27
apr
07

Toer de Geuze fenomenaal !

Massa volk en stralende zon van de partij. 

Sommige van onze lambikbrouwers en geuzestekers lijken wel pastoors en ik bedoel dat positief: er zijn er weinig van, ze proberen perfecte huwelijken te smeden (in dit geval dan tussen lambikken van verschillende jaargangen en karakters) en  tja … ge moet het toch maar willen doen !  Die liefde (of is het een roeping ?) die zij voor dat prachtige spontaan gegiste product in hun hart dragen, werd zondag gedeeld met een grote schare lambikliefhebbers en nieuwsgierigen.  De Toer de Geuze van HORAL (Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambikbieren) was fenomenaal !

Iets na tienen vertrok onze bus vanuit station Halle.  ‘Mijn bus 8’, de bus die ik mocht begeleiden, voerde ons naar Oud Beersel, Lindemans, Timmermans, Mort Subite en 3 Fonteinen.  De zon straalde aan de hemel en de kilte van het ochtendgloren was snel verdreven.

Het is al gezellig druk in Oud Beersel.  Hier brachten Roland en Gert gelukkig weer leven in de oude brouwerij die in 2003 nog ten dode opgeschreven leek.  Terwijl mijn busgenoten aanschuiven voor de rondleidingen, geniet ik van een koele lambik.  Het friszurige bier geeft ook een wat hoppige bitterheid vrij, net zoals de jonge enthousiaste brouwers het willen.

In Vlezenbeek maakt de bus van de studenten van ’t Vat en KBS plaats voor onze bus die net toekomt.  Brouwerij Lindemans is een hypermoderne mastodont in vergelijking met het compacte brouwerijmuseumpje van zoëven geleden.  De lambik kookt in een met koper bemantelde ketel en werd zopas gevoed met een ruime gift overjaarse hop.  Via reuzen uit inox en een koelschip uit datzelfde materiaal, bereiken we de degustatieplaats.  Hoewel men hier met lambik en met Cuvée René Geuze en -sinds kort- Cuvée René Kriek toch behoorlijke producten aanbiedt, kiezen vele bezoekers toch voor hun gekende zoethouder.

De wegen doorheen het Pajottenland zijn vaak smal en 300 meter voor onze 3de brouwerij van de dag vindt een slecht geparkeerde wagen het nodig onze bus helemaal in een patstelling te brengen. Te voet slenteren we verder naar brouwerij Timmermans (Anthony Martin).  Een prachige taverne verwelkomt ons.  Ook brouwerij Timmermans kan als een levend museum bestempeld worden.  In de pijpen drijft de spontaan gistende lambik schuim doorheen het bomgat.  Op het buitenterras ontmoet ik Tom Allewaert (Hotel Erasmus) en Filip Geerts (o.a. Belgian Beer Board) en zijn vrouw.  Zij zijn meegekomen met de bus van kersverse vereniging BAB (Brugse Autonome Bierproevers) en vzw ’t Hamerken, met daarbij ook voorzitter Paul Vanneste, voormalig brouwmeester van de Gouden Boom .  Een fijne ontmoeting.

De GPS slaat tilt nabij Kobbegem. Het is geen sinecure om door de smalle stegen naar het centrum te laveren. Terwijl mijn gasten rondgeleid worden bij brouwerij Mort Subite (Alken-Maes), neem ik even tijd voor een hapje: gebakken worst in geuze Mort Subite, gevolgd door een spoeling met Witte Lambic.  Dit zeldzame bier is me toch net iets té kruidig met flinke dosissen koriander en curaçao: gedroogde sinaasappelschil (de kruiden van onze Witbieren m.a.w.).

Als laatste in de rij mag brouwerij 3 Fonteinen ons bekoren.  Het is er een drukte van jewelste.  Een delegatie van kleinkunstencentrum ’t Smiske nipt lambik op het terras.  We schuiven meteen door naar de brouwerij zelf, ééntje met roots bij … Interbrew.  Ooit werden in deze installatie immers proefbrouwsels gedraaid voor onze grootste bierfabriek !  De lambik heeft die typische appeltjessmaak, zo eigen aan brouwerij 3 Fonteinen.

We keren terug naar station Halle.  Wanne Madalijns, voorzitter van de Lambikstoempers staat ons daar reeds op te wachten.  Onze deelnemers schuifelen zichtbaar tevreden met een glimlach op het gelaat uit de bus.  Vriendelijke mensen zijn het.  Na elk brouwerijbezoek stonden ze klokvast op het afgesproken tijdstip weer aan de bus.  Ondertussen stranden ook de bussen met vader Dick en zoon, helemaal vanuit Nederland gekomen om de Lambikstoempers een handje toe te steken: geweldig hartelijke mensen.  De andere bussen hebben andere eindhaltes. Wanne trakteert ons nog in taverne Den Herberg in Buizingen (de brouwerij in opbouw is nog niet veranderd sinds mijn laatste bezoek).

Om 19:00 uur worden we opnieuw verwacht in brouwerij 3 Fonteinen voor een aperitiefje en een heerlijk diner in het restaurant.  Als voorgerecht kiezen we voor ambachtelijke kaas- of garnaalkroketten. Overheerlijk ‘konijn in geuze’ kies ik als hoofdgerecht, terwijl ook borden met steak en Vlaamse asperges op de tafel belanden..  Bedankt Armand Debelder en HORAL voor dit lekker sluitstuk van een fantastische dag !  En bedankt Lambikstoempers dat ik als busbegeleider mocht fungeren: het was een aparte ervaring die, wat mij betreft, voor herhaling vatbaar is.  Nog twee jaartjes wachten voor een nieuwe Toer de Geuze !

PICTURES
Mijn fotootjes kan je bekijken op deze slideshow of door in de rechterkolom op ‘More photo’s’ te klikken.
Een alweer prachtige reportage van Filip Geerts vind je
hier.
Ook William Roelens (
bierblog) was op pad.  Hier alvast zijn reportage over brouwerij De Troch (meer foto’s TDG volgen)
De foto’s van studenten van ’t Vat en KBS vind je
hier.
En
hier staan de foto’s van Karla en Johan van bus 8.

imgklein.jpg


1 Response to “Toer de Geuze fenomenaal !”


 1. 29/04/2007 om 21:30

  Absoluut een heel fijne ontmoeting Steven !!!
  Zie ook: http://www.thamerken.be/toerdegeuze07/slides/188-8851_IMG.html
  Tot een volgende keer……….
  Proost,
  Filip


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

april 2007
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Twittered


%d bloggers liken dit: