog proeft ons feestbier.

bieretiket021-copy.gif

Gisteren viel ‘De Zytholoog nr. 15’ in de bus.  Ons feestbiertje Hexapoda, vorig jaar begin oktober gelanceerd, werd geproefd en beschreven door de redactie: Marc, Jan en patron François.

“Hexapoda, een troebel oranjekleurig bier van 6 vol.%alc., door brouwerij Kerkom gebrouwen voor de studentenvereniging Vilvordia.  Het schuim zakt direct weg tot een vliesje en de frisse geur is wat moutig en bitterig.  In de smaak vinden we appelsien en een peperige bitterheid, al bij al toch niet slecht.  Na het bijgieten van het klutsje met de gist wordt het bier melkachtig troebel en iets zachter van smaak, terwijl ook gistbitter ontwaard wordt.  De nasmaak is bitter, vooral op het verhemelte.  Dit droge bier blijft overeind, ook al hebben wij juist ervoor een sterke Dulle Teve (10 vol.%alc.) van De Dolle Brouwers gedronken!  François gewaagt zelfs van een ‘betere’ XX Bitter.”

Mooie beschrijving vind ik.  Wie graag onze Hexapoda wil proeven, heeft daarvoor niet zo veel kansen meer.  Misschien vind je bij drankencentrale Willems nog een allerlaatste flesje.  Zelf heb ik nog 1 bakje bewaard.  Voor ons bierfestival in mei staan er nog een paar vaatjes klaar; ik ben echt benieuwd hoe ons bier ondertussen is geëvolueerd.

Volgende tekst schreef ik over onze Hexapoda in onze gelauwerde biergids van het Vilvordia BierProefFestival 2006:

Hexapoda

Het hoeft niet meer gezegd: Studentenclub n.k. Vilvordia heeft haar eigen bier: Hexapoda, genoemd naar de mascotte van onze club.  Maar ons blonde bittere doordrinkertje was eerst … een bruintje! 

Al een paar bierfeesten voor Vilvordia had ik achter de rug.  Begonnen met 16 biertjes op het menu was de bierlijst uitgegroeid tot 42 parels.  Aangezien over enkele jaren hét grote jubileum zou plaatsvinden, was ik op zoek naar iets speciaals.  Er schuilde een droom in mij om dan ook een echt en origineel Vilvordiabier te laten brouwen.

Twee vrienden, Gunther ‘Gukke’ Van Vlasselaer en Johan ‘Pelle’ Pelgrims waren pas gestart met een eigen hobbybrouwerijtje: ‘De Garage’.   De Gukke prees mij een proefbrouwseltje aan.  Er was geëxperimenteerd met verschillende kruiden en er was honing aan toegevoegd.  De smaak was inderdaad nogal kruidig en zeer alcoholisch, maar voor een beginnend brouwersduo was dit donker amberkleurig bier zeer geslaagd.  Ik kocht het proefbrouwseltje van een twaalftal liter op.  Een geschikte naam moest worden gevonden: ‘Hexapoda 2005’, verwijzend naar onze mascotte en het feestjaar 2005-2006.  Het bier was uiteraard meteen uitverkocht en iedereen was dolenthousiast.  De trots voor de club vierde hoogtij.

Het biermuseum van Lustin heeft mij vorig jaar nog om een etiketje van dat eerste brouwseltje gevraagd. Het hobbybrouwerijtje zelf was helaas een kort leven beschoren.   De Pelle kwam om in een grote sneeuwverschuiving tijdens een trektocht in Frankrijk.  De Gukke had er daarna geen goesting meer in en hing de roerstok aan de wilgen.  Dit terzijde.

Een paar jaar later werd er dan eindelijk werk gemaakt van de voorbereidingen naar 50 jaar Vilvordia.  De plannen voor een eigen Vilvordiabier kwamen al snel terug op tafel.  Op 31 januari 2005 trok het coördinatieteam, in het gezelschap van 2 jonge deernes, naar brouwerij Kerkom.  We kozen niet zonder reden voor deze brouwerij.  Brouwer Marc Limet is één van de weinigen die nog echt lekkere bittere bieren kan brouwen.  Bovendien laat zijn liefde voor het bier niet toe etiketbieren op de markt te brengen.  Uiteraard wilden we een origineel brouwsel.  Bovendien wilden we niet meelopen in de trend van de huidige verzoeting.  Wij zijn immers van Vilvordia, de club met het enige studentenbierfestival dat au serieux genomen kan worden.

Maanden gingen voorbij tot we begin augustus bericht kregen dat het bier gebrouwen was.  Een zestal weken later konden we de etiketten gaan kleven en … proeven!  Het korenblonde biertje beantwoordde aan de smaak die we voor ogen hadden: aangenaam bitterig, droog en toch verfrissend.  De Belgische hoppen gaven een zekere verfijning, de moutbalans was in evenwicht en gaf net genoeg body.  Met een hele vracht bier keerden we trots naar HORTECO terug waar we ontvangen werden door een lege school en een alweer behulpzame Jef en Monique (nu conciërge op rust).

Op de jubileumreceptie konden we onze Hexapoda voorstellen.  Een delegatie van Zythos, de nationale bierconsumentenvereniging, kwam meegenieten.  De reacties waren overwegend positief tot zeer positief.  Enkelen vonden de Hexapoda niet te zuipen.  Doel geslaagd: ons bier was geen eenheidsworst.  De reacties op de vele bierfestivals waar ons bier al te proeven was, zijn overwegend positief, zeker bij hen die er rekening mee houden dat het hier om een doordrinker gaat, meer dan om een degustatiebier.

We hebben ons uiterste best gedaan om ook zoveel mogelijk informatie op het etiket (naar een ontwerp van Sven Jacobs) te plaatsen: een uitgebreide ingrediëntenlijst, de botteldatum, schenktip, gegevens van de brouwerij, aanduidingen over bitterheid (EBU) en kleur (EBC), …  Geniet nog van ons bier, onze Hexapoda, die hier verkrijgbaar is van ’t vat.  


0 Responses to “Hexapoda”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 474.860 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

december 2006
M D W D V Z Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Twittered


%d bloggers liken dit: