17
jun
07

Geproefd: H. Hipoldus’ Hofbock

Een bier met turfmout voor de Heikantse Bierliefhebbers.

Voor de elfde maal reeds organiseren de Heikantse Bierliefhebbers (HBL), met de hulp van de Aarschotse Bierwegers en de Leuvense Biertherapeuten, een weekend voor het Goede Doel bij brouwerij Fantôme in Soy.  Iedereen is welkom op zaterdag 11 en zondag 12 augustus.  Dit keer gaat de steun naar De Regenboog in Putte, een ‘open huis’ dat zich belangeloos inzet voor mensen in nood.  Onze biervrienden trachten door middel van verschillende initiatieven zo veel mogelijk geld bij elkaar te sprokkelen.  Er is een goeddoelchocolade, er wordt een barbecue georganiseerd, sponsortochten verreden, … en brouwerij Fantôme brouwt opnieuw een Santé.

Sinds enkele jaren laat HBL nog een extra bier brouwen.  Dit bier wordt niet geschonken op het weekend zelf, maar wordt verkocht in de ‘bier-van-de-maand-cafés’ van de Heikantse vereniging.  Ditmaal was Jef Goetelen van ’t Hofbrouwerijke de architect van dit extra goeddoelbier.  Enkele bierliefhebbers, geoefend of niet, werden onderworpen aan een ‘voorproefje’ van het proefbrouwsel.

H. Hipoldus’ Hofbock geproefd
Cafébaas Jos van café ’t Smis in Berlaar Heikant en Leen Minne, bestuurslid van HBL, keuren H. Hipoldus’ Hofbock.

De merkwaardige naam H. Hipoldus’ Hofbock is afkomstig van het stripfiguurtje ‘Hikske’, een creatie van Jigo aka Jos Geysels (de hobbybrouwer, niet de politieker) en wiens bierige avonturen reeds lang het clubtijdschrift kruiden.  De naam Hikske werd reeds eerder voor een bier gebruikt en kon dus niet meer gerecycleerd worden.  Daarom besloot men de eerste letter van zijn voornaam en zijn achternaam Hipoldus te gebruiken.  Hofbock is een verwijzing naar de brouwerij.

H. Hipoldus’ Hofbock is een origineel bier en is wellicht de voorloper van de Hofnar.  Het bier parelt mooi donkerblond tot lichtamber in het glas met een gebroken witte en luchtige kraag die snel verdwijnt.  In het aroma vinden we een aantal fruitige toetsen terug met abrikoos en witte druif.  Een lichte zurigheid is afkomstig van de gebruikte turfmout.  Die mout geeft het bier, ondanks een vrij beperkt alcoholgehalte van ruw geschat 6 vol%alc., een zekere bedwelmend alcoholische toets die me doet denken aan een likeurpraline.  De smaak is moutig zoetig en licht zurig.  De nasmaak loopt wrang bitterzurig uit en heeft iets van Orval.  De turfmout proef je doorheen het bier, maar hij overheerst niet.

Dit karaktervolle biertje dat zowel de doorwinterde bierliefhebber als de gemiddelde tooghanger moet kunnen bekoren is verkrijgbaar in de maand september.  De ‘bier-van-de-maand-cafés’ vind je terug op de website van de Heikantse Bierliefhebbers.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 474.860 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

juni 2007
M D W D V Z Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Twittered


%d bloggers liken dit: