Bjeizelse Bierberg boekt succes.
Na het overdonderende succes van de vorige streekbierenavond werd er dit jaar voor een heel weekend gekozen. Het kwam de proefomstandigheden zeker ten goede. Toch kan er nog wat verbeterd worden om de echte bierproever te paaien: meer licht, minder luide muziek , … al is het maar een namiddag. Het is duidelijk dat dit festival ook een volksfeest is en in die opzet slaagt de Bjeizelse Bierberg (in samenwerking met de plaatselijke basisschool) met glans. Op het podium speelt Pagina & Plant en ’t Kollektief, een graag geziene groep in onze contreien met een zeer uiteenlopende playlist.
Mijn oog valt meteen op een ‘Polderke’, gebrouwen voor Natuurpunt Antwerpen Noord door de Proefbrouwerij en het enige voor mij onbekende bier op de lijst. Het amber roodachtige bier van 6 vol%alc. is moutig, licht gebrand en zoetig. Zeer licht biscuit en een weinig zuur worden waargenomen. Het mondgevoel is plakkerig. De nasmaak is ‘zwevend’ bitterig. Niet echt in balans.
Tijd voor herproevertjes dus met als eerste een ’n Maurootje – Lauwse Saison van de geweldige William Roelens met zijn schitterende bierblog. Hij volgde een brouwcursus bij brouwerij Alvinne en liet er zijn eigen creatie in grotere hoeveelheden brouwen. Het biergidsje vermeldt: “Een florale, zoetig-fruitige neus”. Ik kan me daar in vinden, samen met wat hoppige impressies. Verder is dit bier zeer aangenaam zoetig zurig en vloeit het lichtbitterig uit. ‘Zeer mooi geëvolueerd’, luidt de conclusie. Een nieuw brouwsel Maurootje wordt voorgesteld op het Zythos Bier Festival begin maart. Brouwerij Alvinne meldt verder ook de geboorte van een nieuwe telg: ‘Dertig’, voor hotel Erasmus in Brugge.
Een bier dat ik al lang niet meer proefde was Kloeke Blonde van de Struise Brouwers. Nu zij hun bieren brouwen bij Deca en omdat het hier verkrijgbaar was van de grote fles, ging het eigenlijk om een nieuwe sample. Het goudgele bier heeft aroma’s van aardbei en abrikoos. Ik ontwaar wat citrus. De smaak is zoetig en een tikkel zurig. De nasmaak is lekker droog en bitter. De Struise Brouwers zijn zonder meer een zeer originele welgekomen speler op onze geliefde biermarkt.
Kapel van Viven, ook gebrouwen bij ‘De Proef’ dient zich aan. Het blonde bier presenteert zich mooi met een stralend witte boord. Fruitig, citrus (appelsien én citroen) in het aroma. Het sprankelde bier doet mij zo wat denken aan limonade. De smaak is zacht zoetig en vloeit licht bitterig uit. Medium bodied. Zeker geen slecht bier, maar het heeft duidelijk niet het karakter van de vorige twee bieren.
Natuurlijk proeven we nog een biertje van de Beerzelse brouwerij ’t Hofbrouwerijke. Ik kies voor de Hofblues, een goede stout. De Bjeizelse Bierberg heeft ook een eigen gamma bieren onder de naam Bjeizelèreke: deze bieren worden echter niet in Beerzel geproduceerd, wél bij brouwerij Sint Canarus in Gottem. Met een Bjeizelèreke Grand Cru sluit ik de avond af.
Hoi
Ik kon er spijtig genoeg ni zijn, Kris, de voorzitter, is nog een oude schoolmakker van mij .. pech …
De hoogdagen van het Belgisch bier komen er nu wel aan … Chuck Cook logeert weer een paar dagen bij mij … op het programma : ’t Hofbrouwerijke, Den Hopperd, Putse bierfeesten etc … ik hoop dat we mekaar ergens eens tegenkomen …
hoppige groete
Vader Abt
Dag Danny
Kan zijn dat ik morgen in ’t Hofbrouwerijke ben. Zaterdag 24 februari ben ik alleszins in Putte. In Den Hopperd passeer ik nu en dan wel (zoals vorige zondag). ZBF, alleen zondag.
En bedankt voor de hoppige groeten, … dadelijk ga ik naar een avondje Prof. De Keukeleire in Temse.
Groeten
Steven
hoi steven,
in voorbereiding naar onze volgende streekbierenweekend, gaan we zeker rekening houden met jou opmerkingen. Toch bedankt voor het posietieve verslag. Hopend zien we elkaar daar weer.
graag je mailadres
groetjes kris
Hey Kris
Ik doe uiteraard mijn uiterste best om opnieuw langs te komen. Er is geen enkel bierfestival dichter bij huis …
Klopt het dat de volgende editie wat later is dan gewoonlijk op 29/02 en 01/03 en aldus samenvalt met het Zythos Bier Festival in Sint-Niklaas ?
Groeten en tot aan den toog 😉
Steven