07
jun
07

20 jaar Heikantse Bierliefhebbers !

Leden worden verwend met feestweekend.

Het verhaal van de Heikantse Bierliefhebbers start dik twintig jaar geleden als een groepje vrienden uit Berlaar-Heikant een bierfestivalletje in Westmeerbeek bezoeken (Volkscafé Chirojongens Westmeerbeek nvdr). “Dat kunnen wij beter !”, klonk het na enkele rondjes.  Na heel wat hindernissen te hebben overwonnen, zijn de Heikantse Bierliefhebbers uitgegroeid tot één van de grootste bierclubs in Vlaanderen !  Proficiat !

Alex Agnew
– Alex Agnew –

Het feestweekend startte op zaterdag met een leuke all-in formule.  Voor amper € 20,00 kreeg je een overheerlijke barbecue aangeboden en een optreden van stand-up comedian Alex Agnew (mét voorprogramma) en coverband Triplex voorgeschoteld.  HBL-leden, eerder reeds getrakteerd op een paars feest-T-shirt, kregen daar bovenop nog eens een drankkaart voor 10 gratis consumpties.  Er kon gekozen worden uit een twintigtal bieren: Blusser of Celis White, maar ook Moinette Blond, Kameleon tripel, …  Niet-leden moesten ook geen gat in hun zak wroeten op zoek naar centjes: voor amper een euro konden zij meegenieten van het heerlijke vocht.

Biergids 1ste Heikantse Bierfeesten  Tentoonstelling 20 jaar HBL

Het volksfeest van zaterdag werd gevolgd door een wat officiëler gedeelte op zondag.  Een tentoonstelling in het kader van de 20ste verjaardag bracht o.a. alle biergidsen van de afgelopen 19 Heikantse Bierfeesten samen, toonde alle pamfletten van de ‘bier van de maand’ actie en liet zelfs een aantal spandoeken die gebruikt werden tijdens betogingen (o.a. tegen de sluiting van mouterij De Wolf-Cosijns) zien.  Klokslag 16 uur volgde dan de receptie met de nodige speeches en uiteraard met de voorstelling van het feestbier.  Buiten kon er genoten worden van volkse gerechten als ‘ballekes met kriekenspijs’ en heerlijk geurende pannenkoeken (met een scheutje kriekenbier).


“Dit Feestbier is de vrucht van …
het heilig vuur van de Heikantse Bierliefhebbers,
het vakmanschap van brouwerij Cantillon,
de eerlijkheid van Moeder Natuur,
het geduld van Vadertje Tijd.”


Het feestbier is een ware parel en een mengeling van 2/3 lambik Cantillon, 1/3 Iris en 100 kg kruisbessen per 300 liter bier.  Kruisbessen zijn in de volksmond ook bekend als ‘stekelbessen’ of ‘knoesels’.  Het bier smaakt zoetig zuur en doet erg denken aan rabarber.  De zurigheid blijft nog aangenaam nazinderen. 

Etiket Feestbier 20 jaar HBL  Feestbier HBL

We kregen ook de gelegenheid te proeven van het eerste (proef)brouwsel waarin eenzelfde percentage vruchten werden gebruikt.  Hier werden ze echter vermengd met 100 % lambik.  Het iets oudere, lichtere en minder troebele bier was merkelijk agressiever: citroenzuur met een duidelijke stempel van Cantillon.  De vruchten komen minder op de voorgrond en de vergelijking met rabarber gaat niet meer op.  Hoewel ik scherpzurige bieren absoluut kan appreciëren, ging mijn voorkeur toch uit naar de wat ‘rondere’ versie met toevoeging van Iris.

Sterke krachten van het eerste uur. 

Hopelijk doen de Heikantse Bierliefhebbers er nog minstens evenveel jaartjes bij.  Dat hun enthousiasme voor de biercultuur ontembaar mag blijven.  Gelieve ze dus, zoals hun feest-T-shirt het vraagt, ‘niet op de openbare weg te gooien a.u.b. !’.

Voor meer foto’s klik je hier.


0 Responses to “20 jaar Heikantse Bierliefhebbers !”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

juni 2007
M D W D V Z Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Twittered


%d bloggers liken dit: