28
mei
07

Blog in een nieuw kleedje

Een tweede leven … 

Eind juli, begin augustus van vorig jaar startte ik deze bierblog op ter promotie van de laatste editie van het Vilvordia BierProefFestival (13 mei 2007).  Al snel groeide dit exploot echter uit tot méér dan zomaar een ‘nevenprojectje’. De kleine schrijfseltjes werden steeds meer gewaardeerd en de lezersaantallen groeiden gestaag. Zelf had ik er natuurlijk ook erg veel plezier in en daarom had ik enige tijd geleden reeds beslist om verder te gaan met het ‘bierbloggen’.

Bij deze wil ik iedereen van harte bedanken voor de vele schouderklopjes en de bemoedigende woorden. Ik hoop dat jullie in de toekomst net zoveel plezier aan deze bierblog beleven als voorheen. Met deze blog wil ik de doorwinterde bierliefhebber of zythofiel plezieren met kleine faits-divers en de biergeïnteresseerden of toevallige passanten begeesteren met een -hopelijk-aanstekelijk enthousiasme.

De nieuwe titel van de blog luidt: “Hier Stroomt het Bier”, een verwijzing naar ons bierlandschap.  Ons kleine landje mag zich nog steeds hét Bierland bij uitstek noemen, met haar nobele ingrediënten, haar ongeëvenaard vakmanschap en haar niet aflatende creativiteit.  Toch is ons Bierland in gevaar: industriële bierfabrieken, smaakvervlakking en verzoeting verschralen onze biercultuur !  Enig chauvinisme is best op haar plaats; Amerika loert om de hoek om onze bierscalp te veroveren.

De ondertitel: “Hier! Hier!! Hier!!!” is een versterking van de hoofdtitel.  Enerzijds kan deze ondertitel geïnterpreteerd worden als een schreeuw om meer aandacht voor ons nobele gerstenat, anderzijds -en ik prefereer deze wat positievere optie- is het een uiting van fierheid.  Ik ben nog steeds erg trots op wat vele van onze brouwers presteren !  Hier is het te doen !!!

Est! Est!! Est !!!
(bron: http://www.napoli.com)

 “Hier! Hier!! Hier!!!” verwijst naar “Est! Est!! Est!!! di Montefiascone”, de naam van een wijn uit Montefiascone in Latium, Italië, veertien kilometer van Viterbo. Het is een eenvoudige witte wijnsoort (gemaakt van de druivensoorten Trebbiano en Malvasia) die vooral bekend is vanwege de bijzondere herkomst van de naam:

In het jaar 1111 reisde de Duitse bisschop Johannes Fugger (in het Nederlands: Johan Defuk) met een groot gezelschap naar Rome om daar de kroning van Hendrik V tot keizer van het Heilige Roomse Rijk bij te wonen. Fugger stuurde zijn knecht Martin vooruit om alvast een geschikte herberg te vinden. Hij sprak met hem af dat Martin, wanneer hij een goede herberg gevonden had “Est” (“hier is het”) op de deur zou schrijven. Schonk de herberg bovendien ook nog goede wijn, dan zou hij “Est! Est!” op de deur schrijven. Even voor Montefiascone zag de bisschop evenwel een herberg waar op de deur was geschreven: “Est! Est!! Est!!!”. Hoewel dit niet was afgesproken, begreep Fugger hier te maken te hebben met een uitzonderlijke herberg waar uitzonderlijke wijn werd geschonken.

Fugger is nooit in Rome aangekomen. Hij verbleef drie jaar lang in Montefiascone en dronk zich letterlijk dood. Hij werd begraven in Montefiascone. Hij liet zijn hele vermogen na aan de stad Montefiascone. Op zijn grafsteen staat nog steeds te lezen: “Est Est Est Propter nimium est hic IO Defuk Dominus meus mortuus est” , hetgeen betekent: “Est Est Est, na een overdaad aan Est is mijn meester Johannes Fugger hier gestorven”.

Veel leesplezier !

(Bron: Wikipedia, artikel “Est! Est!! Est!!! di Montefiascone”)

4 Responses to “Blog in een nieuw kleedje”


 1. 1 Jan
  28/05/2007 om 22:29

  Hey de Steven,

  Schoone lay-out, nog atijd evenveel info op deze blog. Ik blijf hem regelmatig bezoeken, wees daar maar zeker af.

  Groetjes,

  De Jan

 2. 29/05/2007 om 17:21

  Hey Steven,
  OEF !!!! Wat een opluchting te lezen dat je bierblog blijft bestaan !!!!
  Geloof me, je blog is echt een verrijking voor onze bierkultuur !
  Doe zo voort Steven….
  Proost,
  Filip

 3. 3 Gert Brouns
  30/05/2007 om 08:25

  ’t is zowaar NOG beter geworden! CHAPEAU Steven.
  Als je eens op brouwerijbezoek wil komen bij Van Steenberge, geef maar een seintje…enne, wij laten de brouwzaal wel zien…
  Gerten

 4. 30/05/2007 om 11:49

  Allen bedankt voor de leuke reacties ! Er is nog wel wat werk om alles (o.a. kalender) te vervolledigen, maar het komt wel op zijn pootjes.

  En Gerten, een écht brouwerijbezoek, die uitnodiging sla ik natuurlijk niet af ! Ik weet je te vinden 😉 !

  Groeten
  Steven


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

mei 2007
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Twittered


%d bloggers liken dit: