14
jan
07

Brouwerij Contreras

Een nieuw bier voor het ‘Dorp van De Ronde 2007’.

Brouwerij Contreras werd opgericht in 1818 en ligt op het hoogste punt van Gavere.  De naam Contreras heeft Spaanse wortels. Op het familieschild staan  3 afbeeldingen die verwijzen naar de streken vanwaar de voorvaderen afkomstig zijn: Castilla, Extramadura en Boheme.  De familiebrouwerij is nu in handen van Frederik De Vrieze, schoonzoon van Willy Contreras.

Frederik is oud-student aan onze school Horteco.  Ik herinner me dat we samen pinten stonden te drinken aan de toog.  Bier interesseerde hem niet bijzonder.  Toen hij vertelde dat zijn vriendin een brouwersdochter was, was ik niet weinig jaloers, maar het had er alle schijn van dat Frederik, noch zijn vriendin, de roerstok ter hand zou nemen.  Toch heeft enkele jaren geleden de brouwmicrobe zich vastgebeten in ‘onze’ Frederik en zo werd de brouwerij gelukkig van de ondergang gevrijwaard.  Meer nog: er waait een volledig nieuwe wind door de brouwerij !

Zo ontstonden nieuwe bieren, nu gegroepeerd onder de merknaam Valeir en kreeg het Mars bier een opfrisbeurt.  Ook het Tonneke en de Contra-pils worden binnenkort gerestyled.  De oude typische flesjes zijn nog onvoldoende voorradig en worden vervangen door standaardformaten. Valeir blond werd overigens zeer gesmaakt door bierhunter Michael Jackson en Frederik overweegt nu om het bier eens in te schrijven voor een ‘grote internationale competitie’.  We wensen hem alvast succes.

Gavere is dit jaar ‘Het Dorp van de Ronde’ en voor deze gelegenheid lanceert de brouwerij een nieuw biertje.  De werknaam is ‘El Toro’, naar Arthur Decabooter, Flandrien uit de jaren 60, geboren in Zingem, maar later uitgeweken naar Gavere.  ‘El Toro’ is helaas een gedeponeerd merk, zodat moet uitgekeken worden naar een nieuwe benaming.  Het bier heeft ook nog geen etiket, maar was wel al te proeven op het startschot van ‘Gavere, Dorp van De Ronde’.

Ook wij kregen de nieuwe boreling te proeven.  Het bier is helder en blond (neigt naar lichtjes amber).  In de neus vooral hoppige toetsen, zweem van kruidigheid en een lichte botersmaak (het jonge bier is pas een paar dagen uit de warme kamer).  De smaak is moutig zoetig en de finish zeer aangenaam hopbitter.  Deze telg van 6,5 vol.% alc. is een prachtig verfrissend doordrinkbier en doet mij wat denken aan een Special Belge.  Het bier wordt opgenomen in het vaste gamma van brouwerij Contreras.

Tussen pot en pint nemen we een kijkje in de brouwzaal.  Bijna wekelijks wordt er gebrouwen, telkens op donderdag en met een capaciteit van 6000 liter.  Het valt op dat er heel wat vernieuwd werd in de brouwerij, vooral ook onder druk van de (te) strenge HACCP-normen.  De maischketel is vernieuwd in inox en met hout bemanteld. De brouw- en vergistingszaal is volledig opgefrist.  De bottellijn werd ook vervangen en komt over van brouwerij Strubbe.  Een volgende stap is de aankoop van 4 nieuwe lagertanks, maar het prijskaartje is niet mals.  Ook nieuw: de brouwerij kan nu bezocht worden na afspraak.

Frederik, bedankt voor de aangename ontvangst en tot binnenkort !  Het nieuwe bier van Contreras zal te proeven zijn op ons bierfestival.

Brouwerij Contreras
Molenstraat 110, 9890 Gavere
tel. 09 384 27 06 – fax. 09 384 83 56
info@contreras.be


2 Responses to “Brouwerij Contreras”


 1. 1 de zitter andré
  19/07/2007 om 19:21

  Arthur de cabooter werd geboren in Zingem en niet in Zwingel !!!

 2. 19/07/2007 om 20:36

  Bedankt André !

  Ik heb de fout meteen rechtgezet in het artikel.

  Bierminnende groeten

  Steven


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 473.640 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 282 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

januari 2007
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Twittered


<span>%d</span> bloggers liken dit: