01
mrt
07

Alpaïde

Eerste boreling ’t Nieuwhuys is een bruintje.

Vooraleer we naar het nieuwe brouwerijtje in Hoegaarden trokken, brachten we eerst nog een bezoekje aan brouwerij Kerkom.  We hadden graag eens de nieuwe brouwinstallatie gezien, maar de ketels stonden nog netjes te wachten onder het afdak van de vierkantshoeve.  Geen paniek echter, in het koetshuis is het altijd goed toeven met een Bink of, in deze wintertijd (?), met een Winterkoninkske.

Op naar Hoegaarden voor een tweede bezoek aan ’t Nieuwhuys.  We waren benieuwd naar hun eerste officiële biertje, een bruintje.  We hadden de prachtige brasserie, nu ook brouwerij, dit keer zonder veel omwegen gevonden.  De zaak zit bijna vol: kwaliteit loont !

Op de kaart prijkt hun Alpaïde (van ’t vat, 9 vol%alc.) die we uiteraard meteen bestellen.  Het bier is donkerbruin met bordeaux tinten en is afgewerkt met een licht beige en wollig schuim.  Het aroma is een ballet van caramel en koffie,  kandij en gebrande mout, appelsien en likeur.  Het bier is romig in de mond en zoetig bitterig.  Alcohol is sterk aanwezig.  De nasmaak is lang en bitter, vooral nadat het bier wat warmer is in het glas.  Absoluut een lekker bier en een mooi debuut voor brouwer Jan.

Alpaïde was tijdens de vroege middeleeuwen een gravin die heerstte over het graafschap Bruningerode en stichtte het kapittel Huardis.  Dit kapittel ontpopte zich door de eeuwen heen tot het bierdorp Hoegaarden. 

Brouwer Jan neemt ons mee naar de historische kelder, onder de toog.  Daar staan de gistkuipen en lagertanks.  Het brouwzaaltje is in de herberg zelf.  Per brouwsel wordt er ongeveer 220 liter Alpaïde gebrouwen, één keer per maand, wat voorlopig net genoeg is voor het verbruik in de eigen zaak.  De bieren worden op vat gezet en met een aparte tapkraan getapt om het bier iets minder koud te kunnen serveren dan de andere tapbieren.  Jan proeft elk nieuw aangestoken vat Alpaïde voor om de kwaliteit ervan te controleren en aan de klant te garanderen.

Er werd gekozen voor een donker bruin bier, omdat dat voor Jan makkelijker was om te brouwen.  Ondertussen werden er al enkele proefbrouwsels gemaakt van een amberkleurig bier.  Om aan de toenemende vraag te voldoen, wordt er uitgekeken naar een iets grotere installatie om de brouwcapaciteit te verhogen.  Het zal echter nooit de bedoeling zijn om het bier elders onder licentie te laten brouwen.  Wel wordt er gezocht naar een brouwerij die de botteling kan verzorgen.

Misschien dat enkele andere Hoegaardse cafés het bier binnenkort kunnen aanbieden, maar tot zolang is het bier enkel in ’t Nieuwhuys te verkrijgen.  En deze herberg/brouwerij is zeker een bezoekje waard.  Het pand is het oudste huis in Hoegaarden.  Toen 300 jaar geleden een brand het oorspronkelijke huis verwoestte, werd op de fundamenten een ‘nieuw huys’ gebouwd.  De zaak is prachtig gerestaureerd en ingericht en iedereen is er welkom.

Probeer zeker ook eens hun waanzinnig lekkere spaghetti.  Hij past volledig in het kader: gezelligheid, kwaliteit, liefde voor het vak, …

Bedankt Jan voor de rondleiding en de boeiende uitleg.  Bedankt aan de vriendelijke mensen die ons van al het lekkers voorzagen.  Tot binnenkort !

Herberg – brouwerij ’t Nieuwhuys
E. Ourystraat 2
3320 Hoegaarden

Openingsuren: Donderdag, vrijdag, zaterdag vanaf 17u00, zondag vanaf 15u00.  Gesloten op maandag, dinsdag en woensdag.


6 Responses to “Alpaïde”


 1. 1 glenn
  01/03/2007 om 20:19

  Is dit dan een officiële brouwerij? Accijns en zo in orde? Interesting.

 2. 01/03/2007 om 21:11

  Yep. Accijns en zo zijn in orde ! Tot eind december vorig jaar brouwden ze al proefbrouwsels die ze gratis lieten proeven aan de vaste klanten. We hebben er dus een échte brouwerij bij !

 3. 3 Robbert Jan Jackers
  17/09/2007 om 15:08

  Naar daar gaan, ne goeie frisse getapte Alpaïde drinken en ne grote spaghetti vragen en uw week kan nimeer stuk!!!

 4. 17/09/2007 om 22:45

  Das inderdaad een flinke aanrader Robbert Jan. De spaghetti is net als de Alpaïde overheerlijk ! Als je nieuws moest hebben over hun nieuwe biertje, laat maar weten!

  Bedankt
  Steven

 5. 08/03/2010 om 14:45

  This is the redason I love hiersfroomthetbier.be. Stunning posts.

 6. 09/03/2010 om 22:56

  Thank you Lucy!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 474.860 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

maart 2007
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Twittered


%d bloggers liken dit: