15
jan
07

Café De Gans in Huise

Oude bieren en ‘verbrande trappist’.

Dankzij de aanwijzingen van Frederik van brouwerij Contreras vonden we het huiskamercafeetje in een mum van tijd.  En hoewel we volgens de planning slechts een goed uurtje konden blijven, zijn we toch serieus blijven plakken … We waren verliefd, niet alleen op waardin Ingrid, maar vooral op het café zelf.

We komen binnen en worden meteen hartelijk verwelkomd.  Op de toog staat een geledigd Chimayglas.  ‘Van professor Arnoldus Goedbier‘, vertelt Ingrid ons.  Jammer, ik had de man wel eens willen ontmoeten.  Op handige kaartjes staan een groot aantal bieren.  Mijn oog valt op Shii-Take bier: een eeuwigheid geleden dat ik dat nog eens mocht proeven!  Of niet, maar de laatste versie die ik proefde was niet meer wat het geweest is.  Dit bier is vermoedelijk een jaar of acht oud.  Het basisbier werd gebrouwen bij de Proefbrouwerij en later op de schildpaddenfarm in Retie ‘verrijkt’ met sap van de Shii-Take zwam.  Het bijna zwarte bier is zoetig en de paddestoelensmaak komt duidelijk naar voren. Het mondgevoel is wat ‘gladjes’.

Ingrid rijkt ons de ‘oudebierenkaart’ aan: ‘voor de liefhebbers’.  We kiezen voor Dobbelen Bruinen van Roman.  We hadden nog diezelfde dag over het bier gesproken, over hoe jammer het wel is dat dit prachtige bier verdwenen is: niet zo in Huise dus.  Dit bier (ook een dikke 8 jaar oud) is volledig plat, maar de smaak is nog voortreffelijk!

Een derde parel is Cuvée Mozart van brouwerij Cantillon, een frambozenbier van 5 vol% alc.  Dit is de Cantillon die ik het liefste heb en die ik zo mis: scherp zurig!  Ik heb de indruk dat de laatste jaren de bieren van brouwerij Cantillon wat malser zijn, al kan ik ze uiteraard nog enorm appreciëren! 

We krijgen een kleine rondleiding doorheen het cafeetje.  In de plaats rechts voor ons staat een indrukwekkend aantal porseleinen ganzen tentoon: ‘uit heel de wereld, van China tot Acapulco’.  In de derde en rookvrije plaats die vooral gebruikt wordt om er lawaaierige klanten in op te hokken, hangt een fijne collectie bierreclame-artikelen: dienbladen, reclameborden, pancartes, …

Ingrid vraagt of we al eens een verbrande trappist gedronken hebben.  We fronsen de wenkbrauwen en zijn benieuwd.  Ons glas wordt half gevuld met Chimay Rouge.  Een gloeiend hete pook wordt door het bier geroerd.  De caramel die alzo verbrandt, geurt overheerlijk! Het schuim torent tot de rand van het glas.  Het is dit schuim dat je opslurpt.  De smaak doet wat denken aan een romige sabayon.  Bizar: het bier blijft nog verrassend lang koud!  De truc met de hete staaf wordt een keer of vijf herhaald.  Een aanrader!

Voldaan nemen we afscheid van Ingrid en manlief Hein die ondertussen toegekomen is.  We zijn weer enkele proefervaringen rijker en onze kennis (vooral ook over de Land Rover Defender) is weer wat gegroeid.  En één zin zit in ons achterhoofd: ‘hier komen wij nog !’  Dit café is een must voor elke bierliefhebber !

Café De Gans
Kloosterstraat 40, 9750 Huise
Open op vrijdag (18:00 – 01:00), zaterdag (16:00 – 02:00) en zondag (10:30 – 13:00 en 15:00 – 23:00)
Gesloten van maandag tot donderdag.


1 Response to “Café De Gans in Huise”


  1. 1 Thomas
    08/07/2009 om 18:15

    Beste café dat je kan vinden voor de echte bierliefhebbers !!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 473.646 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 282 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

januari 2007
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Twittered


<span>%d</span> bloggers liken dit: