29
mrt
07

Brouwerij op de Hei

Jef Goetelen presenteert zijn Hofbrouwerijke.

Zeer moe, maar niet volledig voldaan, gingen we zaterdag nog naar Berlaar-Heikant waar de Heikantse Bierliefhebbers hun jaarlijkse activiteit ‘Brouwerij op de Hei’ hadden gepland.  Dit keer hadden ze Jef Goetelen uitgenodigd.  In Beerzel, op een boogscheut van ‘de Hei’, startte deze enthousiasteling vorig jaar officieel met ’t Hofbrouwerijke.

Meer dan 40 bierliefhebbers kwamen opdagen en aanhoorden de gedreven brouwer.  In 2001, 15 jaar na een traumatische eerste brouwervaring, kwam hij professioneel in contact met de brouwwereld en besloot hij opnieuw naar de brouwschool te gaan.  Nu, enkele jaren later, is de herboren hobby groter geworden dan Jef ooit had vermoed : hij heeft een officieel brouwerijtje !

’t Hofbrouwerijke werd zo genoemd omdat Jef eigenlijk letterlijk ‘in zijnen hof’ brouwt, maar anderzijds is het ook een knipoog naar de hofleveranciers.  Zal Jef ooit bakken Bosprotter bij de koning mogen leveren?

We proefden natuurlijk ook.  Een Hofelf mocht ons als eerste bevredigen.  Deze tarwetripel brouwde Jef met een nostalgische wenk naar zijn studententijd, waar Witte van Hoegaarden en Julius het studeren wat ‘vergemakkelijkten’.  Je proeft de tarwe en als je er een flink gistsluiertje doorheen walst, gunt de Hofelf meer en meer van haar smaken de vrijheid: zachtzoetig, kruidig, fijnzurig, bitterig.

De Hoftrol die we mochten proeven, was een jaar oud.  Opgekweekte Brettanomyces-gisten geven dit bier zijn bijzondere smaak.  Ik vond dit bier vroeger één van de minsten van ’t Hofbrouwerijke (zeker ook de eerste versie uit de ketels van Achilles), maar dit mooi uitgerijpte bier blies mij terecht van mijn piëdestal !  Droog, lichtjes zoetig, wat bitter en dan doorheen het bier een wat wrangzurige verslingering. Groots !

Hofblues, zwart als blues, heeft een caramelzoetige toffee-achtige aanhef om daarna een droge bittere dimensie op te zoeken.  Een stout zoals een stout moet zijn, aldus Jef, en daarom ook laag in alcohol gehouden.

Nieuw was ’t Hofgrobberke, eerst als Blondelle ter wereld gekomen, snel daarna tot deze nieuwe naam gedoopt.  In dit friszoetige bier, met bierhandel Willems als adoptievader, proef je een stevige dosis kardemon, zoals de brouwer het in dit geval wou (meestal wil hij met kruiden een subtiele toets aan het bier geven).

Na de uitleg (waarbij soms moeilijke chemische processen in het bier tot een vatbaar iets werden herleid) en het proeven werd er nog gezellig nagepraat.  De vermoeidheid trok het laken dan toch naar zich toe …


1 Response to “Brouwerij op de Hei”


  1. 1 Linty
    29/03/2007 om 12:15

    Leveren aan het hof is misschien wat ambitieus, mah da mag natuurlijk. Toch is benieuwd of hij zijn Hofblues verkocht krijgt aan dat Bluesfestival. 🙂
    Leuk verslagje Steven!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

maart 2007
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Twittered


%d bloggers liken dit: