20
jan
08

l’ Ancienne Grange in Grupont

Antwerpse verkoopt Ardense streekproducten.

‘Inbev, Maes, … ?, niet in mijn woordenboek !  Orval, Rochefort ? Ook te bekend, dat kan je elders ook drinken !’  Aan het woord is de Antwerpse Thea die hier aan de voet van het Ardens Plateau in het charmante dorpje Grupont een oude schuur heeft omgebouwd tot een gezellige taverne en tevens streekproductenwinkel: L’ Ancienne Grange.  ‘Ik woonde hier al een tijdje en had niet meteen zicht op wat ik zou doen.  Vanuit het raam zag ik horden toeristen passeren en ik dacht: als je de streek wil beleven, dan wil je ze toch ook proeven ?  Ik toch !’  Het gat in de plaatselijke markt was gevonden.

L’ Ancienne Grange 01  L’ Ancienne Grange voorgevel

Knus is het hier.  Ik word gul omringd door allerlei heerlijks uit de streek: Ardense vleeswaren, kazen, bieren, likeuren, koekjes, confituur, … Er staat ook speelgoed en een soort trommeltjes.  Een viertal tafeltjes tel ik.  Achter in de hoek staat een kleine open keuken waar streekgerechtjes worden bereid, op eenvoudige wijze, zodat je ze thuis opnieuw kan klaarmaken.

Op leibordjes staan enkele suggesties genoteerd: bière chaude façon Irish, een creatie van Daniel Lesire van brouwerij Millevertus.   Aan een heet kruidenmengsel met geheim recept wordt Fffado 6,5° (= Douce Brunette) toegevoegd.  Diverse kruiden waaronder kruidnagel en vooral kaneel vullen mijn neusholte.  De smaak is zeer zoet en wat plakkerig.  Het samenspel van koud en warm is wat bizar, maar niet onaangenaam.  ‘Dit recept proeft u als een dessert’, wordt op de Millevertus website gepropagandeerd en net als bij vele desserten heb ik inderdaad ook hier eigenlijk al vlug genoeg van.  De Ierse touch ontgaat mij, maar het is al bij al een leuk ‘folieke’.

L’ Ancienne Grange interieur

‘Ik kende niets van de lokale bieren’, bekent Thea.  ‘Ik bezocht het bierfestival in Hotton en zo legde ik de eerste contacten.  Vooral Daniel heeft me fantastisch geholpen.’  Er zijn hier inderdaad wel meer Millevertusbieren te bespeuren, ook van het vat.  Het recente peperbier L’Amarante, dat in primeur te proeven was op Brassigaume en eigenlijk ‘gecreëerd werd om mee te koken’ wordt aangeboden.  Andere bieren komen o.a. van Saint-Monon, Achouffe, Caracole, Caulier, … om tot een interessante en voorlopige collectie van een veertigtal bieren te komen.

Helaas is de tijd kort en dien ik veel te snel afscheid te nemen van ‘Douce Brunette’ Thea en haar prachtige zaak.  ‘Hier kom ik nog eens weer’, beloof ik mezelf als ik de auto richting Ambly draai voor een bezoekje aan brasserie Saint-Monon, een 7-tal kilometer verderop.

L’Ancienne Grange
Rue Maréchal Foch 59c
6927 Grupont
tel. 084 45 63 44
infoNOSPAM@lanciennegrange.be

Openingsuren:
woe-don-zon van 10:30tot 21:00 uur
vrij-zat van 10:30 tot 22:00
maa-din gesloten (wel open tijdens vakanties)


8 Responses to “l’ Ancienne Grange in Grupont”


 1. 25/01/2008 om 09:34

  hallo steven,
  bedankt voor dit artiekel.
  op het moment zelf dat u aanwezig was in de zaak, was ik mezelf er helemaal niet bewust van dat u de itentie had om over me te schrijven.
  ik vind het dan ook zeer prettig om te mogen lezen dat uw bezoek hier, u heeft mogen bevallen.
  tijdens het lezen van dit artiekel, kon ik me u nog wel herinneren. toch mocht u nog eens binnenspringen, mag u me er wel aan herinneren wie u bent (want 1.55m heeft maar een kort geheugen) ik zal alvast wat lekkers fris houden voor u.

  vriendelijke groetjes
  Thea

 2. 25/01/2008 om 11:29

  Dank u wel Thea !

  Als ik in de buurt ben, dan kom ik zeker nog eens langs !

  Bierminnende groeten

  Steven

 3. 3 waarheid
  31/01/2008 om 20:06

  t

 4. 08/06/2008 om 12:16

  Steven;

  we gaan ter plaatse (Paul en ikzelf) op vrijdag 1 augustus bij Thea en haar winkel-taverne
  zoals hier te lezen valt een échte ontdekking.
  We kijken ernaar uit !
  Groeten uit Waregem.
  Geroen.

 5. 08/06/2008 om 12:35

  Zeker doen! Doe Thea de groetjes van me. Binnenkort zal ik er ook nog wel eens passeren.

  Steven (die helaas niet naar Vichte kan gaan)

 6. 6 Linda en GUY
  16/07/2008 om 23:25

  Dag Thea en Mike,zoals je kan merken heb ik Uw e mail adres gevonden,er is wel het een en het ander veranderd van toen wij er laatst waren.
  Volgens de foto’s zeer knus en nog gezelliger dan vroeger.
  Wij komen zeker deze vakantie julie nog eens met een bezoekje vereeren en onze buikjes vullen
  met al dat lekkers.
  Doe Mike de groeten TOT….

 7. 17/07/2008 om 02:09

  Beste Linda en Guy

  Alvast bedankt voor een bezoekje op mijn website ‘Hier Stroomt het Bier’. Maar dit is niet de website van l’Ancienne Grange en via deze weg kan je Thea en Mike dus ook niet rechtstreeks bereiken.

  Het juiste e-mailadres vind je in bovenstaand artikel mits verwijdering van NOSPAM uit het e-postadres. Je kan ook een berichtje achterlaten in het gastenboek op de website van l’Ancienne Grange: http://www.lanciennegrange.be/

  Bierminnende groeten
  Steven

 8. 22/08/2008 om 13:54

  Thea,
  Na zo een weekentje zuipen zo als je het noemt moeten we weer wat afkikken,maar het was toch heel tof en gezellig en zeker voor herhaling vatbaar,wat we zeker gaan doen.
  Groeten van MTB-Okselaar


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

januari 2008
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Twittered


%d bloggers liken dit: