07
Okt
07

Dag van het eetbare landschap

Morellebier brouwen in Bokrijk.

In openluchtmuseum Bokrijk werd eind september de ‘Dag van het Eetbare Landschap’ georganiseerd.  Een stralende nazomerzon bracht een massa volk op de been.  Vooreerst trokken we naar de ‘Oude Stad’ voor een goed glas Bokrijks Kruikenbier in ‘De Bierkelder’.  Het kleurige etiket vermeldt ‘brouwerij Sterkens’ die haar bieren in opdracht laat brouwen bij -allicht- Brasserie Du Bocq.  Het stroblonde bier meet 7,2 vol.%alc.  Een fruitig  en gistig aroma met wat kruidige toetsen en een stevige dosis mout toont zich wat zoetig plakkerig in de smaak.  De nasmaak loopt medium bitter uit.  Een weinig verrassende ervaring.

Bokrijk

Op de aanpalende streekproductenmarkt vind je een uitgebreid arsenaal aan eet- en drinkbare waren.  Een stand met kleurrijke passievruchten trekt onze aandacht.  We proeven er van een alcoholvrije cocktail met friszoetige maracuja’s en van boomtomaten.  Speculoos, jenever, Spaanse worst, peperkoek, honing, allerhande kruiden, chocolade … doen ons watertanden.

We wandelen doorheen de mooi gerestaureerde hoeves en huisjes, doorheen ‘een stukje Oost- en West-Vlaanderen’ en door ons geliefde ‘Kempenland’ met enkele gebouwtjes uit onze streek met een boerderijtje uit Heist-op-den-Berg, een woonhuis uit Westmeerbeek en de statige pastorij uit Schriek.

Morellesap 01  Morellesap 02

En zo bereiken we waar we voor gekomen zijn: de brouwdemonstratie.  In het Paenhuys uit Diepenbeek tracht men een verdwenen bier weer tot leven te wekken: morellebier.  De ‘morel’ (Prunus cerasus ‘Morello’) is een typisch Limburgse kriekenvariëteit.  Met een antieke machine perst men het bordeauxrode sap uit de krieken, een sap dat later aan het bier zal worden toegevoegd.

Brouwen 01  Brouwen04

Brouwen02  Brouwen03

Het beslag is klaar om gekookt te worden.  Met emmertjes hevelen de amateurbrouwers van vzw Demerdal Vliermaalroot het wort over van de maischketel naar de met hout gestookte kookketel.  Frank Boon en Marc Beirens kijken goedkeurend toe, terwijl Casimir Elsen deskundige uitleg geeft.  Enkele zakken overjaarse hop (men wil geen bitter bier bekomen) worden toegevoegd.  Buiten komt de champetter toe en even later ook meneer pastoor.  Nadat de draf uit de maischketel met de paardenkar is afgevoerd, zegent meneer pastoor onder het goedkeurend oog van Sint Arnoldus het bier.  Hij legt er de nadruk op dat werken op zondag niet toegelaten is, maar dat voor een zeer gerespecteerd man als brouwer Thijs vandaag een uitzondering kan gemaakt worden.  Met de sluiting van brouwerij Thijs in 1969 in Wellen, verdween ook de laatste producent van dit uniek Morellebier.

Drinken anno 1900

Uiteraard proeven we ook.  Het morellesap is heerlijk friszuur.  In een ander vaatje staat plat bier van ongeveer een jaar oud met een smaak die knipoogt naar een malse lambik.  In de tent kan je proeven van witbier, maar de meesten lopen storm voor het kriekenbier van de Gilde wat met 600 gram krieken per liter (!) eerder ‘fruitsap met wat bier erbij is’, zo stelt Frank Boon.  Niettemin smaakt het naar meer.  Voor sommigen is deze eerste zure bierervaring blijkbaar een wat minder aangename verrassing.

UPDATE 15/10/2007
Een reactie van Hans Veulemans, bierliefhebber:

Steven,

Ik las uw reportage over “De dag van het eetbare landschap” en wou als kleinzoon van Brouwerij Alen toch ook even reageren.  Ook deze brouwerij maakte een Morellebier en nam het later zelfs over van Brouwerij Thijs uit Wellen tot de stopzetting in 1980 (niet 1984 zoals vermeld in boek Geuze en kriek).  Op pagina 87 van het boek “Geuze en kriek de champagne van het bier” door Jef van den Steen kan je hierover info terugvinden. In bijlage een scan van een etiket van m’n peter zijn Morellebier en een etiket van Thijs.

Morellebier Alen

Advertenties

0 Responses to “Dag van het eetbare landschap”



  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 448,448 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Doe mee met 280 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

oktober 2007
M D W D V Z Z
« Sep   Nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Twittered


%d bloggers liken dit: