22
sep
07

Bierreis Darlington (U.K.)

Dag 1: Rhythm ‘n’ Brews 2007

Kwart voor 5: een onmenselijk vroeg uur.  23 Heikantse Bierliefhebbers trekken op bierjacht en arriveren twee treinen, een bus, twee vliegtuigen en nogmaals een bus later in Darlington, een stad in ‘North East England’.  Het Greenbank Hotel zal er ons vier nachten opvangen; uiteraard niet vóór we een eerste cask ale in ‘The Pennyweight’ op het marktplein van Darlington hebben geproefd.  Black Sheep Best Bitter (3,8 ABV – Black Sheep Brewery) kan meteen bekoren met haar netjes uitgebalanceerd karakter met frisse bittertonen en een lichtjes citruszurige achtertoon.  Deuchars IPA (3,8 ABV – Caledonian Brewery) is frisbitter van de lever, maar net iets minder vol en stabiel.

The Pennyweight

Het Greenbank Hotel is behalve een familiehotel en -voor sommigen- een doolhof, ook een museum met een collectie van allerhande militaria en talloze prenten van Britse helden, waaronder ‘opperheld’ Admiraal Nelson.

Om 6 PM worden we in het ‘Arts Centre’ verwacht.  Tijd om nog een plaatselijke pub op te zoeken: Quaker House.  Een tiental (telkens wisselende) real ales worden hier gepompt.  Midnight Bell (4,8 ABV – Leeds Brewery) is een donkerbruin bier met licht gebrande en aangenaam zacht chocoladezoetige impressies en een bitterige finish.  Ook mijn volgende biertje is een voltreffer: het blonde Nick Stafford’s Thoroughbread (5,0 ABV – Hambleton Ales) heeft citrus (pompelmoes) in het aroma.  Bitter en een wat wrange zurigheid dartelen op de tong om daarna erg droog te eindigen.  De gedachte (mits wat meer body) aan een rijpe Orval is niet zo heel ver weg !

Quaker House 01  Quaker House 04

In het Arts Centre worden we op het Rhythm ‘n’ Brews Festival verwelkomd door de ‘Darlington branch of CAMRA’ die hun ’25 Years of Campaigning for Real Ale’ vieren.  De Heikantse Bierliefhebbers promoten al 20 jaar de Belgische Biercultuur zodat er een dubbel jubileum kan gevierd worden.  Ieder van ons krijgt een speciaal  voor de gelegenheid ontworpen T-shirt van Darlington CAMRA om de verbroedering te bekrachtigen.  Na de nodige (?) fotoshoots wacht ons een volgende verrassing: Wear Valley Brewery brouwde een Fest Special met de naam ‘Bierliefhebbers’ (5,5 ABV).  Het werd een ‘Belgian style wheat beer’.  Koriander en curaçao waren aanwezig, maar vooral de zurigheid viel op.  Het leek me bijna een witte lambik, minder zoet dan deze van Timmermans, minder kruidig dan deze van Mort Subite.

HBL in Darlington

25 years Darlington CAMRA  ‘Bierliefhebbers’ - Wear Valley Brewery

De maag heeft dringend nood aan wat vaster voedsel.  In het stadscentrum vinden we Tanner’s Hall, een Wetherspoons pub, voor een degelijke en betaalbare maaltijd.  De gekozen maaltijd wordt vergezeld van een pint of Pedigree (4,5 ABV – Marston’s) en – hoewel dit één van de meest verspreide ales in de U.K. is – blijkt deze moutige Pedigree echt mijn smaak niet.

Terug op het bierfestival begon onze zoektocht doorheen de aangeboden Real Ales.  Hop Blossom (5,0 ABV – B & T Brewery) klonk veelbelovend.  En inderdaad: het aroma had iets erg bloemigs, ook iets van tannines, maar de hopbitterheid bleef wat verlegen op de achtergrond kleven.  Barley Mow (3,8 ABV) van dezelfde brouwerij had een minder hoppig aroma, maar een wat meer bittere finish.


Contains the finest Belgian and British beers,
maturing naturally.
Keep upright to avoid spillage.

(tekst festival T-shirt)


Misschien is de tijd rijp voor enkele IPA’s …  Welsh Mountain IPA (3,8 ABV – The Great Orme Brewery) verheugt ons alvast met een hoppige geur die bevestigt in de smaak.  Hoewel de bitterheid niet zozeer overweldigend is, brengen wat moutcomponenten de smaken wél mooi in balans.  Iets meer bitterheid vinden we terug in Orkney IPA (4,3 ABV – Highland Brewing Co) met een mand kruidige hopbloemen in de aanzet die heerlijk door de mond walst om droog te eindigen. Heerlijk !

Rhythm ‘n’ Brews 01  Rhythm ‘n’ Brews 02

De meeste bieren zijn naar onze normen laag in alcoholgehalte.  Enkele zware bieren trekken onze aandacht.  De imperial stout Riptide (8,0 ABV – Brewdog) is er zo eentje.  Het aroma is vrij kruidig, peperig, wrang, terwijl de smaak wat bedaard naar iets zacht en licht geroosterd.  De finish is bitter, wat ‘knisperig’ en het bijeengesprokkelde smakenpallet doet wat ‘warrig’ aan.  Temptation (10 ABV – Durham Brewery) kon mij zeer zeker niet verleiden met een erg medicinale smaak.

Minder last had ik met Struggling Monkey (4,5 ABV – Phoenix Brewery) en haar complex aroma van chocolade (wat we in verschillende bieren later op de reis zouden waarnemen) en citrus.  De sterke hoppigheid, in crescendo naar de nasmaak, mocht een ietsje meer ondersteund, maar een slechte afsluiter was dit zeer zeker niet.  Blues- en Rockabillyband ‘The Revolutionaires’ bliezen de laatste noten uit en de aftocht in.

Dag 2: York

Met een full English breakfast achter de kiezen, nemen we de trein naar York.  Daar wacht bierliefhebber en vriend Paul Briggs ons op die speciaal kwam overgevlogen vanuit België om ons doorheen ‘zijn’ Vikingstad te gidsen.  Paul loodst ons de 13de eeuwse York Walls binnen, over de river Ouse naar de imposante en schitterende Gothische kathedraal York Minster.  We vervolgen onze weg doorheen pittoreske steegjes met middeleeuwse huisjes en winkeltjes met de prachtigste geveltjes.  Via het Jorvik Viking Museum, dat we later op de dag bezoeken en waar we 1000 jaar teruggaan in de tijd, wandelen we naar Clifford’s Tower, u misschien bekend uit de film Braveheart, en het York Castle Museum.

York 01  York 02

York 03  York 04

The Rook & Gaskill Inn zorgt voor verfrissing met een fraaie selectie van 12 cask ales.  Ik kies voor Harvest Pale (3,8 ABV – Castle Rock) met een zeer bleek kleurtje.  In het aroma vinden we grassige hop en wat hooi.  De smaak is wat dunnetjes, de nasmaak vrij droog.  Het is niet meteen mijn favoriet, maar volgens Paul zijn zulke bieren dé nieuwe trend en bedoeld als concurrentie voor de lagers (pilsbieren).  Paul nipt van Bishops Finger (5,4 ABV – Shepherd Neame), een aangenaam stabiel en romig amberbier met hoppige impressies, een zoetige toffeesmaak en een licht bitterige eindnoot.  Hoewel dit bier vrij bekend is, zou het redelijk zelden te verkrijgen zijn in deze streek.

The Rook & Gaskill Inn

Paul’s vader komt ons vervoegen.  Sinds de dood van zijn vrouw is er een hele bierwereld voor hem opengegaan, zowel in de U.K. als in België.  Alleen de lambikbieren weet hij nog niet te appreciëren.  We keuvelen wat met een pint Top Dog (5,0 ABV – Burton Bridge Brewery) voor onze neus.  Deze stout combineert een karrevracht hop met zwarte chocolade.  De smaak is romig zoetig alvorens de bitterheid weer de bovenhand te laten genieten.  Enkele borden stew en chili con carne, vergezeld van lookbrood, worden ons toegeschoven.  We blussen met Phoenix IPA (4,6 ABV – Phoenix Brewery): bloemig hoppig en zeer bitter.  De nasmaak blijft erg lang hangen en is zo zeer droog dat het bijna agressief in de keel wordt.

Maltings 01  Maltings 02

Na een korte wandeling, een bezoek aan het Jorvik Museum, een wel héél dringend toiletbezoek en een goede maaltijd (een pikante pizza) in een Italiaans restaurant, hebben we afspraak in een beauty van een traditionele pub: Maltings.  Ik bewonder het warme interieur van oranje en bruintinten met een pint Guzzler (3,6 ABV – York Brewery) in de hand.  Het biertje is bloesemhoppig met een fijn moutig, licht bitterige smaak en nasmaak.

York Brewery

York Brewery, ‘York’s one and only’, heeft behalve haar brouwerij ook een verbruiksruimte die enkel toegankelijk is voor clubleden van de brouwerij en voor brouwerijbezoekers zoals wij.  De rondleiding wordt aan elkaar gebabbeld door een praatgrage brouwer met een slome eentonige stem die moeilijk verstaanbaar is.  Na een rondje langs de ketels met zicht vanop het balkon, wordt het brouwproces, samen met heel wat neveninformatie, uitgelegd in een bijzaaltje van de brouwerij.  Ik heb vooral oog voor wat oude brouwmaterialen en een handvol prachtige bierkruiken.

Centurion’s 01  Centurion’s 02

In het proeflokaal waag ik me aan Centurion’s Ghost Ale ( 5,4 ABV).  De aanzet is kruidig met hints van koriander en licht gebrand.  De smaak blijft wat kruidigheid behouden en krijgt het gezelschap van een romige zoetigheid. De nasmaak is bitter.  Yorkshire Terrier (4,2 ABV en lekkerder dan de hond) presenteert grassige hoppigheid en citrus (roze pompelmoes).  De middelmatig volle smaak is een lichtjes zoetig en bitter; een bitterheid die in de nasmaak nog een lichte zurigheid meekrijgt.

Dag 3: Shildon & Bishop Auckland

Vanuit Darlington trekken we naar Shildon voor een bezoek aan ‘Locomotion’, het National Railway Museum.  Na een film over de geschiedenis van de trein en na een bezoekje aan een paar oude spoorweggebouwtjes, worden we met een busje naar een moderne loods gereden (ongeveer twee voetbalvelden groot) met een prachtige collectie locomotieven en treinstellen, zowel voor peronen- als voor vrachtvervoer.  In gedachten dwalen we af naar vroeger tijden.

RWM01  RWM02

RWM03  RWM04

Onze volgende halte is Bishop Auckland.  Na het middagmaal in het centrum van het stadje trekken we naar The Grand Hotel.  Deze pub huisvest ook haar eigen micro-brouwerijtje: Wear Valley Brewery.  Eigenaar Simon Gillespie heeft goed nieuws: er wordt vandaag gebrouwen en het is bijna tijd om de hop toe te voegen.  HBL-coryfeeën Fons Minne en Paul Peeters krijgen de eer om de grote zak hop in de ketel te strooien en het groene goud met de roerstok doorheen het kokende wort te verdelen.  We mogen exclusief ook een kijkje nemen in de gistvaten waar het bier tot leven wordt gewekt.

Wear Valley Brewery 01  Wear Valley Brewery 02

Wear Valley Brewery 03  Wear Valley Brewery 04

Behalve het exclusieve bier ‘Bierliefhebbers’, zijn er nog zes andere cask ales van Wear Valley te degusteren.  Ik neem een erg goede start met Hamsterley Gold (5,0 ABV): een licht amber en helder bier.  Een zachtaardig aroma speelt met hop en chocolade. De smaak houdt bitter en zoet in evenwicht en vloeit hopbitter uit.  Tindale Tipple (4,0 ABV) experimenteert met uitsluitend Amerikaanse hoppen.  Het resultaat is zeer hoppig, zeer bloemig.  De neutraal zoetige smaak eindigt in … hop.

Wear Valley Brewery 05  Wear Valley Brewery 06

Ondertussen krijgt voorzitter Fons Minne uit handen van Ian Jackson, meesterbrouwer van Wear Valley Brewery, en Simon Gillespie nog een presentje voor de Heikantse Bierliefhebbers: één kader met de tap clip van het ‘Bierliefhebbers’-bier en één kader met een krantenartikel over het hoe en waarom van het bier.  Er werd beloofd om de kaders een mooi plaatsje te geven in een stamcafé van HBL.

Overhandiging kleinen attentie

We concentreren ons wederom op de huisbieren.  De jongste dochter des huizes komt aandraven met een biertje recht uit de lagertank: Amos Ale (4,2 ABV).  Ik proef, niet onbegrijpelijk, wat diacetyl, maar verder noteer ik ook hoppige (bloemig) en fruitige impressies.  De smaak heeft iets licht gebrand, wat zoetigheid en als afsluiter een aangename hopbitterheid.  Auckland Glory (3,8 ABV) kon mij wat minder boeien, maar de wat zurige smaak doet mij geloven dat dit bier niet meer zo heel vers meer is.  Hamsterley Dark Ale (4,2 ABV) lost wel de verwachtingen in met een complex aroma van lichte mout, wat melkchocolade, een druppel likeur en hop.  De smaak is licht gebrand en zoetig en vloeit zeer droogbitter uit.

Een aantal van ons blijft in de pub voor een avondlijk optreden met nachtelijke gevolgen.  Zelf trek ik met enkele anderen opnieuw naar Rhythm ‘n’ Brews in Darlington.  Daar zijn de bieren op een zevental na uitverkocht.  We proeven dat ook de kwaliteit van het bier erg sterk achteruitgegaan is en wat muf en zurig is geworden.

Dag 4: Rhythm ‘n’ Brews – Market Place

Het beer & blues festival verlaat het Arts Centre en slaat haar podia (het bierfestival zelf is afgelopen) op in enkele pubs en op het marktplein.  Na wat zondagshoppen en een kleine tevergeefse zoektocht in Waterstone’s naar het boek ‘Beer in the Middle Ages and the Renaissance’, belanden we opnieuw in The Pennyweight voor een pint Black Sheep Bitter Ale.  We praten wat na over de voorbije dagen, ontmoeten enkele ‘locals’ en luisteren naar de optredens op het plein.  Chris Farlowe brengt samen The Norman Beaker Band een fraaie set.

Brandon talking to Marie

Helaas tikken onze laatste uren in Darlington weg.  We gaan nog even langs in Quaker House om daarna samen met enkele Darlingtons te genieten van een Indisch menu in Star of Bengal.  Het echte afsluiten gebeurt in The Britannia: een authentieke pub met een paar heerlijke cask ales.


4 Responses to “Bierreis Darlington (U.K.)”


 1. 1 Hans
  06/10/2007 om 10:05

  Een zeer uitgebreid en boeiend verslag alweer. M’n complimenten!

 2. 06/10/2007 om 11:36

  Bedankt Hans !

  Hopelijk vind ik snel wat tijd om te schrijven, want er staat ondertussen al veel in de ‘wachtrij’. Ondertussen heb ik mogelijk al wel iemand gevonden om wat artikels te vertalen voor Birrerya.

  Groeten
  Steven

 3. 3 Brendan
  23/10/2007 om 13:30

  A great page Stephen, with great photos (except of me). I can even understand some of the text!

  (Only one problem: my name is not ‘Brandon’!)

  Cheers, and see you in Heikant.

 4. 31/10/2007 om 13:14

  An excellent article with some great photos, even one of Simon actually working behind the bar, a rare event !.

  For further details and pictures, also visit our website at http://www.wear-valley-brewery.co.uk and Darlington CAMRA website at http://www.darlocamra.org.uk

  Cheers,

  Ian
  Darlington CAMRA
  Wear Valley Brewery


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

september 2007
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Twittered


%d bloggers liken dit: