05
dec
06

Kerst- en streekbierenfestival Drijzillenhof

Warme ontvangst in zondagcafé.

Een sympathieke ervaring was alweer ons bezoekje aan het Drijzillenhof in Geel.  Een aantal Kerstbieren wordt geschonken, samen met een aantal bieren volgens een bepaald thema.  Zo kwamen onder andere abdij- en Trappistenbieren en Wiccabieren (heksenbieren) aan de beurt.  Dit jaar werden er ‘streekbieren’ voorgesteld.

Alvorens mij te wagen aan enkele vermoedelijke smaakbommen van Kerstbieren, kies ik eerst voor zulk streekbier: ‘Flodder’, een blondje van een slordige 8 vol.%alc.  Het recept is van de hand van Patrick Cocx, de creatie komt uit de ketels van de ‘Proef’.  Het bier heeft een zoetig, fruitig -met een  zweem van abrikoos- en aangenaam hoppig aroma.  De smaak is zoet en vloeit gistbitter uit.  Een degelijk bier, zonder franjes, zonder verrassing.

Tsjeeses komt mijn richting uit, gebrouwen door de Struise Brouwers in de brouwerij van DECA.  10 sterke alc.%vol. heeft deze stoere amber in zijn mars.  Een krachtig parfum dwarrelt door mijn neus.  Fruit (perzik, citrus, blauwe druif) en kruiden (dennennaalden, kruidnagel, jeneverbes) leveren strijd in het aroma.  Een heerlijk schouwspel. De kruiden winnen de veldslag en vieren de overwinning door in de smaak en nasmaak.  De smaak is zoetig en alcoholisch en geeft een warm gevoel.  De smaak vloeit zeer lang uit; een beetje hopbitter komt nog aansluiten.  Ik ontwaar nog iets wrangs.  Deze Tsjeeses kon mij duidelijk bekoren.

Sommige bieren zijn ondertussen uitverkocht en ik slaag er in om net deze te bestellen.  Uiteindelijk kies ik voor een St-Feuillien Cuvée de Noël, donkerrood koper, 9 vol.%alc.  Hij is kruidig in de neus, moutig, gebrand met toetsen van kruidnagel en wat groene banaan.  De smaak is bitterzoetig, wat koffie, vrij alcoholisch.  Ik was vooral blij met de vrij aanwezige bitterheid, zowel in de smaak als in de lange nasmaak.  Als mensen aan Kerstbier denken, zou hun gedacht wel eens dicht bij deze St-Feuillien kunnen liggen.

De prijs voor de mooiste kleur krijgt de Special Noël (9 vol.%alc.) van Brasserie La Binchoise: donker amberrood met een pretentie als was het fluweel.  De schoonheidsprijs is ook duchtig geparfumeerd met rozenwater en ietwat dennennaalden.  Rozengeur en manenschijn … neen, niet echt.  Het bier verveelt mij snel.  Het is vrij zoetig en ondanks het hoge alcoholgehalte zelfs verbazend dun.  Een nabitterheid rond het geheel af.

We besluiten nog een laatste bier te bestellen: Val-Dieu Winterbier, een donkerbruin, bijna zwarte klepper van 10,5 vol.%alc.  Het aroma is caramelzoetig, gebrand, met impressies van appelsien en vanille.  We proeven zoetig (tot zoet), wat suiker en een dosis alcohol.  Het bier zindert lang na en geeft nog een licht zuurtje vrij naar het einde.  Een zeer geslaagde afsluiter van een zeer geslaagd en gezellig festivalletje.


0 Responses to “Kerst- en streekbierenfestival Drijzillenhof”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

december 2006
M D W D V Z Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Twittered


%d bloggers liken dit: