05
jan
08

Vin de Céréale

Herbronnen in Oostende.

Af en toe, als onze agenda’s het toelaten, organiseren wij een ‘broer- en zusjesdag’.  Samen met mijn 3 fantastische zussen, al dan niet met de twee schoonbroers erbij, doen we dan iets leuks: een soort teambuilding voor ontheemde gezinsleden.  Dit keer doken wij de gezonde zeelucht van Oostende in.  Na een verkwikkende strandwandeling onder een priemende winterzon sopten wij met doorweekte schoenen richting vistrap en de viskraampjes om te genieten van caracollen, maatjes, gefrituurde vishapjes en pikante ansjovisjes.  “Bovenal is de zee koude soep !”, zong Kamagurka ooit en die soep (althans de stukjes) is verdomd lekker ook !

Café ‘t Botteltje - Oostende

Een bezoekje aan Oostende is onvolledig zonder een passage in ’t Botteltje.  Ik hunkerde naar een Vin de Céréale van Rodenbach, zopas in gelimiteerde oplage op de markt gebracht.  “Het resultaat van een drie jaar durende rijping in het Rodenbach Vat Nummer 132”, vermeldt de sierlijke wikkel rondom de fles.  Brouwerij Rodenbach, sinds 1998 onderdeel van Palm Breweries, bezit 294 van deze handgemaakte eikenhouten vaten (foeders) waarvan sommige meer dan 150 jaar oud zijn.  De flessen zijn genummerd: 010892 wordt mijn deel.

Rodenbach Vin de Céréale

Met een wijde boog giet ik het 10 vol.%alc. sterke bier in een kelkvormig glas.  Wat prematuur wit schuim sterft een vlugge dood op een plat, klaarhelder en sierlijk goudamber vocht.  Fruitige aroma’s vermengen zich met houttinten en zoetige impressies.  De vineuze toetsen en een kronkel in de hersenen (smaakherinnering of loze associatie ?) laten mij ‘Muscadet’ noteren.  De vrij volle smaak doet wat granig aan, is behoorlijk zoetig en licht zurig.  Ondanks haar hoge gehalte is de alcohol goed gemaskeerd.  De nasmaak zindert lang na.

- Rodenbach Vin de Céréale -

VDC02  Genummerde fles Vin de Céréale

Ondertussen nippen de anderen aan Bloemenbier (nogal geoxideerd helaas), Liefmans Framboos (“koop alles op wat je nog vindt !”, gebieden mijn zusjes me) en Girardin Oude Geuze.  Schoonbroer Stefan en ikzelf sluiten af met een bitterzurige Cantillon Iris.

Het is donker als we de deur van de bierkroeg achter ons dichttrekken.  De kilte heeft ons gauw in de smiezen en we zoeken wat gezellige warmte op in de winkelstraten en op het Kerstmarktje rondom de schaatsbaan op het Wapenplein.  De dag wordt afgesloten met een dampende pot overheerlijke grootgeschapen mosselen in ‘De Mosselbeurs’: een aanrader van formaat!  Wie had ooit durven vermoeden dat we in uitzinnige vreugde zouden losbarsten van de combinatie ‘mosselen met geitenkaas, appel en honing’?

’t Botteltje
Louisastraat, 8400 Oostende, tel. 059 70 09 28
cafe.botteltjeNOSPAM@hotelmarion.be

De Mosselbeurs
Dwarsstraat 10, 8400 Oostende, tel. en fax. 059 80 73 10
infoNOSPAM@demosselbeurs.be 


2 Responses to “Vin de Céréale”


 1. 1 kristin
  06/01/2008 om 23:21

  Inderdaad broer, het was een fantastische dag in Oostende!
  Het botteltje was een zeer gezellig cafeetje, beslist een aanrader!
  ik ontdoe me van verdere beschrijvingen over dit dagje, want ze zouden de standaard van je bericht niet in de minste verste kunnen overtreffen.
  Lezers van mijn broer zijn blog mogen altijd tips geven voor onze toekomstige ‘broer en zussen’ dagjes.

  Groetjes
  Kristin, de derde in rij

 2. 2 Bram Crevits
  14/06/2010 om 01:23

  Heel toevallig ontdekte ik de Vin de Céreale van Rodenbach enkele dagen geleden, eveneens de foeder 132, wat’n zaligheid, ik heb het laatste flesje van datzelfde vat kunnen bemachtigen… die ik zal delen met mijn broer 😉 groeten, Bram


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

januari 2008
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Twittered


%d bloggers liken dit: