31
jan
07

Bierweekend Brugge (Dag 2)

De stilte van de stad.

Omstreeks 10u00 verlaten we het Art Hostel.  Onze maagjes verteren hun licht ontbijtje terwijl onze hoofdjes opfrissen van de bewolkte zondagochtend.  Op een kwartiertje stappen, vinden we het Volksmuseum waar we eerst halt houden in het museumcafé ‘De Zwarte Kat’.  Een prachtige toog, een spreekgestoelte, een oude staande klok, … sieren de kleine ruimte.  Een kleurig glasraam verraadt dat hier vroeger brouwerij ‘De Drie Monniken’ gevestigd was. Het pronkstuk is echter een oud orgel.  We werpen een 20 centstuk in de oude knar en worden vergast op een krakend orgeldeuntje.  Hoewel we het goede voornemen hadden om koffie te slurpen, besluiten we toch tot het overgaan van een eerste degustatie: Straffe Hendrik Blond, nu gebrouwen door de brouwerijgroep Liefmans Breweries.

Het Volksmuseum is ondergebracht in acht Godshuizen.  Oude ambachten worden er uitgebeeld in prachtige antieke interieurs.  In de kuiperij vertoef ik het langst waar ik het kuipersgereedschap bewonder.  Maar ook de schoenmakerij, de snoepmakerij, de kleermakerij, de hoedenmakerij, … zijn zeker interessant.  Een bezoek aan Café Vlissinghe (jaarlijks verlof) had een mooie aansluiting betekend.

Als alternatief kiezen we voor Eet- en drinkhuis ‘In ’t Nieuw Museum’, waar je in een gezellig kader van paling- of grillgerechten kan knabbelen.  Enkele ferme lappen varkensribbetjes en een uit de kluiten gewassen hesp belanden van de grill op onze tafel. Een goed glas bier ontbreekt niet en de selectie komt vooral uit de Westvlaamse brouwerijen.  De vriendelijke en zo rustige uitbaters ‘soigneren’ ons perfect.

Tijd om de stevige maaltijd wat te laten zakken met een frisse wandeling.  Via twee windmolens komen we aan in het Guido Gezellemuseum, opgericht in het geboortehuis van de man zaliger.  Er is een artistiek-poëtische expositie ‘runen-reken’ waarbij gedichten van Guido Gezelle samengebracht worden met de geometrisch abstracte werken van beeldend kunstenaar Dan Van Severen.  Ik neem mij alleszins voor om wat meer van Gezelle te lezen.

We verlaten het ‘Stille Brugge’, halen onze bagage op in het jeugdhotel en trekken voor een laatste keer naar het hart van de stad.  In Café ‘de Kuppe’ vinden we nog een ruime bierlijst.  Niks mis met de inrichting hier al behaagt de sfeer er mij niet zo.  De uitbater is nochtans zeer vriendelijk en behulpzaam en serveert ons onze bieren correct.  Zo stilletjes gezeten bekruipt de vermoeidheid ons.  Een blond en bitter verkwikkend Arabier helpt me door het geeuwen heen.

Op onze weg naar het station brengen we nog eventjes een bezoek aan de Stoepa, het café-restaurant in Oosterse sferen.  Ondanks de drukte hangt er een gezellig warme atmosfeer.  Voor dit leuke adresje trek ik volgende keer zeker wat meer tijd uit.  We ledigen ons glas Straffe Hendrik Bruin en verlaten Brugge, of niet helemaal, want een stuk van mijn hart, een deel van mijn bloed heb ik daar verloren.  Ik ben niet de enige, zeggen de brochures …


0 Responses to “Bierweekend Brugge (Dag 2)”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 474.335 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

januari 2007
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Twittered


%d bloggers liken dit: