06
feb
07

Brouwerij Friart (St-Feuillien), Le Roeulx

Over een onthoofde pater en een verdwenen abdij.

Op stap met de Lambikstoempers, het is eens iets anders en bovenal een plezante ervaring.  Met een tiental bierminnaars bezoeken we brouwerij Friart, bekend van de St.-Feuillien en Grisette bieren.  Grote delen van de huidige brouwerij dateren van 1893.  Ooit was er ook een eigen mouterij die -zoals vele andere- in vlammen opging.  Nu wordt er drie maal per week 6000 liter gebrouwen.

We worden meteen meegenomen langs een prachtig gietijzeren trapje naar boven.  Daar staat de mout te wachten voor de schrootmolen.  We zien zakken van verschillende mouterijen, waaronder Dingemans. Via een katrol worden de zakken naar boven gehesen.  De brouwers gebruiken alpinistenmateriaal om lijf en leden te vrijwaren.

Het gebroken graan wordt in een prachtige maischkuip gestort en zo vermengd met bronwater in verschillende stadia naar 73 °C gebracht om de nodige suikers en proteïnen uit het graan beschikbaar te maken.  In de brouwketel waar de wort aan de kook gebracht wordt, voegt men hop en specerijen toe.  Na de gisting laat men het bier nog 6 weken (voorlopig 4 weken wegens capaciteitsproblemen) rijpen alvorens het de brouwerij verlaat.

Wie was St-Feuillien? “In de 7de eeuw kwam de Ierse monnik Feuillien het Evangelie prediken op het vasteland.  Helaas, toen hij in 655 door het Kolenwoud trok, werd hij op het grondgebied van de huidige gemeente Le Roeulx mishandeld en onthoofd.  Waar hij de marteldood vond, bouwden zijn volgelingen een kapel. In 1125 werd er een premonstratenzerabdij gevestigd. Al snel werd de stichting bekend als de St-Feuillienabdij van Le Roeulx.” (bron: website brouwerij). Tijdens de Franse Revolutie wordt de abdij volledig verwoest.

Voorlopig worden enkele bieren bij Brouwerij Du Bocq gebrouwen, waar ook de meeste bieren gebotteld worden.  Na de uitbreiding van de brouwerij wil men de volledige productie opnieuw naar Le Roeulx halen.

Tijd om te proeven.  We starten met een St-Feuillien tripel, een blonde God van 8,5 vol%alc.  We herkennen gember en koriander.  Het fruitige, licht zoete bier vloeit makkelijk binnen.  Een tweede bier is hun Kerstbier St-Feuillien Cuvée de Noël (9 vol%alc.) met een nog kruidiger palet.  Onder meer zoethout en steranijs komen stevig door.  Best dit bier nog wat jaartjes laten rijpen, zodat de smaken zachter worden.

Eén vraag bleef nog onbeantwoord:  welk vogeltje is nu die ‘Grisette’?  We hadden geen flauw idee en ook de gids wist de nederlandstalige benaming niet.  Googlen levert Sylvia Communis oftewel ‘Grasmus’ als resultaat.  Hier leest u alles over onze gevleugelde vriend (mét grasmusgezang)! 

Brouwerij St-Feuillien
Rue d’ Houdeng 20
7070 Le Roeulx 
tel. +32(0)64 31 18 18
fax. +32(0)64 31 18 19
E-mail :
info@st-feuillien.com


0 Responses to “Brouwerij Friart (St-Feuillien), Le Roeulx”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

februari 2007
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Twittered


%d bloggers liken dit: