17
apr
07

12 uur van het bierpatrimonium, Oosthoven

Orde van de Zatte Mus mag vrolijk fluiten.

Geen flauw idee waarom die scheve mus in die naam komt fladderen, maar feit is dat de Orde van de Zatte Mus trots mag zijn op haar eerste ’12 uur van het bierpatrimonium’.  Geen groot festival, niet de meest uit het oog springende bierlijst, maar degelijk georganiseerd en gezegend met een behoorlijke opkomst. De die-hards van de bierfestivalscéne waren dan ook aanwezig.  Bovendien had daar ook de eerste Zythos Bierforum Gathering plaats, wat het gebeuren des te gezelliger maakte én meer dan interessant.

Het viel meteen op dat onze spontane gistingsbieren hier zeker niet vergeten waren met een ‘hoofdrol’ voor geuzestekerij Hanssens.  De warme zomerdag dreef me dan ook eerst naar hun Oude Lambik.  Ik was ook blij om nog eens te kunnen proeven van Jubilee, het feestbier van Onder ’t Schuim van Girardin, geen lambik of geuze, maar met de zoetzurige smaak toch een mooie aansluiter.  Het terras, dat overigens heerlijk geurde naar de roerselen van de Verhuisbrouwerij, baadde in de zon en we kozen, teer van vel, voor de koelte van de oude zaal (zo nog eentje met een ziel).

Zythos Bierforum Gathering voor herhaling vatbaar.

Op het forum van onze nationale bierconsumentenvereniging Zythos wordt al eens heftig gediscussieerd, maar toch blijven we vooral gelijkgestemde zielen met een hart voor bier.  Tijd om elkaar eens in levenden lijve te ontmoeten.  De eerste gathering ging gebukt onder een aantal afzeggingen, maar de sfeer was optimaal.  Enkelen hadden uit hun persoonlijke kelder een paar rijpe bieren geplukt.

Glenn (van brouwerij Alvinne) liet Gouden Carolus Cuvée van de Keizer 2001 proeven: zeer aangenaam verouderd met nootachtige impressies en likeurtoetsen.  Joo trakteerde ons op zelfbereide Westmallewafels, een welgekomen tussendoortje.  March, de forumcafébaas, had kerstbier van Anchor Brewing Co. bij in 4 jaargangen waarvan de meesten de sample uit 1997 verkozen.  Een zeer gesmaakt bier van de Deense brouwerij Mikkeler was Jackie Brown Ale.  Tegen dat smaakgeweld kon ‘Twelve Days’ van Hook Norton Brewery (perenbier ?) niet op.  Bart bood ons in naam van ‘De Orde’ nog een Bersalis aan.  Nice !

Waren aanwezig op de meeting: March, Joo, Linty, Krueger1960, Glenn c, David Bles, Bart C, Brouwer Vlam en mezelf.

Het derde luik.

Al dat lekkers kreeg nog een onverwacht en interessant vervolg.  Neêrlands Ale 21, een bier van ongeveer 20 jaar oud (1988 ?) kwam nog te voorschijn.  Naar alle waarschijnlijkheid werd dit bier gebrouwen bij brouwerij Du Bocq voor brouwerij Marquis de Bosch, een firma die slechts een kort leven beschoren was.  Paul Briggs schonk deze parel voorzichtig uit: een mooi geëvolueerd amberkleurig biertje dat nog behoorlijk schuimde.  La Follie van Brasserie à Vapeur van meer dan 20 jaar oud volgde nog.  Het was Peter De Weerdt die hiervoor zorgde (ook bezieler van het bier Predik Heer).

Zo’n namiddagen, dat is puur genieten.


4 Responses to “12 uur van het bierpatrimonium, Oosthoven”


 1. 07/08/2007 om 21:29

  ej ! Ik was er ook !

 2. 07/08/2007 om 21:55

  Idd. ! En je hebt zelfs het artikel gehaald !!!

  Tijd voor een tweede gathering, niet ?

 3. 09/08/2007 om 15:33

  Jamaar ej!
  Ge hebt mij niet bij uw opsomming staan!
  Of hoort de cafébaas niet tussen het toogvolk te staan? 😉
  mmh, die tweede gathering…ik zal in elk geval op Bruxellensis zijn.

 4. 09/08/2007 om 18:22

  Done ! 🙂

  Bruxellensis is ook voor mij een certitude.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

april 2007
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Twittered


%d bloggers liken dit: