13
jun
07

Opendeurdag Millevertus

Op bezoek bij de brouwerij van duizend deugden.

Zondag 10 juni kozen we er voor om ons te verschansen ver weg van verkiezingsuitslagen, gekleurde balkjes en voorspelbare debatten over winnaars en verliezers.

Tijd om nog eens af te zakken naar Toernich, het idyllische dorpje dichtbij Aarlen.  Er is geen supermarkt, geen bakker, geen café, …  maar, in een onooglijk kleine straat, bevindt zich wél een artisanaal brouwerijtje: Brasserie Millevertus.

Brouwerij Millevertus
De brouwerij in cascade-opstelling.

Brouwer Daniël Lessire, een voormalige bankbediende, vertelt gedreven over zijn geesteskinderen en hoe ze worden verwekt.  De brouwerij is al stevig gegroeid sinds mijn bezoekje een tweetal jaren geleden.  Toch gebeurt hier nog veel ‘handmatig’: schroten, bottelen, etiketteren (14 bakken per uur !), … De uitbreidingen van de brouwerij gebeurden in een aanbouw schuin boven het huis: een originele oplossing voor het plaatsgebrek én een leuk zicht.  De meeste van de ketels werden in Frankrijk gevonden.

Bottelmachientje bij Millevertus  Etiketteren bij Millevertus
Bottelen en etiketteren.

Daniël is de laatste tijd vrij actief in het uitbrengen van nieuwe bieren, al moet gezegd dat ze niet allen originele brouwsels zijn.  De Mousse is gelijkaardig aan de blonde Fffado, de Triple Fffado lijkt verdacht veel op een straffe Douce Brunette, … Er wordt ook geen geheim van gemaakt (maar het wordt ook niet vermeld op het etiket).  Momenteel staat ‘Brayhan’ in de warme kamer, een biertje gebrouwen voor derden, dit keer wél volgens een origineel recept.

Bella Mère  Bella Mère

We startten beiden met een proefglas van die Triple Fffado van het vat met een zurig aroma (nat hooi) dat de ietwat zoete, alcoholische en kruidige smaak erg overheerst.  Ik ga verder met een glaasje Saint Denis, amberkleurig en ook van het vat: stabieler, licht fruitig en hoppig, moutig zoetig en licht bitterig.  Naargelang het bier gebruikt Daniël Britse, Amerikaanse, Tsjechische en/of Belgische hop.  Als mijn favoriete bier kies ik uiteindelijk voor de Bella Mère: hoppig, licht zoetig en fris bitter in smaak en nasmaak: er wordt hier geëxperimenteerd met hoofdzakelijk bitterhoppen.  De bieren worden brouwsel per brouwsel wat bijgeschaaft. 

De expansiedrang van Daniël Lessire is nog niet gestild: hij is op zoek naar een nieuwe en ruimere locatie voor zijn brouwerijtje.  Een verhuis uit Toernich is daarbij dan ook zeker niet uitgesloten.


0 Responses to “Opendeurdag Millevertus”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 473.640 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 282 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

juni 2007
M D W D V Z Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Twittered


<span>%d</span> bloggers liken dit: