14
aug
07

Le Vaudrée I

De bierrivier.

Steven ‘Linty’ Lintermans is een man van bierige ideeën.  Op weg naar onze dubbelslag Achouffe-Soy konden we ‘misschien ook eens in de Vaudrée in Angleur passeren’.  We doen niet moeilijk over zulke voorstellen.  Trouwens, het was mij nog niet eerder gelukt om Le Vaudrée eens onder de loep te nemen: les trois bièrophiles, Linty, Els Casteels en ikzelf, trokken aldus onverschrokken richting Angleur, net ten zuiden van Luik, die vurige stede.

Le Vaudrée I

Le Vaudrée, genoemd naar de plaatselijke rivier, werd in de tachtiger jaren opgericht.  Om meer Luikenaars en toeristen in contact te brengen met de diversiteit van onze speciale bieren, werd een tweede etablissement geopend hartje Luik.  In de loop der jaren zouden nog vier kleinere vestigingen volgen (400 i.p.v. 800 soorten bier), waarvan de laatste dit najaar de deuren zal openen. (meer info hier)

La Merveilleuse de Chèvremont  Li Rècène

Het is geen sinecure een weloverwogen keuze te maken uit het biermenu, gebundeld in een dikke map.  Els kiest voor het honingbier Le Pavé de l’Ours, het Berenbiertje van Brasserie de Silenrieux.  Linty neemt het voor mij onbekende La Merveilleuse de Chèvremont (brasserie Val-Dieu), met een overweldigend aroma dat zich niet kan doorzetten in de smaak.  Zelf kies ik voor het wortelbier van brasserie Grain d’ Orge uit Hombourg: Li Rècène, gebrouwen voor de confrérie ‘Les Honorables Amis des Saveurs Espiègles’ uit Waremme.  Het amberkleurige bier is vrij zoetig en kruidig, nogal dunnetjes (waterachtig zelfs).  De toegevoegde wortelen zijn niet duidelijk waarneembaar.

Forel met Kriek

Le Vaudrée kan niet alleen bogen op een uitgebreide bier- en drankenkaart, ook de kwaliteit van het eten is er bovengemiddeld.  Pasta’s, slaatjes, vlees- en visgerechten, biergerechten … de keuze is wederom groot.  Lasagne en een slaatje met geitenkaas verschijnen op tafel, gevolgd door mijn verse forel in Kriek.  De vis, even voordien voor onze neus uit een groot aquarium geschept, was perfect gebakken en de bordeauxrode kriekensaus had het visvlees rozig gekleurd.

Blanche de Chambly, Unibroue

Ik koos voor een witbier om het gerecht te begeleiden: Blanche de Chambly, een troebel donkerblond bier van het Canadese Unibroue.  De bieren (La Fin du Monde, Trois Pistolets, Maudite, …) van deze brouwerij, sinds enkele jaren onderdeel van Sleeman Breweries, kunnen mij overtuigen met hun sterke karakters.  Dit witbier vormt geen uitzondering.  We vinden duidelijk citrus en koriander terug (kenmerken van Belgisch Witbier), een zeer lichte tarwezurigheid, een lichte zoetheid en een stevige volmondigheid.

Le Vaudrée I
Rue du Val Benoit 109
4031 Angleur


8 Responses to “Le Vaudrée I”


 1. 1 Hans
  14/08/2007 om 18:19

  Goed om te weten: een café Unibroue op de bierkaart! Daarvan zouden er meer moeten komen.

  /Hans

 2. 2 Gert Brouns
  14/08/2007 om 19:20

  Goed om te weten: een café Unibroue op de bierkaart! Daarvan zouden er meer moeten komen.

  Typisch, Belgisch is weer niet goed genoeg zeker?

 3. 3 Hans
  15/08/2007 om 03:29

  Beste Gert,

  Cafés met een interessant buitenlands bieraanbod zijn uiterst dun gezaaid. Als ik dan over een café lees waar ze bier van een buitenlandse topbrouwerij als Unibroue schenken, dan vind ik dat een aanwinst. (Ik heb van Unibroue tot nu toe een vijftal soorten mogen proeven, en die waren stuk voor stuk grote klasse.)

  Belgisch bier is met recht wereldberoemd, maar de keerzijde van de medaille is dat België als bierland naar mijn idee erg in zichzelf gekeerd is. Veel bierkenners of -liefhebbers hebben geen flauw benul wat er in de rest van de wereld zoal gaande is op het gebied van bier. Wat meer openheid kan heus geen kwaad.

  /Hans

 4. 4 Gert Brouns
  15/08/2007 om 10:38

  Ik kan Uw redenering wel volgen, alleen wordt het dan voor de vele kleine brouwerijen HIER quasi onmogelijk nog ergens aan de bak te komen. Want laat ons wel wezen, zonder de inzet van enkele nobele idealistische cafébazen komen die bieren anders ook niet in een café terecht. Bovendien-vind ik- gaat Uw redenering ook enkel op als je zo ongeveer ALLES wat hier gebrouwen wordt daadwerkelijk geproefd hebt waarmee ik dus niet gezegd heb dat alles hier ook beter is!

 5. 5 Hans
  15/08/2007 om 12:14

  Gert, ik snap je bezorgdheid voor de kleine ambachtelijke brouwerijen van eigen bodem best wel, en die deel ikzelf ook. Ik heb groot respect voor het werk dat ze leveren.

  Toch denk ik niet dat het zo’n vaart zal lopen dat ze uitgerekend door buitenlandse brouwers als Unibroue weggedrukt zullen worden. De import van buitenlandse bier is daarvoor te gering. Die stel bijna niets voor, en het ziet er niet naar uit dat daar op korte termijn verandering in zal komen.

  De problemen waarmee onze ambachtelijke brouwerijen te kampen hebben, hebben volgens mij alles te maken met de ongehoorde machtspositie van ons aller Inbev en enkele andere grote Belgische spelers op de biermarkt en in de horeca. Ik denk dus dat je je pijlen op het verkeerde doelwit richt, om het zo maar eens even uit te drukken.

  Ik zou even Denemarken als voorbeeld willen nemen. Dat land kan eveneens op een lange brouwerstraditie bogen, maar er zat de afgelopen decennia flink de klad in. Het hele bierlandschap was vrijwel helemaal tot de twee giganten Carlsberg en Tuborg platgestreken.

  Maar de laatste jaren maakt het land een echte boom mee. Nieuwe kleinschalige brouwerijen ploppen er als paddenstoelen uit de grond. Die nieuwe producten vinden gretig aftrek in eigen land en in de Scandinavische buurlanden, waardoor veel van die nieuwe brouwerijen goede overlevingskansen hebben. Tegelijkertijd zijn de Denen tuk op o.a. Belgisch en Amerikaans kwaliteitsbier. Het aanbod is om jaloers op te zijn. Ik wil maar zeggen: interesse in buitenlands bier en een gezonde binnenlandse ambachtelijke productie kunnen best hand in hand gaan.

  (Dit is een lang epistel geworden. Misschien moeten we de discussie ergens anders voortzetten? Je hoeft trouwens niet “u” tegen me te zeggen. Ik ben maar een gewone vent die van een goed glas bier houdt.)

  /Hans

 6. 17/08/2007 om 13:38

  [Muggeziftmodus]:@Hans :
  Tuborg en Carlsberg worden beide gebrouwen bij Carlsberg Breweries. 1 Gigant dus. [/muggeziftmodus]

  Maar net als Hans vind ik het wel eens interessant iets “buitenlands” met wat kwaliteiten te drinken. Gewoon uit nieuwsgierigheid, om te vergelijken met de Belgische toppers.

 7. 17/08/2007 om 18:39

  Een biercafé dat veel Belgische bieren promoot en bij wijze van extraatje nog een handvol buitenlandse kwaliteitsbieren op de kaart zet, daar kan toch bezwaarlijk iets tegen zijn. Deze bieren zijn dikwijls ook hoger geprijsd, zodat een bierleek er allicht niet zo snel zal voor kiezen (in de Spytighen Duyvel staat een kwaliteitsvol importbier al snel aan € 6 of € 7).

  Blanche de Chambly had ik nog niet geproefd en de enkele door mij nog niet geproefde Belgische bieren op de kaart waren allemaal bieren in opdracht gebrouwen. Die zijn daarom niet slechter, maar evenmin altijd origineel, …

  @ Gerten: Ik moest je de groeten doen van Jan de Bruyne. In één van de volgende artikels komt hij wel aan bod.

 8. 21/07/2009 om 09:30

  Steven, Gert, Hans,
  en alle mensen die dit toevallig zouden zien:

  Met wat geluk kom in volgende week eindelijk -nà al die jaren- ook eens in de Vaudrée…
  Trouwens via google kwam ik op dit artikel nog eens terecht.

  met bierige groeten
  Geroen


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

augustus 2007
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Twittered


%d bloggers liken dit: