10
feb
07

Professor De Keukeleire in Temse.

Jeugddienst en Kaaischuimers inviteren hopprofessor.

Fantastische man die Denis De Keukeleire: intelligent, humoristisch en gezegend met een overdosis testosteron.  Geen verheven praat, maar taal op mensenmaat.  De aanwezigen in JOC De Nartist (een parel van een jeugdontmoetingscentrum !) in Temse hebben zich geen seconde verveeld.  Een vijftal proevertjes maakten de sfeer nog wat luchtiger.

Iets na achten besteeg de kleine grote man het podium.  Met een amusante voorstelling van zijn persoon en zijn werken, gepeperd met de nodige zelfrelativering en een vereenvoudigd realisme, was de toon voor een amusante en leerrijke avond gezet.  Geen grote uiteenzettingen, maar beknopte items doorspekt met leuke en soms verrassende faits divers.  Eén boodschap bleef hangen: BIER IS GEZOND !!!

Met een voorstelling van de ingrediënten en het brouwproces werd ook duidelijk gemaakt dat brouwen geen sinecure is.  Dat België hét bierland is, hebben we onder andere te danken aan politieke factoren waarbij de concurrentie tussen katholieke en niet-katholieke (burgemeester)-brouwers in de 19de eeuw een grote rol speelde.  De kwaliteit van de grondstoffen is van uitermate belang, maar nog meer wat je met die grondstoffen aanvangt.  De twee brouwers naast me knikten instemmend.

Bier is niet op één, twee, drie klaar voor consumptie: het moet rijpen.  Slechts een halve procent van het volume in uw glas bier is smaak, bestaande uit 100 smaakstoffen en 150 geurstoffen, en er is tijd nodig om die stoffen te ontwikkelen.  Proeven doe je niet alleen met de neus en de tong.  De kleur van het bier geeft al een indicatie van de smaak.

Hop is de meest vrouwelijke plant op aarde.  In tegenstelling tot andere klimplanten draait de hoppe kloksgewijs (rechts) naar boven.  Zolang de dagen lengen zal zij vertikaal groeien tot 20 cm per dag, daarna zet zij horizontaal de opmars verder.  De vrouwelijke hopbellen bevatten lupuline, een geel poeder en zeer rijk aan allerhande voor ons nuttige stoffen.

Zo bevat de hopbel fyto-oestrogeen, een nabootsing door de plant van het vrouwelijke hormoon oestrogeen.  In die wetenschap ontwikkelde de professor in samenwerking met Biodynamics de Menohop.  Biodynamics gaf onze hopboeren een eerlijke prijs voor de Belgische hop en dat biedt nieuwe toekomstperspectieven voor onze inlandse hopteelt.  Andere projecten met hop zijn aan de gang voor de prostaat of tegen artritis.  Hop vermindert ook de stress, wat de slaapkwaliteit bevordert. 

Nog wat algemene bemerkingen over bier: acht glazen pils per dag drinken is nog altijd gezonder dan zich van alcohol te onthouden !  Met statistieken werd bewezen dat onze bierconsumptie daalt, dat onze cafés in aantal verminderen, maar dat we nog steeds het dichtstbezaaide caféland (in verhouding tot de bevolking) zijn.  En wat tegen de kater?  Probeer het eens met het eten van 5 bananen (bevat serotinine of 5-HTP) voor je aan de drank gaat …

Tussen de uiteenzetting door werd er natuurlijk geproefd.  Hobbybrouwer Marc De Bond (brouwerij de B’s) stelde het proefbrouwsel voor dat hij creëerde voor 10 jaar Kaaischuimers.  Het lichtjes troebele blonde bier met een mooie stabiele spierwitte kraag had wat frisgroene appeltjes en een tintje citroen in het aroma, wat gist ook.  De smaak was zoetig en bitterig.  De finish was lekker lang en bitter.  Deze vlotte drinker mocht er zeker zijn.

Twee andere bieren van Marc werden geproefd: Liefling (of Lieven ?) Blond en 50 Jaar met Champagnegist.  Deze variaties waren niet heel verschillend van het eerste.  Vooral het laatste was wel wat zachter.

Glenn Castelein van brouwerij Alvinne had Alvinne Bruin meegebracht: een heerlijk bruinrood bier met zowel mout- als hopbittere tonen.  De zoete componenten zijn hier niet te overdreven.  Volgens Prof. De Keukeleire is een donker bruin bier maken iets van het moeilijkste dat er is.  Onze Belgische brouwers zijn de absolute meesters: nergens ter wereld kan je zo’n heerlijke bruine bieren proeven.  Als laatste bier kregen we nog een Pilaarbijter Bruin van brouwerij Bavik.  Dit bier was veel zoeter dan de Alvinne en -ook door een irritant aanwezig kruidig (koriander ?) smaakje- niet zo mijn dada.

De avond werd afgesloten met een woordje over de confrerie van de Roze Olifant.  En als je wil weten wat de professor zo allemaal aanvangt met Joke Van de Velde … dan moet je zelf maar eens één van zijn voordrachten bijwonen.

Een interessante publicatie over de voordelen van gematigde alcoholconsumptie (Europese Brouwers) vind je hier.


2 Responses to “Professor De Keukeleire in Temse.”


 1. 1 glenn
  19/02/2007 om 15:52

  Mooi verslagje. Eén opmerking, ’t was niet met Ann Van Elsen dat de professor boven de brouwkuip hangt maar met Joke Van de Velde. Als ’t over schone vrouwen gaat ben ik steeds bij de les.

  Met schuimende biergroeten,

  Glenn

 2. 19/02/2007 om 16:25

  God ja, inderdaad ! Van mij mogen ze alletwee met mij eens boven de kuip gaan hangen. Hop ? Hop !

  Mercitjes en tot binnenkort eh.

  Steven


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 474.335 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

februari 2007
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Twittered


%d bloggers liken dit: