23
jan
08

Brasserie Saint-Monon

Een boerderij-brouwerij.

Ambly, deelgemeente van Nassogne, telt amper 400 inwoners.  Het boerendorpje is schilderachtig gelegen in een glooiend weidelandschap.  Er hangt een fijne mist en een natte doordringende geur van koeienmest, een natuurlijke odeur die ver uit onze samenleving wordt verbannen maar zoveel beter ruikt dan de stadslucht die we ervoor in de plaats krijgen.  Ik voel me op vakantie.  Midden in het dorp bevindt zich Brasserie Saint-Monon.

Brasserie Saint-Monon

Brouwer Pierre Jacob leidt ons mee naar de brouwzaal, een vroegere varkensstal, waar op dit moment ook gebotteld wordt.  De brouwerij werd opgericht in 1996: “Ik was afgestudeerd als industrieel ingenieur landbouw, maar het was moeilijk om werk te vinden.  Een paar interimjobs kreeg ik te pakken, meer niet.  Het liet mij de ruimte om veel tijd te besteden aan mijn hobby: bierbrouwen.  Ik heb dus maar besloten om van mijn hobby mijn beroep te maken.”  En blijkbaar met succes, want zopas werd de capaciteit nog maar eens verhoogd.  Er wordt nu om de andere week driemaal gebrouwen, 1800 liter per brouwsel.  Momenteel wordt een tweede stal vrijgemaakt om als opslagruimte te fungeren.

Saint-Monon installatie

Pierre Jacob  Vader bottelt

In moedig Nederlands verhaalt Pierre ons beknopt het brouwproces en toont hij de nobele ingrediënten die hij gebruikt: hoppellets, diverse mouten, gist.  Er wordt bronwater gebruikt.  De honing die Pierre bezigt in Saint-Monon Bière de Miel is afkomstig van imkers uit de buurt.  De vader van Pierre komt even piepen, of er terug gebotteld kan worden, en om aan de vraag van vader even te voldoen, besluit Pierre een kleine botteldemonstratie te geven.  De bottelarij hapert om de paar tellen en er dient regelmatig bijgesleuteld te worden.

In het kille proeflokaal mogen we de Saint-Mononbieren proeven.  Saint-Monon was een Schotse monnik die omstreeks het jaar 600 naar Nassogne kwam om de plaatselijke bevolking te bekeren.  In 636 werd hij vermoord met een mes en toen het volk hem op zijn begrafenis om vergiffenis vroeg, gebeurde het ene wonder na het andere.  Tijdens de jaarlijkse processie, de ‘Remuages’ de zondag na Hemelvaartsdag, wordt Saint-Monon nog steeds vereerd. Boeren strijken over het schrijn met hooi en takken en geven deze aan het vee om hun dieren het komende jaar te beschermen.

Saint-Monon 02  Saint-Monon 03

Saint-Monon 05

De drie bieren in het vaste gamma – Ambrée, Au Miel en Brune – hebben allen een duidelijke smaakstempel met een kruidige aanzet, een vrij zoete onderbouw met fruitige toetsen (esthers) en een zekere bitterheid.  Ze zijn weinig gesatureerd.  Elk hebben ze uiteraard hun eigen karakter.  De amber profileert zich wat bitterder.  Het honingbier, waarin je effectief de honing proeft, vindt met haar fluwelen zachtheid een perfecte balans met de achterliggende bitterheid.  De bruine ten slotte pronkt met geroosterde mout en een vleug chocolade.  Als toemaatje degusteren we nog de Spéciale Noël die overpowered wordt door een dreun van kruiden; vooral de tijm is alomvertegenwoordigd.

Brasserie Artisanale “La Saint-Monon”
Rue Principale 41
6953 Ambly (Nassogne)
Tel. 084 21 46 32
pierrejacobNOSPAM@busmail.net

Met speciale dank aan 13 vrienden Vilvordianen.


5 Responses to “Brasserie Saint-Monon”


 1. 23/01/2008 om 09:06

  Ge kunt het zo schoon zeggen. Of toch schrijven.
  Ik zou zo naar de Ardennen rijden.
  Maar ik moet werken.
  Bummer.

 2. 24/01/2008 om 23:50

  Bedankt Gunter.

  Ik vind uw bijdragen aan http://www.kokeneten.be anders ook niet mis !

 3. 28/01/2008 om 22:38

  Maar toch, maar toch…
  Ik erken mijn meerdere als het op schrijfsels aankomt.

 4. 4 Jan Vandevelde
  21/06/2009 om 13:57

  Beste,
  Je hebt het prima omschreven in de tekst, kwa smaak is het niet te evenaren met zijn soortgelijken.Ik heb het bier toevallig geproefd in Fourneau St.Michel en het is overheerlijk.Spijtig dat ik geen adressen weet waar het te koop is in de streek van Kortrijk.
  Grt, Jan

 5. 21/06/2009 om 14:18

  Bedankt voor de reactie Jan

  Heb zelf ook geen idee waar het in jouw buurt verkrijgbaar is. Ik dacht aan drankencentrale Vandenbussche in Waregem, maar het staat niet bij hun bierlijst. De Bierloods in Adegem is alleszins een tripje waard en daar zal je de bieren meer dan waarschijnlijk kunnen vinden.

  Groetjes
  Steven


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

januari 2008
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Twittered


%d bloggers liken dit: