17
mei
07

Vilvordia BierProefFestival

Afscheid met opgeheven hoofden.

Het is voorbij.  Het Vilvordia BierProefFestival, gegroeid van een kleine bieravond tot een uit de kluiten gewassen festival, is nog slechts herinnering.  De campus in Vilvoorde stroomt weldra leeg.

Kwart voor elf.  Terwijl enkele studenten de laatste voorbereidingen treffen, mogen we de eerste bierliefhebbers reeds begroeten.  Er staan 70 ‘Parels van de Belgische Biercultuur’ te wachten om gedegusteerd te worden.  Reeds 8 maanden geleden werd begonnen met de zoektocht naar unieke bieren om zo een mooi beeld te schetsen van ons rijke bierpatrimonium.  Sommigen tonen me hun lijstje ‘nog te proeven bieren’.  Het zit wel goed.

Al snel zijn alle tafels ingenomen.  Studenten en oud-studenten, zythologen en zythofielen, Belgen, Nederlanders, Britten, Italianen en één Noor: broederlijk ontdekken ze diverse bieren en ontwaren ze nieuwe smaken.  De bierclubs zijn goed vertegenwoordigd.  We herkennen delegaties van HBL, ABC, SOK (Schuim op ’t Kanaal), de Lambiekstoempers, de Putse Bierkliek, LBT, HOP, BLES, OBER, Limburgse Biervrienden, Aarschotse Bierwegers en Bièrebel.

Sommige bieren doen het wel erg goed: Faro van brouwerij Lindemans en ’30’ van brouwerij Alvinne voor Hotel Erasmus zijn als eersten uitverkocht.  Ook Atoc’ale, Ambrée de Mozet, Zonnegemse Zot, Bjeizeleireke Grand Cru en Kriek Cuvée René gaan vlotjes over de toog.  Onze Hexapoda smaakt opmerkelijk beter (geen sporen van oxydatie) dan tijdens ons laatste galabal.

Marino Punk brengt met leuke accordeondeuntjes wat extra animo in de zaal, zonder het proeven te verstoren.  Studenten van het BSK nemen met ingetogen studentenliederen het muzikale gedeelte over.  Pieter Audenaert, clubgek, verrast klein en groot met kleurrijke balloncreaties.

We mogen terecht fier zijn op deze laatste editie.  Jan Menken verwoordt het op zijn website Bier&Trein als volgt:

“Vilvordia bierproeffestival, Vilvoorde, 13 mei. De laatste keer, want de hogeschool wordt verplaatst naar de campus van Jette bij Brussel. Deze laatste editie was wat je noemt de “grande finale”: 70 bieren onder goede proefomstandigheden geserveerd in de proefglazen van de Heikantse Bierliefhebbers, groot model Palm-glas met 25 en 33 cl maatstrepen. Er waren 5 bieren van het vat of vaatje (lambik), per 25 cl geserveerd, en de andere bieren gingen per fles, dus maximaal 75 cl. Delen was dan het motto, ook al omdat sommige bieren wel aan de prijzige kant waren. Verder niets dan lof voor de organisatoren. Steven en companen, chapeau. Cijfer: 8.” 

Ook de zachte William Roelens en zijn fantastische Voske waren aanwezig.  William verzorgt een erg mooie bierblog en schreef een prachtig (voor mij zelfs ontroerend) verslag over ons festivalletje.  William en Voske drukken de wens uit dat we volgend jaar een nieuw BierProefFestival kunnen organiseren.  We zien wel wat de toekomst brengt.

Tot slot wil ik alle aanwezigen van harte bedanken.  Een woord van dank gaat ook uit naar alle (oud-) studenten en personen die de afgelopen 12 jaar dit bierfestival hielpen verwezenlijken.

Het is … voorbij.

UPDATE 20/05/2007: William Roelens en Voske  konden er bijna niet bijzijn op ons festival: hun dochter was hoogzwanger.  Toch stelde zij de bevalling gelukkig een weekendje uit.  Deze nacht werd hun een flinke zoon en kleinzoon geschonken: Staf.  We wensen de familie Roelens hierbij van harte proficiat met deze blijde gebeurtenis !

FOTO’S

Mijn persoonlijke foto’s
Foto’s genomen door Walter Thys
Enkele foto’s door de jonge Joris Luyten
Foto’s door William Roelens (bierblog)
Foto’s studentenclub HOT


3 Responses to “Vilvordia BierProefFestival”


 1. 1 Gert Brouns
  25/05/2007 om 17:10

  Wil dat dan ook zeggen dat deze onovertroffen blog verdwijnt?
  Dat zou heel jammer zijn…
  Gerten

 2. 26/05/2007 om 01:28

  Dag Gerten

  De blog zal blijven bestaan. Begin volgende week zullen er wel nieuwe postjes volgen ;). Kortelings komt er wel een nieuwe naam en mogelijk een nieuwe lay-out. En de bierkalender wordt een beetje uitgebreider.

  Groetjes
  Steven


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 474.335 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

mei 2007
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Twittered


%d bloggers liken dit: