31
mei
07

16de Weekend der Spontane Gisting

Bierpallieters laten proeven van Meerts Boon.

Een niet te missen jaarlijks bierfestival is het ‘Weekend der Spontane Gisting’ in Opstal, deelgemeente van Buggenhout.  Reeds 16 jaar lang toveren de Opstalse Bierpallieters dit dorpje een weekend lang om tot hét wereldcentrum van de lambikbieren, erfgoed van onze Belgische Biercultuur.

Meerts Boon

Dit jaar trok één specialiteit bijzonder de aandacht: Meerts Boon.  Meerts werd vroeger gebruikt als mengbier voor het vervaardigen van faro.  Faro was in den beginne slechts een mengeling in gelijke verhoudingen van lambik en meerts en zónder toevoeging van kandijsuiker.  Dit aanzoeten is een methode die pas later de ‘moderne faro’ opleverde, wellicht na bier van mindere – lees: azijnzure – kwaliteit (met de opkomst van de geuze werden de malse lambikken gereserveerd voor het versnijden tot geuze).  Brouwerij Boon gebruikt de zoete, naar wort smakende en wat muffe meerts ook – en vooral – in haar commerciële kriek.

De naam ‘meerts’ verwijst naar de maand maart, vroeger zowat de laatste maand waarin traditioneel gebrouwen kon worden.  Men bekomt dit ‘tafelbier’ door het koken van de spoelingen van de draf, het restproduct bij het fabriceren van de lambikwort.  We kunnen dus spreken van een zwakke variant van lambik.

Wanne schenkt Aymon

Om nog eens te ‘herproeven’ kozen we níet voor een lambikbier, maar voor Aymon, een bier gebrouwen door de Ros Beiaard Bierproevers uit Dendermonde bij brouwerij De Landtsheer.  Het aroma is stevig hoppig, de smaak vooral moutig (cfr. de Malheurbieren) en fruitig.  In de nasmaak komt de verwachte bitterheid aandraven.   We hadden in onze herinnering een bitterder idee van dit bier.

Om de twee werelden opnieuw te herenigen, proefden we nog eens Kriek De Ranke: een prachtig huwelijk tussen een basisbier van de Ranke, lambik van Girardin en uiteraard krieken.  De (zure) kers op de taart van alweer een prachtige dag.

Lees meer over lambik, meerts en hun afgeleiden:
Geuze en kriek, de champagne onder de bieren
Jef van den Steen
Uitgeverij Davidsfonds/Leuven (bestel)
ISBN 90-5826-410-6

Surf ook eens naar Belgian Beer Board voor een artikel over meerts van Filip Geerts.
En William Roelens maakte dit artikel over Aymon.


0 Responses to “16de Weekend der Spontane Gisting”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 474.335 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

mei 2007
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Twittered


%d bloggers liken dit: