16
dec
06

Aardmonnik/Earthmonk geproefd

De traditie van de Vlaamse zure bieren.

Enkele weken geleden kocht ik deze Aardmonnik voor ons bierfestival.  Het wordt door de Struise Brouwers geboetseerd in de ketels van Deca (Woesten).  Ik had het bier nog niet geproefd, maar de kritieken waren lovend en door het zeldzame karakter van dit bier, besloot ik het -zonder twijfel- te kopen.  Vandaag was hét moment om het bier op de proef te stellen.

Weinig koolzuur bij het uitschenken; zoals ik had gehoord.  Ik hou wel van bieren met weinig tot geen koolzuurvorming (cfr. Engelse ales e.d.) en heb een hekel aan overgesatureerde vloeistoffen.  Met een wijde boog schenk ik het bier in een kelkvormig glas.  Een weinig, onregelmatig en snelverdwijnend espressoschuimkleurige kraag siert een zeer donker robijnrood en helder bier.

Ik zet mijn neus in het glas en ontwaar een enig parfum: vochtige rozijnen, wat vanille, geraspte amandel en een mespunt druivensuiker zijn de zoetige componenten die in het aroma uitmonden naar een wat zurige ervaring.  In de smaak houden zoet en een opkomende zurigheid elkaar in evenwicht.  De zurigheid is eerder wrang en doet mij denken aan versbereide veenbessen tot een robuuste rode wijn.  Alcohol bedwemmelt het verhemelte.  De nasmaak doet minutenlang nagenieten en houttonen komen meer en meer opzetten.  De tong voelt wat suikerzoetig, licht plakkerig aan en toch:  elke slok zwengelt het verlangen naar een volgende aan.

Deze prachtige creatie is te proeven op ons festival.  Wie graag meer over dit bier te weten komt (mét smaakbeschrijving van één de brouwers zelf) kan terecht op dit topic van het Zythosforum.  En nu kruip ik zalig nagenietend in mijn bedje, klaar voor het prachtige Kerstbierfestival …


0 Responses to “Aardmonnik/Earthmonk geproefd”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

december 2006
M D W D V Z Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Twittered


%d bloggers liken dit: