29
jan
07

Bierweekend Brugge (Dag 1)

Zotten en een gek, bieren en een beer.

Samen met 3 vrienden van het bier -Berre, Jakke en Mathi -trok ik naar het prachtige Brugge.  Volgens een vooraf uitgestippeld programma zouden we Brugge verkennen via enkele prachtige cafeetjes en brouwerij De Halve Maan. We hadden helaas niet het meest gunstige weekend uitgekozen: een groot aantal zaken genoot van haar jaarlijkse verlof.  Daarbij klinkende namen als Bierbrasserie Cambrinus, Biercafé De Garre en het authentieke Café Vlissinghe hielden de deuren dicht.  Hotel-Restaurant-Brasserie Erasmus was ook gesloten wegens verbouwingen.  Voordeel van deze situatie was dat we op die manier aardige alternatieven mochten zoeken en dat we nu een steengoede reden hebben om snel naar Brugge weer te keren !  Het boek ‘Around Bruges in 80 Beers’ was een goede leidraad.

Rond elven arriveerden we in het Art Hostel, vlakbij de Haven aan de vesten.  Dit nieuwe jeugdhotel biedt kamers en bedden aan tegen zéér democratische prijzen.  De kamers en het sanitair worden netjes schoon gehouden.  Veel luxe is er niet, maar voor de jongvolwassenen onder ons is dit een aan te raden uitvalbasis.  Op een kwartiertje wandelen zit je middenin het hart van de stad.

In het centum aangekomen, zochten we snel een plek voor een lichte hap.  Zo belandden we toevallig aan de achterkant van van brasserie Erasmus in het restaurantgedeelte van Hotel Bourgoensch Hof, zeer mooi gelegen met een prachtig uitzicht over de reien.  Tot ons groot genoegen hadden ze er een ‘eigen tripel’ (blond, 8 vol%alc., Brij. Van Steenberge).  De waardin beweerde dat het speciaal voor hun zaak gebrouwen werd. Ik heb daar lichtjes mijn twijfels bij, maar feit is dat het aangenaam zachte, wat kruidige (koriander) en lichtjes bittere bier een degelijke opener was.

Via de wandeling ‘Het Monumentale Brugge’ trokken we richting Walplein, waar we brouwerij De Halve Maan bezochten.  De rondleiding voelde aan als ‘bandwerk’ en de uitleg over het brouwproces was zéér pover.  Toch mag je dit brouwerijbezoek niet links laten liggen !  Via 240 soms steile treden klauter je door het oude brouwerijgedeelte waar nog authentieke brouwmaterialen te bewonderen zijn: een maischketel, open gistkuipen, een koperen koelschip, een moutvloer, …  Het is een echt biermuseum met ook een grote collectie bierglazen en bierblikjes, waarvan het oudste dateert van 1934.  De gids komt langzaam op dreef, maar de tijd die we toegemeten krijgen is helaas veel te kort om een degelijke uitleg toe te staan.  Op het dak van de brouwerij staat een ‘gek’, een metalen kap die op de schouw als een bezetene ronddraaid en zo vogels en regen moet tegenhouden en moet verhinderen dat de wind de rook weer naar binnen zou blazen.  We stormen nog even door een stand met kuiperijmaterialen om dan in de gelagzaal ons bonnetje te verruilen voor een Brugse Zot blond.  Ook de bruine versie proeven we, maar de smaken van beide bieren zijn zeker niet erg uitgesproeken.  Wie de Halve Maan wil bezoeken, doet dat best op dinsdag, woensdag of donderdag: veel kans dat men aan het brouwen is.  Het bottelen van het bier gebeurt bij brouwerij Huyghe in Melle.

Via het begijnhof en het minnewater stappen we lustig naar het Bargehuis, een bekend biercafé en toegespits op het ontvangen van grote getalen dagjestoeristen.  Het café zelf is eerder klein en vrij gezellig ingericht.  De bierkaart telt een aantal Westvlaamse specialiteiten.  We proeven onder andere Thourhoutenaere (Brouwerijgroep Alken-Maes), Uylenspiegelbier (Brij. Van Steenberge), Meetjeslander (Brie. Caulier) en Dulle Teve (Brij. Dolle Brouwers).  De bieren werden er zeer koud en niet al te deftig geschonken.  Jammer, anders geen onaardig adres.

Om 19u00 werden we verwacht in Beer & Grillhouse Dickie’s, genoemd naar de hond des huizes.  We werden zéér hartelijk ontvangen.  Het interieur is er warm oranje en gezellig. Hun huisbier, eveneens Dickie’s genoemd en gebrouwen bij brouwerij Alvinne, heeft een zeer kruidig palet maar begeleidde onze gegrilde steak in saus ‘La Chouffe‘ wonderwel.  Als dessert bestelde ik nog dat geweldige Special Extra Export Stout van brouwerij De Dolle Brouwers

Wie bier in Brugge zegt, kan niet naast ’t Brugs Beertje, dé Brugse bierkroeg bij uitstek.  Bovendien is het ook het uitgelezen moment om eens wat bieren van brouwerij De Regenboog uit de Brugse deelgemeente Assebroek te proeven.  Onze favorieten waren BBBourgondiër en de ‘Special’ versie van het Sleedoornbier: een origineel en knap staaltje vakmanschap. De ontvangst was hier fantastisch vriendelijk en gemoedelijk, ondanks de vele klanten.  Ik heb van elke minuut dat ik er was genoten.

Als afsluiter van de dag bezochten we nog keldercafé De Zolder, een zeer fijne kroeg met ook hier een zeer degelijke bierlijst.  Het mooie Petrus Aged Pale (Brij. Bavik) mocht het einde van mijn avond (nacht) inluiden.  Dag 1 van onze kleine bierreis was een mooie ervaring …


0 Responses to “Bierweekend Brugge (Dag 1)”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

januari 2007
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Twittered


%d bloggers liken dit: