10
Aug
07

Hapje Tapje 2007

Leuven op smaak gebracht.

Lekker bier, lekker eten … het recept van Hapje Tapje in de Leuvense Binnenstad klinkt even evenvoudig als verleidelijk.  Het openbaar vervoer loodste ons veilig van en naar dit smakenfestival.  De zon en een streepje straatanimatie gooiden zich met verve in de cocktail van kleuren, geuren en smaken en maakten er een onvergetelijk uitstapje van.  Eindelijk: dat vakantiegevoel (al was het van korte duur) !

Koen De Jans

De Grote Markt is voor één dag omgetoverd tot een Oostvlaamse enclave.  Allerhande streekproducten worden hier voorgesteld, van de Geraardsbergse mattentaart en de Aalsterse vlaai tot allerhande hoevekazen, …

Jeneverstokerij De Valk en Koen De Jans

Onze ogen glijden al snel naar enkele roodkoperen ketels en doen onze benen naar een jeverstand uitzwenken.  Terwijl we een proefglaasje Advokaat aangeboden krijgen en het met mondjesmaat uitlepelen, maken we kennis met Koen De Jans, de jongste en wellicht meest gedreven ambachtelijke jeneverstoker van het land.  Hij stookt jenever met veel respect voor de tradities.  Sinds 2001 leidt Koen Jeneverstokerij De Valk in het Oostvlaamse Deinze.


Hij gelooft rotsvast in het enorme potentieel van oude Vlaamse graanjenever.
Met veel liefde voor de stiel en met verse grondstoffen herwaardeert hij een bedreigd stukje Vlaams smaakerfgoed.
– Jury Vlaamse Cultuurprijzen over Koen de Jans –

De stiel leerde hij van de Hasseltse jeneverstoker Roland Wissels.  In 2005 kocht hij de stokerij van de familie Wissels op en bewaarde zo een belangrijk stuk Hasselts culinair erfgoed.  Dankzij Koen mag Hasselt zich nog steeds met recht en rede Jeneverstad noemen: Wissels is de enige nog actieve stokerij in Hasselt.   We proeven van de jonge graanjenever van ‘De Valk’ en ontwaren een subtiel parfum en een zachte smaak.De basis van Jenever is moutwijn, een beetje te vergelijken met ons bier.  Sommige kleine brouwers komen zelfs bij Koen aankloppen om minderwaardig bier te laten distilleren.  ‘Maar’, vertelt Koen er bij, ‘het bier mag geen aromaten bevatten, want dan lukt het niet’.  Behalve jenever lust Koen ook graag een glas bier: ‘ooit wil ik zéker nog een eigen biertje brouwen, al dan niet met jenever’.

Jenevers De Valk

Koen De Jans won in 2006 de Cultuurprijs voor Smaakcultuur, die hij wel moest delen met het icoon ‘Ons Kookboek’ van KVLV.  Meer informatie over jenever vind je in het Nationaal Jenevermuseum in Hasselt en in het boek ‘Jenever, van Korrel tot Borrel’ van Stefaan Van Laere (meer info).

De Biermarkt

De eigenlijke biermarkt vindt plaats op de Oude Markt, maar reeds in de Naamsestraat, op weg naar het bekendste plein van Leuven, valt er heel wat fraais te proeven.  De eerste stand is die van de Trappisten, waar Gust Simons (Brie. Dupont) en Marc Beirens (Weynants en brij. Loterbol) bijkletsen met een kelk Orval.  Zij luiden een Waalse streekproductenstand in met onder meer heerlijke Gaumse vleestaarten en Hervekazen.  Brasserie Dupont maakt het rijtje vol.  We laten ons een kruidige Cervesia welgevallen.

Samen proeven van Bink Bruin  Wim schenkt Hector Amber

Traditioneel de eerste stand die we op de Oude Markt bezoeken, is deze van brouwerij Kerkom.  De Kerkomse tripel smaakt me altijd, maar ook de Bink Bruin was verrassend plezierig in de mond bij deze verschroeiende hitte.  Terwijl we genieten van ongefilterde Palm en Mort Subite Faro (zoetheid viel nog redelijk mee), trommelt het Portugese collectief Tocà Rufar de aanwezigen bij elkaar voor een boeiend en zeer sterk ritmisch spektakel met dansinvloeden en rondvliegende drums.  Het jongerenproject van ‘Cirkus in Beweging’  CirkOOH ! CirkAAH ! toont haar acrobatische kunsten op de regen van trommelslagen.

Tocà Rufar 01

Tocà Rufar 02  CirkOOH ! CirkAAH !

We krijgen het er zowaar nét zo warm van als onze drummende Portugese idolen (zo snel gaat dat) en trekken ons terug aan de stand van brouwerij Rodenbach (Palm Breweries) voor een verfrissende Rodenbach Grand Cru.  Drie grote roze garnalen vergezellen het zurige nat.  Hector Amber (bierfirma Sublim) geldt als laatste aperitief: de honger begint stilaan te knagen.

Culinaire Markt

Het aanbod aan traditionele en exotische gerechten is enorm en je kan je keuze zo samenstellen dat je voorgerecht, hoofdgerecht, dessert, … achter de kiezen krijgt.  Onderweg naar het Hogeschool smikkelen we alvast een kabeljauw- en een scampikroket, bij wijze van amuse-gueule.  Daarna volgen een vegetarische tortilla, een Thaise inktvisspecialiteit en Griekse vleesspiesjes met namen die ik me voorgenomen had te onthouden.  Overheerlijk was de gegratineerde oester, net als de versbereide paëlla.  De maag die even voordien nog zeurderig knorde, hield zich nu krap om niet te scheuren.  Ik had graag nog meerdere gerechtjes geproefd, maar sommige specialiteiten waren ofwel uitverkocht ofwel zo gegeerd dat het vrij lang wachten was.

Schoonheid op Hapje Tapje 01  Schoonheid op Hapje Tapje 02

Schoonheid op Hapje Tapje 03

Als afsluiter genoten we op een terrasje van de Oude Markt nog van een 3 Fonteinen Oude Geuze en de zomers geklede dames.  Volgend jaar zijn we opnieuw op de afspraak, zoveel is zeker.

Oester Hapje Tapje
Klik op de gegratineerde oestertjes voor meer foto’s.
Advertisements

3 Responses to “Hapje Tapje 2007”


  1. 10/08/2007 om 18:19

    Merci voor het mooie verslag … ik ben er bewust niet naartoe geweest wegens meestal “te druk” daar …
    Heb er nu toch efkes van genoten …

    groeten uit Hilset

    Vader Abt & Tante Nonneke

  2. 10/08/2007 om 18:26

    Awel, de drukte viel eigenlijk heel goed mee, behalve op het Hogeschoolplein soms. Veel standhouders ‘kloegen’ zelfs over de matige opkomst (waarschijnlijk door het té goede weer).

    Groeten
    Steven

  3. 3 Mathi
    19/08/2007 om 20:44

    Steven,
    Mooi verslag. Ik beleef hapje tapje helemaal opnieuw!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 436,314 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Doe mee met 277 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

augustus 2007
M D W D V Z Z
« Jul   Sep »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Twittered


%d bloggers liken dit: