19
jan
07

Abdijbieren, geestrijk erfgoed

Jef Van den Steen en zijn monnikenwerk.

De zwaarste storm in vier jaar, bomen vallen, daken vliegen, … Etienne Keymolen en ik besluiten om het noodweer te trotseren, want een lezing van Jef Van de Steen, daar mag je iets voor over hebben.  En zo verteren we de aanvallen van de wind en de bekogeling van de regen tot in Ronse.  We zijn een half uurtje te laat, maar desondanks krijgen we een plaatsje op de eerste rij.  Veel hebben we gelukkig nog niet gemist.

Als een ervaren routinier plaatst Jef onze abdijbieren in hun historisch kader.  In onze contreien wordt al zeker van de vierde eeuw vóór Christus bier gebrouwen, maar van abdijbieren is pas sprake vanaf het jaar 820 als de abdij van Sankt Gallen drie brouwerijen bezit.  Vanaf dan volgen abdijen over gans Europa het voorbeeld van hun brouwende broeders.  We ontdekken het waarom van drie brouwerijen.  Waar de broeders hun eerste brouwkennis vandaan haalden.  Hoe ze probeerden de smaak van hun bier te verbeteren en de houdbaarheid te verlengen.

De Franse Revolutie betekent echter het einde van de abdijen en hun bieren.  Maar hoe komt het dat we vandaag toch opnieuw kunnen genieten van schitterende abdijbieren ???  Nieuwsgierig ? Bezoek dan zeker eens een lezing van Jef Van den Steen in uw buurt.  Vooral lokale afdelingen van het Davidsfonds programmeren Jef vaak.  Het boek ‘Abdijbieren, geestrijk erfgoed’ is verkrijgbaar bij de betere boekhandel en is uitgegeven door Davidsfonds Uitgeverij.


0 Responses to “Abdijbieren, geestrijk erfgoed”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

januari 2007
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Twittered


%d bloggers liken dit: