03
jan
08

Rie van Pol

Terug in de tijd in Mollem.

Reeds enige tijd had gerespecteerde vriend Etienne Keymolen mij warmgemaakt voor een uniek cafeetje in Mollem.  Nu ik toch nog in Asse vertoefde na de nieuwjaarsnacht in ’t Smiske, trokken we de eerste dag van het nieuwe jaar samen naar dat schilderachtige Mollem voor een stukje levende cafégeschiedenis: Rie van Pol van Piet.

Door het raam is er weinig licht te bespeuren in het oude cafeetje aan de kerk van Mollem.  Reclameborden of een naam in neonletters hangen er niet aan de gevel.  Alleen een kleine prijslijst doet vermoeden dat er hier een café is.  Het café is leeg.  In de achterkamer horen we gestommel, maar cafébaas Rie heeft onze aanwezigheid niet opgemerkt.

Ik sta met open mond naar het oude interieur te gapen.  Etienne, klant sinds 1973, leidt me mee naar achteren alwaar we met een vriendelijke glimlach door de 85-jarige Rie worden ontvangen.  Terwijl we een plaatsje rond de antieke stoof innemen, bestellen we ‘nen ave’: oude lambik van Girardin.  “Vroeger lagen er hier in de kelder twaalf tonnen lambik van 200 liter en stak ik nog zelf geuze”, prevelt Rie in Asses dialect.  Ik doe mijn uiterste best om het gesprek te volgen waar het thema ‘lambik’ af en toe het ophalen van herinneringen door Rie en Etienne onderbreekt. “Lambik is nog het enige échte bier'”, beweert Rie, “en gezond! Gezonder dan champagne !”

In een terugblik op het voorbije jaar mijmert Rie: “Veel buitenlanders heb ik hier gehad.  Britten heb ik ieder jaar, want in Londen sta ik in een toeristische gids.  Maar ook Canadezen waren hier en onlangs nog Amerikanen, uit Californië”.  Rie ontsteekt het licht en gunt me een blik in de kelders.  In één kelderdeel liggen een aanzienlijk aantal flessen Bourgondische wijnen, een passie van Rie.  Wat verderop ligt een uit elkaar gevallen oude ton en vrij centraal en opvallend staan 3 bidons met naar schatting in totaal zo’n 15-tal liter kriekenlambik.  Ik veronderstel dat het om oude resten gaat (?).

“De koeien zijn weg”, vertelt Rie als ik weer boven kom, “een varken houd ik nog en 25 kippen, voor het vlees.  Geen gewone kippen, maar Franse (iets tussen een Bresse kip en een andere soort die ik helaas niet verstaan heb, nvdr) die verkocht worden door een West-Vlaamse handelaar op de markt van Ternat.  Een euro duurder, maar tien keer lekkerder.” En zo komen we bij het konijn: “Niet met oude geuze, maar met oude lambik maak je dat klaar, net als stoverij. Veel beter.  Met kriekenlambik gaat ook goed; dat smaakt wat straffer.”

Rie kijkt even bedachtzaam voor zich uit en richt zich dan tot Etienne: “Awel, ik ga je eens iets laten proeven, een specialleke, iets dat je nog nooit geproefd hebt, omdat je zo’n goeie vriend bent.”  Rie daalt de kelder in en komt terug met een glas bordeauxpaarse kriekenlambik. “Zelf gemaakt”, glundert hij, “van echte zelfgekweekte Schaarbeekse krieken!”.  Vorig jaar was de oogst te mager, maar dit jaar had Rie enkele kilo’s om nog eens kriekenlambik te vervaardigen.  En terwijl Etienne het glas aan de lippen zet, vervolgt Rie: “Ze waren wel uitzonderlijk zoet.  En weet je wat bizar is: de pitten liggen niet onder, ze drijven boven.  Nooit meegemaakt, maar het tapt wel makkelijker nu het kraantje niet telkens verstopt.”

Etienne is alvast in de wolken als hij me het glas doorgeeft.  Ik neem de verfijnde aroma’s en smaken in me op: een harmonie van zoetig zurige krieken, amandelen en een roes van vanille.  Een perfect huwelijk en inderdaad: dit is écht de beste kriekenlambik die ik ooit proefde.  Deze paar slokken dien ik te koesteren.  Zo’n parel van een bier.  Het lijkt wel of ik na jaren bier proeven, na een queeste me vele ups en downs, de heilige graal heb gevonden. Goddelijk !

We keuvelen nog wat.  Drinken nog een glas oude lambik.  Blij als een klein kind.

Lees ook:
Bij Rie van Pol in Mollem: de teletijdsmachine
(Blog: Vlaams-Brabant toeristisch doorkeken)


3 Responses to “Rie van Pol”


 1. 03/01/2008 om 22:28

  Het is buiten zo rond het vriespunt en ik krijg hier ongelooflijke goesting in kriekenlambik. 😉
  Eveneens de beste wensen!

 2. 2 mollemaar
  29/07/2008 om 23:08

  Even vermelden dan het Mollems dialect verschild met het Asse’s 😉

  groetjes van een attente mollemenaar

 3. 3 Jan Louies, OPA-Aalst
  28/07/2013 om 17:39

  We zijn nu 2013 en het verhaal zou zo kunnen herverteld worden. Rie is nu 92 en zit eventjes zonder lambik, want Girardin levert niet meer zo frequent. Maar de geuze is ook zeer goed. Rie laat ons uit een grote (75cl.) fles proeven en uit een kleine: Preuft ge ’t verschil? De grote geeft fijnere geuze!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

januari 2008
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Twittered


%d bloggers liken dit: