15
Dec
07

Geuzestekerij De Cam

Genieten van ‘Biê van d’ èùsbraajerâ’.

Volkscafé De Cam is één van mijn favoriete adresjes om te genieten van een goed glas Oude Geuze.  Maar helaas, nooit had ik het genoegen mijn bezoek aan dit oord van genot te kunnen combineren met een kijkje in Geuzestekerij De Cam zelf.

Volkscafé De Cam

Het is half tien als een bus met 61 Heikantse Bierliefhebbers zich parkeert voor gemeenschapscentrum De Cam in Gooik.  Een ‘cam’ of ‘kam’ was eertijds de benaming voor een boerderij-brouwerij alwaar de boeren in de warmere maanden van het jaar de akkers bewerkten en in de koude winters het voedzame gerstenat brouwden.  De gerenoveerde gebouwen, daterend uit de 18de eeuw, staan in een U-vorm rond het binnenplein te stralen. 

Karel Goddeau

Karel Goddeau, brouwingenieur bij Slaghmuylder en bezieler van de stekerij, tovert zwierige melodiën uit zijn Vlaamse doedelzak en lokt ons als de Rattenvanger van Haemelen tot binnen de poorten van zijn heiligdom.  De toon is gezet en al snel blijkt Karel niet alleen een uitstekend brouwer en steker te zijn maar ook verbaal sterk, doorspekt van de nodige anekdotes en gebruikmakend van de nodige spitsvondige en herkenbare vergelijkingen: “De mensen lopen wél naar de winkel om een duur potje yoghurt met toevoeging van één of andere Latijns klinkende bacterie, maar ze halen hun neus op voor een goedkoop glas lambik dat je van nature uit meer dan honderd heilzaam werkende stoffen schenkt”.  We knikken instemmend bij een glas kriekenlambik.

De Cam kriekenlambik

De kriekenlambiek met een prachtige karmozijnrode kleur heeft een schitterend fruitig zurig zoetig aroma van kriek en van amandel-vanille, afkomstig van de kriekenpitten.  De smaak is zuur met achterliggende toetsen van hout en een weinig zoet.  De gebruikte krieken zijn de befaamde Schaerbeekse Krieken, aangevuld met krieken uit Polen.  Per 1500 liter lambik, gewoonlijk jonge lambik van zo’n 6 maanden oud, voegt Karel 900 kg hele krieken toe.  Het vruchtvlees wordt volledig verteerd en opgenomen in de lambik.  Met de kriekenpitten die in de tank achterblijven, kan je makkelijk een grote wasmand vullen.  De aanwezigen die de kriekenlambik wat al te zuur vinden, mogen met een lambikstoemper een stukje suiker in het bier fijnstampen of, nog beter, een stukje bittere chocolade bij het degusteren nuttigen: “een perfecte combinatie”, aldus Karel.

Tonnenzaal De Cam 01  Tonnenzaal De Cam 02

In de tonnenzaal rijpen lambikken op de bekende Pilsner Urquell vaten die we ook bij brouwerij Drie Fonteinen terugvonden: een gezamelijke aankoop.  Het is bekend dat Karel Goddeau en Armand Debelder nauw samenwerken.  Zo brouwt Karel ook een paar keer per jaar eigen lambik in Armands brouwinstallatie.  De vaten van De Cam zijn getooid met drie hamertjes, het tonmerk en het logo van de stekerij.  Deze drie hamers vinden we ook terug in het wapenschild op twee gevels van het gemeenschapscentrum.  Dit wapenschild was oorspronkelijk dat van de familie de Gottignies en de drie hamers werden in 1984 door de gemeente Gooik overgenomen voor haar zegel en vlag.

Staalname Oude Geuze

Karel tapt een karaf lambik rechtsreeks uit een ton.  Het tonmerk verraadt dat het om Lindemans gaat.  Ook de tonmerken van Boon en Girardin vinden we op de tonnen terug.  De lambik heeft behalve een aangename zurigheid en fijne houttoetsen ook wat hopbitter in de smaak die we daarna ook terugproeven in de De Cam Oude Geuze, maar dan wat minder uitgesproken.  Met de feestdagen in zicht, pleit Karel voor de lambikbieren: “lambik is het meest ideale aperitief: het wekt de eetlust op.  Lambik is bovendien een perfecte begeleider van uw feestmaal, vaak beter dan de duurdere wijn,  met de nodige complexiteit en diepgang in de smaak.  Lambik is ook gezond, licht in alcohol en nagenoeg suikervrij”.

Na de wijze woorden van Karel trekken we naar de zolder van het gemeenschapscentrum voor een interessant bezoek aan het volksinstrumentenmuseum waar instrumenten uit de persoonlijke collectie van Herman Dewit (’t Kliekske) staan tentoongesteld.  We kijken en luisteren naar allerhande fluiten, een Vlaamse doedelzak, een hommel en een draailier.  In het Volkscafé schuiven we aan tafel voor een boerenplank met 4 halve broodjes belegd met kaas, rauwe hesp, preskop en plattekaas.  Een laatste glas Oude Geuze bezegelt deze heerlijke voormiddag.

Geuzestekerij De Cam
Dorpsstraat 67a
1755 Gooik
www.decam.be
volkscafédecamNOSPAM@hotmail.com

Advertenties

2 Responses to “Geuzestekerij De Cam”


  1. 1 Linty
    17/12/2007 om 09:53

    Ontwaken met de lekkerste kriekenlambik ter wereld! Ik benijd u Steven :). Dit verplicht me haast om in Gooik nog eens te passeren voor het einde van het jaar…

  2. 18/12/2007 om 10:42

    Lang geleden dat ik er nog was … zeker nog eens passeren …
    Ben net terug van brouwerijtours in Loterbol, Nieuwhuys en Westmalle … foto’s volgen wel in de volgende dagen via de gekende kanalen 😉 … eerst efkes door ongeveer 1000 foto’s worstelen …

    cheers

    Danny Van Tricht


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 448,340 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Doe mee met 280 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

december 2007
M D W D V Z Z
« Nov   Jan »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Twittered


%d bloggers liken dit: