Op het terras van 3 Fonteinen in Beersel.
Het perfecte verwenarrangement is er één waarbij al jouw zintuigen geprikkeld worden. Eén waarbij je ogen overweldigd worden door schoonheid, waarbij je tong gestreeld wordt, waarbij de zomer in je hoofd gonst, liefde in je hart bonkt en het geluk door je oren suist. Dat ultieme genot zou wel eens een 3 Fonteinen Oude Kriek van Schaerbeekse Krieken kunnen zijn.
Jonge lambik van ongeveer 1 jaar en gerijpt op houten vaten wordt hier vakkundig gemengd met 35% Schaarbeekse Krieken. Gedurende 5 maanden macereren de vruchten in de lambik en geven ze hun smaak en hun kleur vrij. De suikers doen het bier opnieuw gisten. Nadat het bier afgepompt is, laat men het nog 3 weken rusten op inox tanks. Na de botteling op champagneflessen rijpt het bier nog gedurende 6 maanden. Het toevoegen van zoet- of smaakstoffen tijdens het proces is uiteraard uit den boze !
Het bier kleurt Bordeaux paars in het glas met een luchtig rozig schuim dat snel verdwijnt. De eerste indrukken zijn rode vruchten en kriek, kriekenpitten, boterzacht, licht zoetig en zurig. De volle kriekensmaak is zurig tot zuur met een licht rinse nasmaak die de krieken slechts met mondjesmaat uit de smaakherinnering laat verdwijnen.
“In de Kriek worre de krieken nog niet weggeskammoteid”
– “Faro en Lambiek” door Jan de Wilde –
Ik beaam wat ik vorig jaar reeds schreef: “Wat een passioneel weerzien; mijn tong krult van extase. Hierin proef ik echt de krieken die ik als kleine snotneus bij mijn grootmoeder at: heerlijk zoetig in de aanzet om dan langzaam maar zeker naar aangenaam fris zurig tot zuur te evolueren.” Enig verschil is dat ik meen dat de meest recent geproefde een lichtjes milder was.Oude Kriek van 3 Fonteinen is een officieel erkend Streekproduct en mag bovendien de eretitel en het logo van Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS) dragen, een garantie voor de traditionele productsamenstelling en productiemethode.
Ik denk dat ge binnenkort eens moet teruggaan. Heb vorige week zijn Framboise 2007 geproefd en dat is ook echt de moeite. Momenteel nog niet op de markt, wegens nog geen etiketten (wel al gebotteld).
Doemme eh 😉