09
Jun
07

Chimay

In 1850 vestigt een kleine groep monniken, Cisterciënzers van de Strikte Observantie, zich op het ongerepte plateau van Scourmont, vlakbij de stad Chimay.  In een oude boerderij stichten deze Trappisten een priorij, sinds 1871 verheven tot ‘l Abbaye Notre-Dame de Scourmont.

Trappistenmonnik     Benedictus

Er wordt geleefd naar de orde van de Heilige Benedictus (6de eeuw).  De monniken wijden hun leven aan God, een bestaan in gebed, in gemeenschap en in arbeid.  Met de brouwerij en de kaasmakerij zorgen zij voor werkgelegenheid in de streek en zijn ze zelfs uitgegroeid tot de grootste werkgever in de ‘Laars van Henegouwen’.

Kersvers vertegenwoordiger Philippe Dumont (regio Brussel) neemt ons, een delegatie Lambikstoempers en mezelf, op sleeptouw.

Bottelen in Baileux

Op een tiental kilometer van de abdij bevindt zich de kaasmakerij, een logistiek centrum en de bottelarij van Chimay.  Met tankwagens wordt het bier van de brouwerij binnen de muren van de abdij naar deze site gebracht.  Hier bottelt men het bier in flessen van allerlei formaten, die op hun beurt in bakken worden geplaatst of in kartonnen dozen worden verpakt.  Een beperkte hoeveelheid Chimay Tripel zet men ook op vat.

bottelarij 01     bottelarij 02

bottelarij 03     Warme kamer

In de warme kamer met een constante temperatuur van 24°C komt de hergisting op gang.  Het bier van Chimay is zo klaar om wereldwijd verdeeld te worden.  In een aparte frisse ruimte ligt een fraaie collectie ‘oude’ Chimay.

Brouwen binnen de muren van de abdij

Voor we de brouwerij zelf bezoeken , rijden we nog naar één van de twee bronnen die water leveren voor het brouwproces.  De toegang naar de bron, verscholen in een stukje bos, is afgezoomd met keurige greppels zodat het regenwater  zich niet kan mengen met het bronwater.

Bron

Via een poort bereiken we de brouwerij, binnen de muren van de abdij.  In silo’s wachten de verschillende mouten.  Door water en de geschrote mouten in de beslagketel te vermengen en trapsgewijs te verhitten, worden de nodige vergistbare suikers vrijgemaakt.  Met een grote persfilter worden wort en draf gescheiden.  Tijdens het koken van de wort voegt men tweemaal hop toe, in het begin en op het einde van het kookproces, om de vereiste bitterheid te bekomen.

Controlepaneel      Beslag

Persfilter

De wort wordt geklaard (gefilterd) en afgekoeld in de centrifuge om daarna over te hevelen naar de gisttanks waar de specifieke Chimaygist (geïsoleerd en opgekweekt door Pater Théodore) de suikers zal omzetten in alcohol en CO2.  Bieren van Chimay zijn bieren van hoge gisting: ze vergisten bij een temperatuur van 18 tot 32 °C terwijl de gist naar de oppervlakte stijgt.

Gisttank

Gist 01       Gist 02

Na 3 tot 5 dagen, afhankelijk van de soort, wordt het bier opnieuw gefilterd in de centrifuge waarna het twee weken gaat lageren.  De lage temperatuur in de bewaartanks maakt het bier stabieler, maar ook troebel.  Opnieuw wordt het bier geklaard.

Terwijl het bier wordt overgepompt in de vrachtwagens voor transport naar de bottelarij, wordt een flinke dosis vloeibare suikers en verse gist toegevoegd.  Deze ingrediënten zullen na de botteling verantwoordelijk zijn voor de hergisting.

De stilte van het gebed

De monnik verkiest uitdrukkelijk Jezus te volgen in het gebed.  Dit drukt hij uit in de dagelijks gezongen hoogmis en in 7 lofdiensten, startend met de Vigilen om 4:30 uur en eindigend met de Completen om 20:00 uur.

Abdijkerk 01      Abdijkerk 02

Via de tuin komen we in de sobere kerk.  Prachtige witte gewelven torenen naar de hemel. Eenvoud is hier de regel, met een simpele kruisweg aan de muur, een altaar zonder enige praal en één enkel schilderij.  Het kunstwerk is niet gehandtekend: een monnik heeft hier geen enkel bezit.

Abdijkerkhof 01      Abdijkerkhof 02

De monnik engageert zich standvastig tot aan de dood.  De begraafplaats is een stille getuige.

De bieren van Chimay

Het is maandag en l’ Auberge de Poteaupré, eigendom van de NV Bières de Chimay, heeft haar sluitingsdag.  We gaan proeven in ‘La Ferme des 4 Saisons’, waar we opgewacht worden door een zeer lieve juffrouw.  We worden dadelijk getrakteerd op een bordje Chimaykaas ‘Grand Classique’.

Auberge 4 Saisons

We starten met een glas Chimay Rouge (7 vol.%alc.), geschonken uit 75 cl. flessen (= La Première).  Het roodkoperen bruine bier met romige kraag is fruitig in de neus.  De smaak is eerder caramelzoetig, licht gistig en eindigt matig bitter.

Chimay Tripel (8 vol.%alc.), ook uit flessen van 75 cl. (= Cinq Cents), is hoppig, gistig en fruitig (citrus), een licht moutig zoetig en aangenaam bitter in smaak en nasmaak.  Ter vergelijking krijgen we ook een Gourmetglaasje (18 cl.) Chimay Tripel van het vat.  Terwijl de flessenversie iets donkerder (licht amber) van kleur is en voller van smaak, is de vatenversie hoppiger en frisbitter.  Deze laatste drinkt weg als was het een doordrinkbier.

Degustatie Chimay     Chimay schenken

Tussendoor verschijnen er heerlijke boerenboterhammen met Chimaypaté voor onze neuzen.  We smikkelen gretig en onze oogjes glinsteren goedkeurend.

Als afsluiter degusteren we Chimay Bleue (9 vol.%alc.), opnieuw uit flessen van 75 cl. (= Grande Réserve).  Dit paradepaardje heeft fruitigheid (rijpe banaan, een weinig noten), licht gebrande caramelmout, een hint van chocolade en enkele kruidige toetsen in zich.  De smaak is vol, stevig, alcoholisch en zoetig. Een warme persoonlijkheid.

Er bestaat ook nog een Dorée (4,8 vol.%alc.), het tafelbier dat in de abdij zelf geschonken wordt.  Vanaf begin juli zal deze ‘ménage’ ook van het vat te verkrijgen zijn, exclusief in de Poteaupré.

De omgeving van de abdij

We nemen afscheid van vertegenwoordiger Philippe.  Rondom de abdij zou zich een kruis bevinden ter ere van de stichting van de abdij dat vaak opgevoerd wordt in publiciteit voor Chimay.  Een kleine wandeling voert ons al snel naar dit kleine monument.

Chimay Kruis

We hebben een mooi zicht op de abdij, prachtig gelegen temidden van glooiende weides en lommerrijke bossen.  Tussen de weides waar koeien rustig grazen, vinden we ook de tweede bron.  We passeren een kleine moestuin dicht bij de kloostermuren.  Slenterend door een dreef bereiken we het grafmonument van de Prince de Chimay die in 1850 deze landerijen aan de Trappisten schonk.  Het kasteel van de prinsen van Chimay ligt in het hart van de eigenlijke stad.

De stad Chimay

Op een rotonde die ons naar de stadskern voert, pronkt een roodkoperen brouwketel.  In deze kuip van 175 hectoliter brouwde Pater Théodore van 1954 tot 1988, het jaar waarin de brouwerij van Chimay gemoderniseerd werd.

Oude Brouwketel

In de schaduw van de kerk op de grote markt van Chimay besluiten we op een terrasje ons bezoek met … een glas Chimay uiteraard.  We wandelen nog langs het kasteel van de prinsen van Chimay, dat ook te bezoeken is en onder meer een prachtig theater (1863) bevat.

Op de terugweg stoppen we in Nismes (deelgemeente van Viroinval), waar we in La Bonne Auberge nog genieten van een heerlijke maaltijd en een verdiende Orval.

Meer info over Chimay en de andere Trappisten vind je op trappistbier.be.

Advertenties

8 Responses to “Chimay”


  1. 10/06/2007 om 07:47

    PRACHTIGE reportage Steven !
    Je blog wordt met de dag beter en beter.
    Bedankt om dit alles te willen delen met ons.
    Doe zo voort Steven.
    Filip

  2. 10/06/2007 om 09:19

    Bedankt Filip !

    Ik doe mijn best; al kruipt er wel veel tijd in, maar dat moet ik jou niet vertellen natuurlijk :).

  3. 3 Hans
    10/06/2007 om 19:35

    Hulde, ook van mij. Voorwaar een schitterend verslag.

    /Hans (een trouwe lezer)

  4. 11/06/2007 om 01:31

    Bedankt Hans voor de fijne reactie én voor de ongetwijfeld vele bezoekjes op mijn blog!

  5. 11/06/2007 om 12:10

    Fantastiche reportage van een heel mooie dag.
    Hopelijk volgen er nog veel van die uitstappen…
    Tot de volgende ….

  6. 11/06/2007 om 18:53

    Hoi Steven

    Komt me allemaal zeer bekend voor … 😉
    Proficiat met het mooie verslag !
    Om eerlijk te zijn ga ik liever naar de 4 saisons om te tafelen dan naar de Potaupré …

    Mijn Vader Abts Beertravels blog ga ik afsluiten wegens tijdsgebrek. Verslagjes van cafébezoeken en brouwerij expedities zullen voortaan in mijn fotoblog verweven zitten op http://www.bloggen.be/vaderabt

    Ik onderhou ook nog de Originele Cafés blog van Bob Hendrickx … etc etc … dus allemaal van het goede wat teveel

    groeten uit Hulshout

    Danny Van Tricht

    PS. Vorige zaterdag in ’t Hofke gezeten !

  7. 11/06/2007 om 22:58

    Idd. Wanne, twas een fantastisch dagske ! Tot vrijdag zekers eh, want ik heb me ingeschreven voor de lezing van Jef van den Steen.

    Danny zo’n bezoek aan een trappistenbrouwerij heeft toch nog iets extra’s vind ik. Hopelijk kan ik er in de toekomst nog een paar bezoeken. Jammer dat jouw blog verdwijnt !

    En ’t Hofke is zo’n 50 meter van mijn deur, maar ik kom er veel te weinig. Had ik het geweten …

    Mercikes allemaal !


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 441,255 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Doe mee met 279 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

juni 2007
M D W D V Z Z
« Mei   Jul »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Twittered


%d bloggers liken dit: