13
mrt
07

’t Oud Bierhuisje in Zonnegem

En de oude brouwerij Rubbens.

Niet ver van de E40-afrit Erpe-Mere ligt Zonnegem, een schilderachtig, sympathiek en wat vergeten dorpje.  We kunnen het niet meteen vinden en vragen de weg, maar van Zonnegem hebben de meesten (op nog geen 10 km er vandaan !) amper gehoord.  Zonder het te weten, rijden we na een half uurtje zoeken toch twijfelend het dorpje binnen: een bord staat er niet.  Twee minuten en evenveel -onopgemerkte- verkeersovertredingen later, staan we geparkeerd in een smal steegje langs het pittoreske kerkje.

Naast de kerk bevindt zich een klein, rustiek cafeetje: ’t Oud Bierhuisje.  We worden er vriendelijk ontvangen.  Voor de stoof ligt de hond des huizes onverschillig te soezen, terwijl zijn kleinere speelkameraad een plaatsje achter de kachel heeft bemachtigd.  Enkele lokale levensgenieters keuvelen aan de toog of zoeken rust aan een tafeltje.  Veel volk kan er niet zitten: met twintig klanten zit de zaak vol.

We bestellen een Zonnegemse Zot, gebrouwen voor vzw De Oude Brouwerij die met de opbrengst de in 1970 gesloten Brouwerij Rubbens wil restaureren en inrichten als cultuurcentrum.  Het amberkleurige bier wordt gebrouwen in de Proefbrouwerij en meet 7,1 vol%alc.  Het aroma heeft wat caramel in zich, is fruitig en lichtjes hoppig (dry-hopping).  De smaak is wat zoetig, moutig en vloeit aangenaam droogbitter uit.  Een vlotte, wat verraderlijke doordrinker en -zoals zoveel bieren van ‘de Proef’- technisch perfect.  Het bier is zeer mooi uitgebalanceerd.

Omdat we het zo naar de zin hebben, bestellen we nog een tweede glas bier.  Keuze is er genoeg uit zo’n 100 soorten.  Daarbij een ruime keuze aan trappistenbieren, abdijbieren en speciaalbieren.  Oostvlaamse specialiteiten van kleine brouwerijtjes uit de buurt (Glazen Toren, Contreras, …) vind ik niet, al moet gezegd dat nog niet alle bieren op de kaart staan vermeld.  Ik had een Boon Mariage Parfait kunnen kiezen, of een Arabier, maar na veel wikken en wegen kies ik uiteindelijk voor een Floreffe La Meillieure (of Prima Melior) ‘omdat dat zo lang geleden is’.  Een fikse kaasplank met lekkere zoetzure knoerten van ajuinen komt ons vergezellen.

Rijkelijk laat komen we toe op de binnenkoer van de oude brouwerij Rubbens.  De gebouwen rondom het erf zijn gerestaureerd tot woningen, maar de vervallen brouwzaal trekt toch het meest de aandacht. 

We worden alweer zeer genegen verwelkomd door Valérie en Hans van de vzw De Oude Brouwerij.  Zij vertellen: “Toen men in de oude brouwerij 20 000 originele flesjes van brouwerij Rubbens vond, rijpte het idee om een bier te ontwikkelen.  Het recept is niet gebaseerd op één van de bieren van Rubbens, maar werd volledig door de Proefbrouwerij gecreëerd.”  Het bier wordt getapt (enkel uit de originele flesjes) tijdens activiteiten van de vzw, o.a. tijdens Open Monumentendag in september of tijdens de Ambachtenmarkt in mei.  Het bier is na afspraak ook te koop, echter niet meer uit de oorspronkelijke houten bakken want ‘die kwamen na verkoop zelden terug’.

“Het huidige brouwerijcomplex is in de loop van de 19de eeuw geleidelijk omgebouwd uit de schuren en stallingen van een herenhoeve, waarvan de eerste bescheiden kern uit het midden van de 18de eeuw stamt. Deze site is een kenschetsend voorbeeld van plattelandsindustrialisatie. Na een aanloopperiode van ambachtelijk brouwen als nevenactiviteit bij de landbouw werd steeds meer gemechaniseerd, om uit te monden in het typisch cascade-brouwproces met aandrijving door een stoommachine.
Na een eeuw succesvol bier brouwen moest men echter, zoals nagenoeg alle kleine brouwerijen, ook hier de duimen leggen voor de schaalvergroting op de biermarkt. In 1970 sluit de brouwerij en mettertijd verdwijnt het gootste deel van de industriële inboedel.” (bron: website Oude Brouwerij)

De beslagkuip en kookketel van brouwerij Rubbens werden overgenomen door brouwerij Boon.  Men brouwde er pilsbier (ook een export), tafelbier, een pale-ale, een patersbier, …

Wij wensen de vzw bij deze veel succes met de restauratie.  Wij dragen graag een -bescheiden- steentje bij en schenken de Zonnegemse Zot op ons bierfestival.  Tot de volgende keer in Zonnegem !

Meer foto’s: klik hier.
Artikel van Filip Geerts over o.a. Zonnegemse Zot: klik hier.

vzw De Oude Brouwerij van Zonnegem
Steenbergstraat 17
9520 Zonnegem
www.oudebrouwerijzonnegem.be


1 Response to “’t Oud Bierhuisje in Zonnegem”


  1. 1 goossens patrick
    04/07/2009 om 08:40

    het is er echt gezellig


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

maart 2007
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Twittered


%d bloggers liken dit: