14
feb
08

Brouwerij Den Herberg

Officiële opening op zaterdag 16 februari.

“Of we even langs mogen komen ? Eigenlijk opent de brouwerij pas zaterdag officieel de deuren.  Kunnen jullie volgende week langskomen?”, klinkt het door de telefoon.  Amper een half uurtje later zitten enkele studenten van n.k. Vilvordia en ikzelf te blinken in taverne Den Herberg in Buizingen waar brouwer Bart Devillé ons even later begroet.  “Een echte maffia, die bierwereld”, glimlacht Bart sympathiek: “hoe weten jullie het toch!”.  We glimlachen vriendelijk terug.  Dankzij Wanne Madalijns van de Lambikstoempers had ik de installaties al eens een paar keer kunnen bezoeken, maar nu de geur van bier zich hier genesteld heeft, zijn we uiteraard graag opnieuw paraat.

Brouwerij Den Herberg, Buizingen

Per brouwsel wordt zo’n 1800 liter bier vervaardigd in de  kookketel die als een grote broer de filterkuip flankeert.  De installatie werd bijna volledig zelf in elkaar geknutseld met melktanks en kennis van zaken.  De wanden van de ketels en de werkvloeren zijn prachtig betegeld (Bart heeft ook nog een bouwbedrijfje) wat hygiënisch werken tot een koud kunstje (?) herleidt.  Rechts staan de gistingstanks (ook oude melktanks).  Bottelen gebeurt handmatig, maar allicht komt er in de toekomst een kleine bottelarij.

“Of we even mogen proeven ?”  Bart haalt twee soorten bier uit de warme kamer: ‘Den Herberg Tarwe’ en ‘Den Herberg Blond’.  “De etiketten komen pas morgen toe en de glazen die leveren ze ons pas vrijdag”, aldus de brouwer.  Toch kunnen we al enkele voorbeeldetiketjes aanschouwen: sober en toch sierlijk (uit respect voor de brouwerij publiceer ik hiervan pas foto’s na de officiële opening zaterdag).  De bieren worden gebrouwen met leidingwater, mout ‘afkomstig van tegen Ath’ (Castle Malting nvdr.), Poperingse en Tsjechische hop en gist.  Alle bieren zijn van hoge gisting.  Graag wilde de brouwer zijn bieren naar componisten of muzikanten noemen (Bart is ook nog vioolbouwer) maar uiteindelijk kregen de bieren dezelfde naam als de puike café-taverne: “Eenvoudiger en meer herkenbaar”.

Bart schenkt ‘Den Herberg’

‘Den Herberg Tarwe’ (5,00 vol.%alc.) presenteert zich troebel amber oranje met een mooie schuimkraag die snel verdwijnt.  De kleur is veel donkerder dan bedoeld: er dienen nog wat temperatuursaanpassingen te gebeuren aan de installatie.  Een zeer fruitig aroma komt ons tegemoet.  We ontwaren curaçao en koriander, typisch voor ons witbier.  De smaak is fruitig en vrij zoetig met hints van caramel.  Voor dit alcoholgehalte en biertype heeft het tarwebier redelijk wat body.  Een zachte bitterheid voltooit het bier.  We zijn allen verheugd met het resultaat en zullen het serveren op het Vilvordia BierProefFestival.

Een tweede bier, ‘Den Herberg Blond’, meet voorlopig 5,2 vol.%alc. maar zal in de toekomst een ietsje zwaarder gebrouwen worden.  Toch wil ‘Den Herberg’ toch vooral karaktervolle doordrinkbieren brouwen.  Ook dit bier is naar de zin van de brouwer wat donker uitgevallen: amber.  De schuimkraag is prachtig, maar vluchtig.  Het bier is duidelijk nog erg jong.  Een stevige fruitigheid wordt afgelost door een zachte citrusimpressie (appelsien).  De smaak is zoetig.  We verwachten dat het bier na een wat langere rijping zeker beter in balans komt met de vrij stevige hopbitterheid.  Een licht wrang kantje tintelt in onze mondhoeken.  Het bier is in een groeifase en wordt allicht nog een pak droger.

Reeds één bier is op de markt: ‘100 jaar Sint-Vincentius Fanfare’.  Het biertje voor het jubileum van deze fanfare uit Buizingen is de voorloper van wat later ‘Den Herberg Amber’ zal worden.  Deze donker ambere telg heeft volgens het etiket 5,2 vol.%alc., maar volgens de brouwer moet dit zeker een halve procent lager zijn.  De aanvang is wat kruidig met licht hoppige impressies.  Ook hier meen ik curaçao te herkennen.  De smaak is wat caramelzoetig, maar vooral toch vrij dun en waterig.  De nasmaak is bitter, maar de balans is er niet.  Het minste van de drie geproefde bieren.

We wensen Bart en zijn vrouw Ann Heremans veel succes toe met de brouwerij en al hun andere projecten.   Bedankt voor de enorm hartelijke ontvangst en voor het proeven van de bieren in avant-première.

Brouwerij Den Herberg
O. De Kerchove d’ Exaerdestraat 16
1501 Buizingen
Tel. 02 305 93 00
decodalNOSPAM@yahoo.com

Openingsweekend op vrijdag 15 (nog geen bieren van ‘Den Herberg’ verkrijgbaar), zaterdag 16 en zondag 17 februari 2008 met de officiële openingsreceptie op zaterdag van 18:00 en 20:00.


1 Response to “Brouwerij Den Herberg”


 1. 1 olav
  16/02/2008 om 15:54

  hey steven,

  je hebt het allemaal prachtig verwoord, en nog bedankt voor deze leuke uitstap ik heb HEERLIJK genoten van de gezelligheid en het bier en natuurlijk van onze primeur op het nieuwe bier!

  groetjes,

  olav.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 474.860 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

februari 2008
M D W D V Z Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  

Twittered


%d bloggers liken dit: