11
okt
07

125 jaar Oud Beersel

Oud Beersel
Klik op de ladder voor een vat foto’s.

Feesten van hier tot in Denemarken.

Nu zondag 14 oktober zal brouwerij Oud Beersel -die in 2002 nog even de deuren moest sluiten- dankzij Gert en Roland en met behulp van De Geuzen van Oud Beersel gelukkig haar 125ste verjaardag vieren.  De festiviteiten met o.a. een wandeltocht, rondleidingen in de brouwerij, een springkasteel, culinair genot en de heerlijke lambikspecialiteiten, vinden plaats in en rond de brouwerij van 11:00 tot 19:00.

Oud Beersel

Meer info vind je op de websites van brouwerij Oud Beersel en De Geuzen van Oud Beersel VZW.

In de marge stuurde Hans Mol mij volgende link door.  Het is een publicatie van vorige zondag in de Deense krant Berlingske Tidende:

http://www.berlingske.dk/article/20071007/livsstil/110061210/

Hans Mol, geholpen door zijn Zweedse vriend Jonas, was tevens zo vrij om het artikel naar het Nederlands te vertalen:

Uit de Deense krant Berlingske Tidende, 07-01-2007
Vertaling uit het Deens: Jonas B. & Hans M.

 

Het bier dat niet mag verdwijnen

 


Gert Christiaens proeft van zijn eigen bier. Foto: Søren Hebsgaard

 

De Belg Gert Christiaens en zijn kameraad stortten zich in een bijna hopeloze strijd toen ze een 125 jaar oude brouwerij overnamen en zelf brouwers werden. Dit allemaal om het honderden jaren oude biertype oude lambiek te redden.

 

Door Søren Hebsgaard
Zondag 7 oktober 2007

 

“Twee Oud Beersel alstublieft.” Gert Christiaens en Roland De Bus bestelden zoals zo vaak hun lievelingsbier in café Le Zageman. Er waren niet veel plekken waar het te krijgen was. Maar dit oude café in hartje Brussel had een ruim aanbod aan lambikbieren, die volgens een eeuwenoude methode worden gebrouwen.

“Sorry, jongens,” zei de cafébaas. “Dit zijn twee van de laatste flessen Oud Beersel die ik nog heb. De brouwer is te oud geworden en kan de brouwerij niet meer draaiende houden. Ik krijg er geen nieuwe leveringen meer.”

Stel je voor, een kroegbaas die vertelt dat een bepaald bier gaat verdwijnen en daardoor het leven van twee mannen een andere wending geeft. Maar dat is precies wat er die dag gebeurde in het café met het donkerhouten meubilair en de door nicotine vergeelde muren.

“We dachten meteen, dat kan zomaar niet! We beseften dat we iets moesten doen,” vertelt Gert Christiaens. Hij opent de garagedeur van Oud Beersel, een kleine brouwerij, een paar kilometer buiten Brussel gelegen. Zijn brouwerij. In het dorp Beersel, een eindje van de middeleeuwse burcht vandaan die nu op het logo van de brouwerij prijkt.

“Dus we belden naar de brouwer. Hij was inmiddels 77 en kon het werk niet meer aan. Het was te zwaar geworden. Daarop besloten we de brouwerij over te nemen. Die mocht niet dichtgaan,” vertelt Gert Christiaens.

Gert Christiaens is 30. Zwart kort haar, rond brilletje en een mobieltje aan zijn riem. Hij was vroeger marketingmanager bij een telefoonmaatschappij – niet zo moeilijk om je voor te stellen – maar met zijn zandkleurige brouwersschort past hij helemaal in dit stoffige gebouw met een wirwar van houten balken en ruwe bakstenen muren.

Het meeste bier dat Gert Christiaens en Roland De Bus in hun kleine brouwerij Oud Beersel brouwen, is oude lambik, zo genoemd omdat het volgens oude traditionele recepten wordt gebrouwen en in houten vaten wordt opgeslagen.

Dit biertype maakt moeilijk tijden door. Vroeger waren er vele honderden lambikbrouwerijen, maar tegenwoordig zijn er nog maar elf ambachtelijke brouwerijen, allemaal rond Brussel, die oude lambik maken.

Het bijzondere van lambik is dat er geen gist wordt toegevoegd zoals bij gewoon bier. De gisting gebeurt spontaan doordat gistdeeltjes en microben in de lucht met het bier in contact komen. En verder is er uiteraard de smaak.

De meesten die voor het eerst een lambikbier proeven, trekken hun gezicht helemaal samen en roepen: “Is dit bier?” Slechte, zure wijn met prik, zo zou je de smaak treffend kunnen beschrijven. Het is bepaald geen mainstream business, zoveel is duidelijk. Maar veel bierkenners houden ervan en deze liefde voor het bier is voor Gert Christiaens en Roland De Bus de drijfveer in hun strijd voor het behoud van het biertype.

Van de goede afloop zijn ze echter allesbehalve zeker.

“Waarschijnlijk had u zich een brouwerij anders voorgesteld,” lacht Gert Christiaens, terwijl hij me voorgaat. Het ruikt er stoffig zoals in een oude kelder en hoog in de donkere hoeken hangen spinnenwebben. Dat is prima, want de spinnen eten de vliegjes op die hier anders zouden rondzwermen, legt Gert Christiaens uit.

Aan de muur hangt een portret van een statige heer. Het is Henri Vandervelden, die de brouwerij 125 jaar geleden oprichtte. Vanaf zijn plaats aan de muur kijkt hij uit op het hart van de brouwerij: het koelschip. Uit de ketels erboven stroomt het bier door een pijp in de kuip en terwijl het bier ’s nachts koelt, komen de microben. Miljoenen gistcellen die in de Belgische lucht ronddwarrelen, voeden zich met de suikerstoffen in het bier, die daarbij in alcohol worden omgezet.

“In een gewone brouwerij worden al deze processen gestuurd. Vooral de gisting wordt strak aan de lijn gehouden. De juiste hoeveelheid gist wordt toegevoegd en met een druk op de knop wordt de temperatuur ingesteld, maar hier laten we de teugels vieren om Moeder Natuur haar werk te laten doen,” vertelt Gert Christiaens glimlachend.

De twee mannen hadden niet de minste ervaring in het vak. Zodra ze hadden besloten om de oude brouwerij over te nemen, schreven Gert Christiaens en Roland De Bus zich in voor een avondcursus bierbrouwen.

“Maar op de cursus leerden we niet hoe we bier in houten vaten konden laten rijpen, want dat wordt bijna niet meer gedaan. Dus gingen we te rade bij de oude brouwmeester. Hij liet ons zien hoe het in zijn werk ging. Hij is al in de 80, maar komt ons af en toe nog helpen,” vertelt Gert Christiaens.

Hij loopt een trap op naar een grote ruimte met een houten vloer, waar het licht door grote, stoffige ramen binnenvalt. Op de vensterbank staan oude flessen in verschillende kleuren opgestapeld als een glasmozaïek, en midden in de kamer staat een vatenreiniger, waarin met behulp van een ketting en water alle bierresten aan de binnenkant van een ronddraaiend vat worden weggeschraapt.

Gert neemt een hamer en laat zien hoe de metalen duigen van de ton worden losgeklopt. “Het werk met deze vaten is ongelooflijk zwaar. Dat was de reden waarom de oude brouwer ermee ophield. Vandaar ook dat wij hulp van onze vrienden moeten inroepen. Om met z’n tweeën 14 tonnen schoon te krijgen ben je van 9 uur ’s morgens tot 3 uur ’s nachts bezig,” zegt Gert Christiaens.

 

Maar waarom zo nodig houten vaten gebruiken? Er zijn toch makkelijkere methodes?

 

“Het bier moet één tot drie jaar rijpen en daarvoor gebruiken we houten vaten. Omdat het bier hergist in het vat, hebben de gistcellen lucht nodig. Het hout werkt als een zeer geavanceerde filter die exact de gewenste hoeveelheid lucht doorlaat. Zoiets kan een machine niet nabootsen,” aldus Gert Christiaens.

Hij wijst me de weg naar de kelder. Daar staan ze dan, grote eiken vaten in lange rijen en in twee lagen op elkaar gestapeld. Het is er koel en in elk van de drie gangen hangt een gloeilamp die een geel-oranje licht over de ruwe houten vaten verspreidt. Het licht reikt niet tot in de hoeken van de kamer.

 

Wat het werk van de twee enthousiastelingen er niet makkelijker op maakt, is de lange opslagtijd van de lambik. Het bier rijpt namelijk drie jaar in vaten en zes maanden in de fles. Dat betekent dat er van de 100.000 liter bier die ze al hebben geproduceerd, nog maar 30.000 liter de brouwerij heeft kunnen verlaten. Voorlopig zitten ze dus krap bij kas.

“Het is een enorme investering om dit soort bier te brouwen. Het vereist zo veel geld, zo veel tijd. We zijn in 2003 begonnen en weldra moeten we financieel rondkomen. Tot dusver hebben we met verlies gedraaid. Ik leef nog van het geld dat ik bij mijn vorige werk heb kunnen sparen en Roland heeft een fulltime baan naast het werk in de brouwerij. Maar het gaat langzaam maar zeker beter. We winnen meer klanten en krijgen dus meer geld binnen.”

 

Velen zullen het volstrekt ondrinkbaar spul vinden. Waarom houdt u zo van lambiek?

 

“Ik vind de smaak gewoon lekker! Fris en niet zoet. Ik houd helemaal niet van zoet, ik drink nooit Coca-Cola en dat soort dingen. Sommige lambiksoorten smaken behoorlijk wrang, dat weet ik, maar die van ons zijn zeer toegankelijk,” zegt Gert Christiaens.

“En ik heb nu eenmaal iets met dat bier. Mijn ouders hebben altijd lambik gedronken. Ik herinner me nog goed dat er vroeger een witte krijtstreep op een fles geuze stond en een rode krijtstreep op een fles kriek. Maar vandaag de dag moet er een etiket op elke fles. Daar zijn allemaal regels voor…”

“Even proeven?” vraagt hij en kijkt me over zijn bril aan, terwijl hij inschenkt uit een provisorisch biervaatje dat bij de deur tegen de bakstenen muur staat. “Dit bier is nog niet klaar, het is een brouwsel uit één van de vaten,” zegt Christiaens en bekijkt me nauwlettend wanneer ik een slok neem.

Het is niet de eerste keer dat ik lambik proef, dus de smaak is me niet helemaal onbekend. Maar het bier is plat. Gert legt uit dat het koolzuur pas in de fles wordt gevormd nadat lambik uit verschillende vaten en van verschillende leeftijden is gemengd en een extra gisting heeft ondergaan.

Vorig jaar hadden Christiaens en De Bus twee batches die de deur uit konden en dit jaar zijn het er al vier. Maar eerst wordt de lambik dus gemengd en het resultaat daarvan wordt geuze genoemd.

Hierbij moet Gert zijn twee belangrijkste zintuigen gebruiken: smaak en reuk. Die zijn goed bijzonder ontwikkeld bij de jonge brouwmeester.

“Ik heb altijd een goede neus gehad. Een goede reukzin is belangrijk, want mijn belangrijkste taak als brouwmeester is het mengen. Ik loop alle vaten langs om de lambiek te proeven en kies de tien vaten uit die we gaan gebruiken. Hoewel ik elke keer probeer om tot dezelfde smaak te komen, is het resultaat uiteraard nooit helemaal hetzelfde. Maar je kan wel altijd proeven dat het om een Oud Beersel gaat. Volgens mij zijn oude lambikbrouwerijen wat dat betreft met chateaus uit de wijnwereld te vergelijken,” zegt Gert Christiaens.

Het is echter een voortdurende strijd om te overleven voor de twee jongere brouwers. Ze doen er alles aan om de distributie op poten te krijgen en hun klantenkring uit te breiden. Zo hebben vrienden en familie een vzw opgericht. Ze helpen mee om op bierfestivals aanwezig te zijn, verspreiden brochures en zijn bezig om in de oude brouwerij een museum op te richten.

Het volgende grote project is het 125-jarig bestaan van de brouwerij op 14 oktober met een bierfeest in het dorp.

 

Zult u ook het 150-jarig jubileum van de brouwerij kunnen vieren? Bent u hier ook nog over 30 jaar?

“Momenteel doe ik wat ik graag doe. Het bevalt me uitstekend om bier te kunnen brouwen, al is het zwaar werk. Ik mag gewoon niet opgeven! Maar ik denk dat het over een paar jaar winst zal opleveren. Daar ben ik van overtuigd. Dat moet gewoonweg… Dus ja, ook over 30 jaar ben ik hier nog,” zegt Gert Christiaens.

Tot zaterdag op het bierfestival van BLES in Zottegem en zondag bij brouwerij Oud Beersel !

Kleine oproep: heeft iemand meer informatie over de opendeurdagen van brouwerij De Ranke, vermoedelijk ditzelfde weekend ?  Het e-mailadres op hun website blijkt niet te werken.


2 Responses to “125 jaar Oud Beersel”


 1. 17/10/2007 om 13:45

  Amai,

  De viering van 125 jaar Oud Beersel was een mega-succes… de weergoden waren met ons… op’t terras genoot iedereen van een frisse Oude Geuze en een smakelijk stukje vlees van ’t varken aan’t spit.

  En zeker meer dan 300 mensen hebben de brouwerij bezocht. Uiteindelijk toch de bedoeling dat de mensen lambik en meer bepaald ‘Oud Beersel’ leren kennen, dus zijn we meer dan tevreden.

  Voor herhaling vatbaar…

  Met Dorstlessende Groeten,
  Werner

  Secretaris
  VZW De Geuzen van Oud Beersel

  degeuzen@oudbeersel.com

 2. 19/10/2007 om 16:43

  Trouwens… schoon foto’s Steven.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

oktober 2007
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Twittered


%d bloggers liken dit: