06
jun
07

Karakterbierweekend HOP

Heerlijk proeven in Vichte !

Eerlijk.  Ik heb gevloekt!  Enerzijds omdat ik zo snel weer moest vertrekken, anderzijds en vooral omdat dit nog maar de  eerste keer was dat ik naar Vichte afgezakt was.  Wat een fijn bierfestival.  De zeer grote maar erg fraaie zaal ‘De Stringe’ laat perfecte proefomstandigheden toe.  Heerlijk Objectief Proeven (HOP) bracht een mooi allegaartje van bekende en minder bekende brouwerijen bij elkaar.  Tijd om te proeven.

Karakterbierweekend 2007
Toch handig als een échte fotograaf de helden van het weekend samenbrengt.

De keuze was snel gemaakt: foederbier van Rodenbach !  Dit ongezoete en ongekleurde basisbier voor de bekende Rodenbachbieren smaakte heerlijk zuur, een tikkel wrang met licht zoete componenten en achterliggende houtimpressies.  Beter konden we niet starten.   Om de ‘zurige lijn’ nog even door te trekken, trok ik naar de Girardinstand voor een glaasje kriekenlambik van het eikenvat.  Deze lambik was merkelijk platter dan haar oudbruin broeder, minder stevig in de body.  Aroma’s van krieken en kriekenpitten luiden een zoetige, fruitige en zurige ervaring in.  Het bier lijkt me nog zéér jong.


“Smaak is zoals karakter
Je hebt het, of je hebt het niet.”

slogan Karakterbierweekend

Een bier dat ik nog niet geproefd had was het opmerkelijke Captain Cooker Manuka Beer.  Met haar 5,7 vol.%alc. weet het toch een aardig mondgevoel  op te wekken.  Kruiden en een allegaartje van bessen vormen de eerste indrukken.  De kruidige smaak blijft rondwalsen op lichtzoetige en wat achterliggende wrangzurige tonen.  Het bier wordt klassevol gepresenteerd.  Mocht wat meer bitterheid in zich dragen, maar zéker niet onaardig.  (meer over ‘Manuka’ en dit bier op William’s bierblog).

Ook Brasserie La Frasnoise was van de partij.
Brasserie La Frasnoise: “Over twee maanden brengen we een bruin bier op de markt: Retro.”

Misschien trek ik zondag nog eens naar Daniël Lesire die dit weekend zijn brouwerij Millevertus openstelt.  Ik wou alvast zijn Bella Mère nog eens aan de arm nemen: granig moutig en zoals de naam het zegt: bitter !  De immer sympathieke Piet Salomez (het Alternatief) kreeg hulp van zijn vader, zijn grootste fan, en samen genoten we van een Piet-Agoras.  Hoewel deze amberkleurige tripel erg kruidig is met opvallende pepertoetsen werden géén kruiden toegevoegd.

Als afsluiter koos ik voor een biertje uit Vichte zelf: de Vichtenaar van brouwerij Verhaeghe.  Het Oud Bruintje, boterzoetig en zacht zurig, kan mij nog steeds bekoren.  Net als ik wil doorgaan blijkt Rodenbach haar Grand-Cru exclusief en blijkbaar voor de eerste keer van het vat aan te bieden.  Een allerlaatste proevertje dringt zich op en zo eindig ik aan de stand waar ik begonnen was.

De Keteniers verdienen de Hoptrofee
De Keteniers verdienen de Hoptrofee.

Nog even melden dat de Keteniers de HOP-trofee in ontvangst mochten nemen.  De Keteniers gooiden zich in de Monumentenstrijd voor de bescherming van onze bedreigde hopcultuur en wisten zich met hun project een plaats te veroveren in de finale.  De prijs is dan ook dubbel en dik verdiend !

Zelf had ik ook een kleine prijs verdiend, niet voor bewezen daden, maar door deelname aan de schitterende biertombola.  Nieuwbakken vertegenwoordiger en voormalig uitbater van ‘De Bierkamer’ Gert Brouns zag me met één van zijn bierpaketten van Van Steenberge de deur uit stappen.   Eén belofte had ik mezelf dan al gemaakt: volgend jaar opnieuw naar Vichte !!!

Klik hier voor meer foto’s.


0 Responses to “Karakterbierweekend HOP”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

juni 2007
M D W D V Z Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Twittered


%d bloggers liken dit: