20
mrt
07

Dikkenek Grand Cru

Het bier van de gouverneur.

We schrijven 1981.  Steve Stevaert (toen nog geen politicus of gouverneur) bedient zijn klanten in ’t Magazijn, toen een trendsettend Hasselts café.  Een vaste tooghanger was Erik Horrix.  Er werd dikwijls gesproken over de smaakvervlakking van de bieren en hoe jammer het wel was dat de lokale bierspecialiteiten werden opgeslokt door de grote spelers op de markt.  Beide heren besloten een eigen bier op de markt te brengen: Dikkenek, genoemd naar een spotnaam voor de Hasselaren.  Eerst klopten ze aan bij brouwerij Martens, later brouwde De Smedt uit Opwijk hun bier.

Stevaert belandde in de politiek, maar Horrix kon de brouwmicrobe niet van zich afschudden, brouwde grotere hoeveelheden, exporteerde zelfs.  Helaas bleken de plannen om van Dikkenek een massaproduct te maken gedoemd om te mislukken: de brouwindustrie gaf het nekschot.

Nu, 5 jaar later, heeft Horrix zijn strategie aangepast.  Hij gelooft in de kansen van het nicheproduct.  Brouwerij Kerkom werd bereid gevonden een ‘hoogwaardig bier’ uit de ketels te toveren: Dikkenek Grand Cru.  Het wordt op beperkte schaal gebrouwen met een capaciteit van 5000 à 6000 flessen per jaar. 

We ontkurken een fles.  Het label, een kaartje dat keurig om de hals hangt, verraadt dat dit bier 7,2 vol%alc. in zich draagt.  Het bier kleurt mooi helder amber met een fikse schuimkraag.  In de neus wat pale-ale mout en een astringente kruidigheid.  De toegevoegde jeneverbes (een knipoog naar de Hasseltse Jenevertraditie) is herkenbaar.  Een gevoel van peper zet op.  Alcohol komt door.  De smaak is een weinig zoetig en vooral bitter.  De kruidigheid blijft samen met de bitterheid hangen, in de smaak zowel als in de lang uitvloeiende nasmaak.  Het volmondige bier komt nog wat agressief over. 

Dit bier is zeker een geslaagde creatie.  De prijs voor een fles ligt evenwel vrij hoog, maar laat u dat vooral niet afschrikken en proef het op ons VBPF 2007 !


0 Responses to “Dikkenek Grand Cru”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 474.335 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

maart 2007
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Twittered


%d bloggers liken dit: