14
mrt
07

De Vette Os in Leisele

Aperitieven met Picon aan ‘de Schreve’.

Ieder jaar kijk ik er weer naar uit: de Proseniorenbijeenkomst, een traditie die ontstond eind jaren ’80 onder impuls van prosenior Dirk Abeel.  Sindsdien komen alle prosenioren (vanaf Dirk) van onze studentenclub Vilvordia ieder jaar samen, waarbij telkens de nieuwe Praeses in de groep wordt opgenomen.  Dit keer hadden we afspraak in Sint-Idesbald (Koksijde) in restaurant Siska.  Zalig hebben we er gegeten en het bier en de wijn vloeide overvloedig.

Na een korte nachtrust ontbeten we heerlijk in Noa’s Brasserie: croissants, sandwiches en pistolets met het nodige beleg en stevige ommeletten met kaas, tomaat of spek.  Noa’s bar kan pronken met een meer dan degelijke bierkaart.  Tijdens mijn eerste bezoek aldaar vorig jaar proefde ik er de Bersalis.  Dit keer bleef het bij koffie.  Ik keer zeker -bij wijze van jeugdsentiment- nog eens weer naar Koksijde en ik zal dan van de gelegenheid gebruik maken om Noa’s wat nader te beschrijven.

De meeste prosenioren keerden na het ontbijt huiswaarts, maar prosenior Peter Deman en echtgenote Annelies (zaakvoerders van het plaatselijke Immo Unico) namen de ‘die-hards’ nog mee voor een wandeling in ‘De Moeren’, een prachtig stuk poldergebied dat nog steeds onder de zeespiegel ligt en pas werd drooggelegd in de 17de eeuw.  Hier kom je pas echt tot rust, ver weg van de soms druk zenuwtergende zeedijk en de tot bradend vlees geworden stranden.  Hier zie je nog patrijzen opvliegen, een torenvalk ‘bidden’, een groenling fluiten of een haas wegstormen.

Niet ver daarvandaan, in Leisele, deelgemeente van Alveringem (bekend van mout- en brouwhuis De Snoek), vind je een authentiek dorpscafé waar de dorpelingen na de zondagse mis nog traditiegetrouw samenkomen voor een babbel, om er een kaartje te leggen of gewoon om te genieten van een goede pint.  Café De Vette Os ligt liederlijk op de hoek van het dorpsplein onder het toeziend oog van de monumentale kerk.

Bazin des huizes Jeanneke Slove leeft al heel haar leven in De Vette Os en na meer dan negentig levensjaren bedient ze nog steeds ‘gezwind’ haar trouwe klanten.  Als ze even tijd heeft wriemelt ze zich tot aan de bar voor een praatje met de tooghangers van dienst.  De prijzen zijn er nog zeer democratisch: €1,10 voor een pint, € 1,20 voor een Rodenbach, …  De rook, die hoort er hier nog bij.

Wij kiezen deze keer eens niét voor bier maar voor Picon, een aperitief naar de naam van haar uitvinder Gaeton Picon, een Fransman die leefde in het Belgische Philippeville.  In 1837 ontwikkelde hij reeds de ‘Amer Picon’ (Bittere Picon).  Later werd het recept verder verfijnd.

“De grondstof van Picon zijn de Muskat- en Clairettedruiven uit het zuiden van Frankrijk. De druivenmost wordt met alcohol verrijkt waardoor de normale fermentatie onderbroken wordt. Daarna worden de kruidenextracten toegevoegd die de Picon op smaak moeten brengen. Doordat het gistingsproces vroeg genoeg onderbroken wordt, moet er geen bijkomende suiker meer toegevoegd worden. De zoetheid van de Picon komt dus uitsluitend van de druivensuiker die in de most aanwezig is.” (bron: gastronomen.net)

Ik vind het aperitiefje wat al te plakkerig zoetig in de mond, maar slecht is het verre van.  Ik kijk nog eens rond, naar het kacheltje, naar de oude oorlogsfoto’s, naar het krantenknipsel over 82 jaar Jeanne en naar haar zoon die ’s zondags achter de toog staat.  We ledigen ons glas en nemen afscheid.


6 Responses to “De Vette Os in Leisele”


 1. 1 Van Houtte Guy
  19/01/2008 om 12:11

  Graag had ik uw juiste adres en wanneer is het sluitingsdag.Ik had dit gepland voor ons verrassingsreis op 21 juli a.s.

 2. 19/01/2008 om 12:28

  Ik heb geen idee Guy. Bazin Jeanne is vorig jaar blijkbaar overleden en haar zoon Gilbert baat nu het café uit. Dat is al wat ik nog kan toevoegen.

  Zelf woon ik op zo’n 150 km van Leisele, dus ik kan het niet snel even verifiëren. Het café staat ook aangemeld op http://www.volkscafes.be maar heel veel meer informatie staat er niet op.

  Bierminnende groeten
  Steven

 3. 3 Gryson Steve
  10/03/2008 om 23:45

  Beste, ik woon enkele huizen naast café de vette os. Een sluitingsdag hebben ze niet. Het is wel enkel open tijdens de week vanaf 16u30 tot de klanten weg zijn +/- 22u en de zondag is het open van 9u30 tot 13u30 en dan van 15u30 tot de klanten weg zijn rond middernacht.
  Plezant cafeetje met een typische sfeer! Zeker een aanrader…

  Groeten Steve

 4. 11/03/2008 om 12:47

  Bedankt voor de info Steve !

 5. 5 rita
  12/01/2015 om 18:47

  is dat daar in de osse waar je picon kunt kopen per fles

 6. 6 Decaesteker Francis
  23/04/2017 om 07:55

  De Picon is zeer lekker en de prijs per fles is betaalbaar,je kan hem niet bereiden voor die prijs.Nog vele gezellige jaren in café De Vetten Os te Leisele.SANTEE


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

maart 2007
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Twittered


%d bloggers liken dit: