Jef Van den Steen en zijn monnikenwerk.
De zwaarste storm in vier jaar, bomen vallen, daken vliegen, … Etienne Keymolen en ik besluiten om het noodweer te trotseren, want een lezing van Jef Van de Steen, daar mag je iets voor over hebben. En zo verteren we de aanvallen van de wind en de bekogeling van de regen tot in Ronse. We zijn een half uurtje te laat, maar desondanks krijgen we een plaatsje op de eerste rij. Veel hebben we gelukkig nog niet gemist.
Als een ervaren routinier plaatst Jef onze abdijbieren in hun historisch kader. In onze contreien wordt al zeker van de vierde eeuw vóór Christus bier gebrouwen, maar van abdijbieren is pas sprake vanaf het jaar 820 als de abdij van Sankt Gallen drie brouwerijen bezit. Vanaf dan volgen abdijen over gans Europa het voorbeeld van hun brouwende broeders. We ontdekken het waarom van drie brouwerijen. Waar de broeders hun eerste brouwkennis vandaan haalden. Hoe ze probeerden de smaak van hun bier te verbeteren en de houdbaarheid te verlengen.
De Franse Revolutie betekent echter het einde van de abdijen en hun bieren. Maar hoe komt het dat we vandaag toch opnieuw kunnen genieten van schitterende abdijbieren ??? Nieuwsgierig ? Bezoek dan zeker eens een lezing van Jef Van den Steen in uw buurt. Vooral lokale afdelingen van het Davidsfonds programmeren Jef vaak. Het boek ‘Abdijbieren, geestrijk erfgoed’ is verkrijgbaar bij de betere boekhandel en is uitgegeven door Davidsfonds Uitgeverij.
0 Responses to “Abdijbieren, geestrijk erfgoed”