24
dec
07

Liefmans op de fles

Ook brouwerij Caulier in moeilijkheden.

Het jaareinde heeft weinig goeds in petto voor onze geliefde bierwereld.  De vijfde grootste brouwerij van het land is failliet verklaard.  Liefmans Breweries gaat tegen de uitspraak in beroep.

Brouwerij Liefmans

De ruim driehonderd jaar oude brouwerij Liefmans uit Oudenaarde, vooral bekend van het Oud Bruin en de kriekbieren, heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Na verschillende overnames kwam Liefmans begin jaren 90 in handen van Riva uit Dentergem. Dat brengt onder andere Dentergems Wit, Lucifer en Straffe Hendrik op de markt. Omdat Liefmans een sterkere naambekendheid dan Riva had, werd er toen voor gekozen om het fusiebedrijf Liefmans Breweries te dopen. Er zijn momenteel vijftig werknemers aan de slag.

Toen Liefmans Framboos en het Liefmans Fruitesse-gamma in 2004 en 2006 internationaal prijzen vielen, kreeg de brouwerij steeds meer bestellingen uit het buitenland, vooral uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada.

Dat succes had ook een keerzijde. De brouwerij raakte door haar reserves waardoor de plaatselijke cafés sinds oktober niet meer bevoorraad konden worden.

Met de aanvraag van een gerechtelijk akkoord, dat het bedrijf minstens zes maanden bescherming tegen schuldeisers zou bieden, probeerde de directie het bedrijf nog te redden. In die periode zou geprobeerd worden om nieuwe investeerders aan te trekken. Er stond wel een grote RSZ-schuld open.

‘Het faillissement is een schande’, reageert bestuurder-vennoot Renaldo Delabie. ‘Om onze bieren onder andere in de Verenigde Staten op de markt te kunnen brengen, hadden wij een expansieproject van 20 miljoen euro uitgewerkt. Er was ons extra bedrijfskapitaal beloofd, maar dat ging uiteindelijk niet door. Toen hadden wij wel al zware kosten gemaakt. In elk geval stonden nieuwe investeerders klaar.’

‘Het is onbegrijpelijk dat de rechter daar geen rekening mee heeft gehouden’, zegt Delabie. ‘Ons dossier was ijzersterk, vooral ook omdat wij voor 3 miljoen euro aan orders hebben. Wij hebben goede hoop dat het faillissement in beroep ongedaan gemaakt kan worden. Intussen kunnen we de activiteiten voortzetten.’

(Bron: Het Nieuwsblad 22/12/2007 door Paul Darragas)

»»» 

Het einde voor brouwerij Caulier ?

Op het forum van Bièrebel verscheen volgend onheilspellend bericht:

Caulier en liquidation à Péruwelz?

La brasserie Caulier connaît certaines difficultés depuis plusieurs mois et sa mise en liquidation pourrait être décidée devant la justice le 18 décembre. Mise sous concordat judiciaire en juin, la brasserie n’est pas restée inactive. En témoigne la production de la Bon Secours “Bien-Etre”, bière sans sucre pour les diabétiques. Si la faillite était prononcée dès à présent, cela signifierait que l’avenir est bouché. La mise en liquidation, prônée par l’avocat de la brasserie, permettrait au moins de poursuivre encore l’activité durant un petit temps afin de ne pas stopper tout brutalement. Le tribunal de commerce doit trancher.

(Bron: La Libre Belgique, 12 décembre 2007)


2 Responses to “Liefmans op de fles”


 1. 11/01/2008 om 12:54

  Al 16 kandidaat-overnemers voor Liefmans
  vr 11/01/08 – Er hebben zich al 16 kandidaat-overnemers gemeld voor de failliete brouwerij Liefmans. De brouwerij heeft vestigingen in Dentergem en in Oudenaarde.

  De kandidaat-overnemers krijgen tot volgende week woensdag de tijd om een bod in te dienen.

  Om de productie in het bedrijf zo snel mogelijk weer op te starten, willen de curatoren eerst een voorlopige overnemer aanstellen.

  Want om het bedrijf en de bedrijfsgebouwen defintitief te verkopen, moet er een bodemonderzoek gebeuren en is de toestemming nodig van de rechtbank van koophandel. Dat vraagt heel wat tijd.

  Bovendien hebben de vroegere zaakvoerders beroep aangetekend tegen het faillissement.

  De kans is wel erg groot dat de voorlopige ondernemer het bedrijf later definitief in handen krijgt.

 2. 11/01/2008 om 13:38

  Hey bedankt Stefan !!! Goed nieuws !


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

december 2007
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Twittered


%d bloggers liken dit: