01
nov
07

Historisch overzicht van brouwerij Mena

Rotselaar eert brouwerij met tentoonstelling en boek.

De jaarlijkse Boekenbeurs is aan de gang.  De hoop die ik ooit koesterde om met een stapeltje bierboeken vanuit Antwerp Expo huiswaarts te keren, is reeds lang vervlogen.  Gelukkig is er nog een Jef Van den Steen, die er trouwens zal signeren op 11 november aan de Davidsfondsstand, en allicht is dit jaar ook het nieuwe boek ‘Alle Belgische Bieren’, waar ik niet bepaald wild van ben, zichtbaar aanwezig.  Maar goed, morgen ga ook ik toch wat  ‘snuisteren’ op de beurs om -naar bijna jaarlijkse gewoonte- al snel achter een glas De Koninck Palm Royal te verdwijnen, op de vlucht voor de massa die door de boeken kolkt en zich door de gangen wurmt.

Mena 01

Een interessant boekje dat ik onlangs kocht is ‘brouwerij Mena – Limonadefabriek Kina’, een historisch overzicht door Herman Voets.  Herman werkte bijna drie jaar aan dit boek én aan de gelegenheidstentoonstelling ‘EXPOrt MENA’ ter gelegenheid van de gerenoveerde Mena-site.  Het imposante brouwerijgebouw met haar unieke architectuur, geklasseerd als monument, dat nog steeds het zicht van Rotselaar bepaalt en een deel van haar geschiedenis schreef, kreeg immers een nieuwe bestemming aangemeten.  Voortaan zal ‘Vrije Tijdscentrum De Mena’ een ontmoetingsplaats zijn voor alle inwoners van Rotselaar en ‘de motor zijn achter een dynamisch jeugd- en cultuurbeleid’, aldus Burgemeester Dirk Claes in het voorwoord.

Boek brouwerij Mena

De geschiedenis van brouwerij Mena start 110 jaar geleden na conflicten tussen de ‘sussen’ en de ‘geuzen’, een gevolg van de schoolstrijd in 1879.  De geschillen escaleerden en hadden onder meer tot gevolg dat de liberalen (de ‘geuzen’ dus) weigerden om nog langer het katholieke bier te drinken van brouwerij De Toren.

Het was Eduard MEynckens, een liberale boer, die zijn boerderij ombouwde tot brouwerij nadat hij de knepen van het vak had aangeleerd bij brouwerij Van Roost (Jack-Op) in Werchter.  Na WO I en de dood van Eduard, zette tweede zoon Valère ternauwernood maar vastberaden de brouwerij verder, geholpen door Henri NAckaerts.  Er werd bier van hoge gisting gebrouwen: Boelt en Dobbelen Boelt.  Eind jaren ’20 wilde men bieren van lage gisting produceren (Mena-pils ontstond in 1930), maar daarvoor waren de oude gebouwen niet erg geschikt: een nieuw gebouw werd ontworpen én opgetrokken.  Zo verscheen het bekende 24-meter hoge art deco-gebouw dat in 1933 in gebruik werd genomen.

Brouwerij Mena flessen  Brouwer Mena reclamebord

Mena bakken  Mena terras

Na WO I kon brouwerij Mena gelukkig ook de Tweede Wereldoorlog overleven en de activiteiten uitbreiden.  In 1967, in een carroussel van overnames binnen de brouwerijwereld, werd brouwerij Mena overgenomen door Artois die de Rotselaarse brouwerij definitief sloot in 1969.

Ik heb je een korte en vrij droge samenvatting gegeven van de geschiedenis van de brouwerij.  Het boek verweeft deze geschiedenis met prachtige anekdotes.  De schrijver gunt je in levendige bewoordingen een blik in de verschillende zalen en ruimtes in en rond de brouwerij.  De verschillende biersoorten en biertypes worden beschreven, hoe ze werden gebrouwen, bewaard, vervoerd en in de cafés werden geschonken.  En we leren dat een brouwerij méér was dan alleen een plaats waar bier werd gemaakt.

Affiche Mena

Ik heb echt genoten van zowel de tentoonstelling als van het boek dat erg plezierig en bij wijlen sappig leest maar helaas af en toe ontsierd wordt door taalfouten (enkele incomplete zinnen, meermaals ontbreken van leestekens, …).  Het verheugde mij dat een gebouw met zo’n geschiedenis opnieuw een sociale bestemming krijgt, mensen opnieuw bij elkaar tracht te brengen, net zoals het werk in de brouwerij en de bieren van de brouwerij dat voorheen deden.  En het verheugde mij misschien nog meer dat deze nieuwe bestemming én de nodige verbouwingswerken ook gebeurden met eerbied voor die geschiedenis en de band met het brouwverleden niet hebben doorgeknipt, maar zelfs weer hebben aangehaald.

Mena Speciale

Voor de gelegenheid liet men een speciaal hooggegist biertje brouwen bij De Proefbrouwerij in Lochristi.  Special Mena werd in de foyer van De Mena verkeerdelijk verkocht onder Mena Pils.  Het oranje bier van 6 vol%alc. heeft een licht kruidige aanzet, is moutig en een lichtjes zoetig om hopbitterig te eindigen.  Dit eenvoudige, maar smakelijke doordrinkbier zal (uitendelijk dan toch niet, maar hun bierlijst blijft waanzinnig interessant) te proeven zijn op het Bierweekend van de Limburgse Biervrienden op 09, 10 en 11 november e.k. (zie de bieragenda voor meer informatie).


2 Responses to “Historisch overzicht van brouwerij Mena”


 1. 1 David Swinnen
  15/05/2013 om 22:13

  Ik ben een onderzoek gestart naar alle drankgelegenheden van Schoonderbuken (Scherpenheuvel).
  Op een lengte van ongeveer 1 Km waren er ongeveer een 30-tal drankgelegenheden.
  Een groot deel van de drankgelegenheden tapten bier van de Mena. Bij ‘Pegger’ zouden ze het bier van vaten overtappen op flessen.
  Ik ben op zoek naar meer informatie en wil u vragen of ik dat boek nog ergens kan vast krijgen.

  Vriendelijke groeten,
  David Swinnen


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

november 2007
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Twittered


%d bloggers liken dit: