03
apr
07

5 voor 12

Leuvense Biertherapeuten in de bres voor bedreigde bieren.

Het 20ste en laatste Galabal van n.k. Vilvordia dreunde nog na in mijn hoofd.  Amper enkele uren later meldde ik me aan als helpende hand voor het bierfestival van de Leuvense Biertherapeuten.  Dit keer hadden ze de wat muffige oude zaal van de vorige edities ingeruild voor de frisse, prachtig gelegen taverne ‘Stille Waters’ in het provinciaal domein Kessel-Lo.

Men koos dit jaar voor het thema ‘5 voor 12′, waarbij men tracht bedreigde biersoorten wat meer in de belangstelling te plaatsen.  Zelfs enkele grotere spelers op onze biermarkt, waaronder Palm, krijgen klappen van de zweep.   Onze Belgische Ales hebben het steeds moeilijker, net als de witbieren.  Het bestaan van de tafelbieren hangt aan een zijden draadje.  Bieren van spontane gisting en oud bruinbieren, uniek in de wereld, moeten vechten om niet van het toneel te verdwijnen.  Ook kleine brouwerijen, vaak in de schaduw van de duim van industriële spelers, kregen op dit festival hun plaatsje.

Het weer was schitterend en talrijke bierproevers, maar ook toevallige wandelaars, genoten van een biertje onder de heerlijke lentezon.  Met primeurs als Kriek Cuvée René (Lindemans), Pierreuse (vroeger brasserie d’Oleye, nu La Fourmilière), Himmelein (kersverse officiële brouwerij Vissenaken) en op het laatste moment ook Alpaïde (’t Nieuwhuys) was er heel wat nieuws te proeven.  Ik herinner me ook het prachtige lichtzoetige frisbittere tafelbier Tafel-Hell van Slaghmuylder, hier van het vat te proeven.

Omstreeks 16:00 mocht Dileweyns voor het tweede jaar op rij de Zythos consumententrofee in ontvangst nemen voor haar bier ‘Vicardin’, een versnijbier van een geuze van Girardin en een tripelbier van Dileweyns uit de ketels van de ‘Proef’brouwerij.  Alle aanwezigen werden getrakteerd op een glaasje van dit winnende bier.

Hongerige magen konden vertroeteld worden met heerlijke biergerechten zoals spaghetti met ‘Duchesse de Bourgogne’, stoofvlees met ‘Kriek Boon’ of Vol-au-Vent met ‘Blanche du Hainaut’.  De opbrengst van de tombola met een rijkgevulde prijzentafel, gaat integraal naar het goede doel: De Regenboog vzw in Putte.

Het was ontzettend druk en alle medewerkers hadden de handen meer dan vol.  De Cuvée de Ranke en de Triple van huisbrouwerij de Lieming smaakten dan ook allerbest na een middagje zweten en zwoegen.  Ik heb me vlotjes geamuseerd.

Update: Een aantal fotootjes vind je hier. De meeste van deze foto’s werden getrokken door de nog zeer jonge Glenn Schellens, die toch geen bier te proeven had.

Ook William Roelens was aanwezig; zijn alweer schitterende fotoreportage kan je bewonderen op deze link.  Een artikel staat op zijn bierblog.


0 Responses to “5 voor 12”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 474.335 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

april 2007
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Twittered


%d bloggers liken dit: