21
Aug
07

Geef mij maar een stukje Zwalm

Professor Arnoldus Goedbier zette enkele dagen zijn tuinhekje open voor alle geïnteresseerden in een goed glas bier en een gezellige babbel.  Die uitnodiging sloegen we niet in de wind.  Aangezien de stulp van de professor in de prachtige Zwalmstreek in de Vlaamse Ardennen werd neergepoot, besloten we om de auto enkele uurtjes vroeger in gang te draaien en enkele andere plezante adresjes op te zoeken.

Klein Zwitserland

Krinkelende winkelende wegeltjes loodsen ons doorheen het golvende, rustgevende landschap.  ‘De stilte maakt de stadsmensen hier doof’, las ik ooit in een artikel.  ‘Het is geen loze filosofie’, mijmer ik.

Klein Zwitserland

Aan een meertje ligt eetcafé Klein Zwitserland, niet alleen de naam van de brasserie, maar ook van de vallei rondom.  De locatie is zonder meer romantisch.  Het interieur van de zaak is rustiek, gezellig en brengt vervlogen tijden weer tot leven.  De ontvangst is hartelijk.  Het is nog vroeg op de middag en we besluiten nog niet te eten, hoewel de enorme kom spaghetti -een specialiteit van het huis- die een andere klant krijgt toegeschoven ons doet watertanden.


“De stilte maakt de stadsmensen hier doof.”


De bierkaart is verzorgd en heeft oog voor de bieren uit de streek.  Vooral de bieren van brouwerij Crombé uit Zottegem zijn opvallend vertegenwoordigd, bieren die tegenwoordig in opdracht bij brouwerij Strubbe worden gebrouwen.  Wij kiezen echter voor de Zwalmse Tripel (8 vol%alc.), ontsproten uit de ketels van de Proefbrouwerij.  Het oranje bier met een standvastige witte schuimkraag heeft wat fruitige toetsen en citrus in het aroma.  De smaak is licht zoetig en wat alcoholisch.  De nasmaak is voorzichtig bitter.  Een degelijk en smakelijk bier in de categorie ’13 in een dozijn’.  De uitbater verwent ons met een schoteltje abdijkaas.

De IJzerkotmolen

Eén kilometer en tien bochten verderop bevindt zich de IJzerkotmolen, een watermolen op een bijpas van de Zwalm met een unieke geschiedenis (zie website van Geert Mareels).  De brasserie die het molengebouw herbergt, is kenbaar een favoriete pleisterplek voor fietsers.

IJzerkotmolen  trekpleister voor fietsers

We zetten ons aan de toog, maar worden snel verzocht een plaatsje op het terras te kiezen.  ‘Binnen dient nog wat te worden opgeruimd’, maar we merken dat ook het terras best een poetsbeurt kan gebruiken.  De locatie is anders enig.  Er is Liefmans Kriek van het vat en ik hoop naïef dat het de zeldzame ongezoete versie is.  De waard knikt bevestigend, waarmee hij helaas bedoeld dat het niet om de Fruitesse gaat.  Het gewone kriekenbier op basis van Oud Bruin blijkt echter best wel eens te smaken.

Een biertje drinken in de IJzerkotmolen

Hof De Moriaan

Tijd voor een snelle hap.  Helaas is het adresje dat we in het achterhoofd hebben, zeer druk bezet vanwege de feestdag van 15 augustus.  We cirkelen wat rond in de streek en belanden zo toevallig in Hof De Moriaan.  Net wat we zoeken: een prachtige gerestaureerde hoeve in een oord van rust.  We zitten hier op de grens van Velzeke en Roborst, van Zottegem en Zwalm.

Hof De Moriaan

‘Orval, minstens zes maanden gerijpt’, prijkt op de kaart.  Zoiets werkt voor mij als een rode lap op een briesende stier.  Heerlijk dat er hier iets oudere Orval gepresenteerd wordt.  De toegevoegde Brettanomycesgisten verlenen pas hun medewerking na 6 maanden en geven aan het bier haar typische zurige droogbittere karakter.  Het is een hemelsbreed verschil met de vaak te jonge Orval die in de meeste kroegen wordt geschonken.  Voor de geïnteresseerden is er in de menukaart een volledige bladzijde aan het Orvalbier gewijd.  Vreemd, De Moriaan is blijkbaar niet opgenomen in de lijst van Orval ambassadeurs.

Interieur Hof De Moriaan  Interieur Hof De Moriaan

Terwijl de Orval ons perfect vanuit een kelder op de juiste temperatuur werd aangereikt, laat het eten erg lang op zich wachten.  Blijkbaar is er een probleem in de keuken.  Na bijna een uur komt onze pasta dan toch te voorschijn.  Het eten is lauw (en dan drukken we ons nog vriendelijk uit).  Laat ons hopen dat dit een éénmalig spijtig toeval was.

Professor Arnoldus Goedbier

In een doodlopende straat vinden we het hoevetje waar Jan Albert De Bruyne, beter bekend als professor Arnoldus Goedbier, zijn stekje heeft.  We zijn de eerste bezoekers vandaag.  In het tuintje van Jan staat een tent opgesteld.  Tegen een zacht prijsje proef je hier van pareltjes van brouwerij De Regenboog, of geniet je van Tripel Karmeliet, Pater Lieven of van het lievelingsbier van de professor: Orval.

‘t Smisje Catherine

Wij kiezen voor een proefbrouwsel, aldus de professor, van Brouwerij De Regenboog: ’t Smisje Catherine ‘The Great Imperial Stout’, een klepper van maar liefst 10 vol%alc.  Het erg koud geschonken bier is kastanjebruin met een onregelmatig gebroken wit schuim.  De geur is wat kruidig, fruitig en hoppig.  De smaak zet caramelzoetig aan en is vrij alcoholisch.  De nasmaak is zelfzeker bitter.  De zoete en bittere componenten slagen er evenwel niet in een uitgebalanceerd geheel te vormen.  Ik heb zeker niet het gevoel hier aan een stouttype te nippen (al geef ik niet echt veel om al die stijlaanduidingen).  Toch is dit proefbrouwsel zeker veelbelovend.

Professor Arnoldus Goedbier


Professor Arnoldus Goedbier
serveert u bierwetenschap met een knipoog !


Enkele buren en goede vrienden van Jan kwamen ons vervoegen.  Er groeide een aangenaam familiaal sfeertje.  Een drietal keren gaf de professor ons een staaltje van zijn kunnen.  Op tonen van Mozart bezong hij het trappistenbier, een voorbode van zijn nieuwe voorstelling ‘Trappist, Trappist !’.  Het ontstaan van Tripel Karmeliet was eveneens in een prachtig lied gegoten.  Een vleugje humor was nooit veraf.  Naar alle waarschijnlijkheid zet professor Arnoldus Goedbier ook volgend jaar zijn tuintje enkele dagen open.

Internationaal Streekbierenfestival Zwevegem

We verlaten de Zwalm en trekken een kleine dertig kilometer verder voor een blitsbezoekje aan het Internationaal Streekbierenfestival.  Het eigen Unicumbier in twee versies waarvan de kleur maar weinig verschilt, is nogal zoetig, neutraal.  Girardin Oude Geuze en Totentrekker maken onze smaakpapillen snel weer wakker.  Een aangename verrassing, vooral in de nasmaak, is de Ultimate IPA van het Praagse Pivovarský Dúm: een kanonskogel kwaliteitshop torpedeert ons gehemelte.  Verder is het nog een prettig weerzien met Sandrino van Brouwerij Leroy-Van Eecke en Frederik De Vrieze, oud-medestudent en brouwer van brouwerij Contreras.

Double IPA, Pivovarský Dúm, Praha  Meisje op het Streekbierenfestival

Het Internationaal Streekbierenfestival is een erg druk bezocht bierfeest met een mooie bierlijst.  De tijd was helaas te kort om er een degelijk bezoek van te maken.

Advertisements

5 Responses to “Geef mij maar een stukje Zwalm”


  1. 21/08/2007 om 17:01

    Hoi Steven

    Weer op voor ons bekend gebied geweest zie ik …
    Is de oude bomma nog steeds de baas in den IJzerkotmolen ??? En ja Klein Zwitserland is een klassieker …
    Wat is die reklame van Orval daar op de schouw ???

    greetz

    Danny Van Tricht

  2. 21/08/2007 om 17:37

    Ik heb geen oude bomma gezien in de IJzerkotmolen. Het was een jonge gast (kleinzoon ?) die ons bediende.

    Die reclame vind je in Hof De Moriaan, echt een gezellig restaurantje met heel goeie Orval (botteldatum 21/09/06). Het bord is zelf gemaakt denk ik, had het ook nog nooit elders gezien. Het is wel prominent aanwezig in het interieur.

    Groeten
    Steven

  3. 3 Mark
    22/08/2007 om 13:43

    We komen mekaar nogal veel tegen de laatste tijd, maar in Zwevegem hebben onze paden mekaar juist gekruist…
    Jammer van de afwezigheid van de Struise Brouwers, die nochtans op de lijst stonden, maar er waren wel enkele leuke verrassingen, waaronder de Vicaris Generaal, anderhalf jaar oud op vat (veel “malser” en rijker dan de jonge versies op fles).
    Bij Captain Cooker hebben we ook wat opgestoken. Het bier kenden we al een tijd, maar ze hadden ook het kruid (manuka) mee, dat qua aroma meer deed denken aan citroenmelisse dan aan zijn familielid tea tree (gelukkig maar ;-)).

  4. 30/08/2007 om 11:51

    Het was al redelijk laat als we in Zwevegem toekwamen. Was eigenlijk wel een leuke afsluiter van een goeie trip. Jammer dat ik die Vicaris gemist heb. Bij Captain Cooker ben ik ditmaal niet gepasseerd, maar ze hebben mij voorheen ook al het kruid getoond. Een gast die bij me was, heeft een deel meegekregen en zet er nu thee mee (ik moet nog eens vragen hoe dat dat meevalt).

    Tot de volgende !

  5. 5 marie
    05/02/2011 om 12:43

    @ de moriaan jullie moeten dan heel ongedulige klanten zijn geweest daarbij stond de moriaan wel in de lijst van de ambasadeurs van orval. en jaah dat je langer moet wachten op je eten das normaal twas er volgens my ook nie erg kalm é. dus vind het erg dat het hier zo staat ken betere site’s waar er veel veel beter wordt beschreven.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 434,564 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Doe mee met 277 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

augustus 2007
M D W D V Z Z
« Jul   Sep »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Twittered


%d bloggers liken dit: