16
feb
08

Brasserie de Silly

Gebrouwen in 6 generaties.

 Titje 01  Titje 02

We nemen even halt in de historische stad Edingen (Enghien) alvorens onze weg naar Brasserie de Silly voort te zetten.  Tegen de 36 meter gerestaureerde Middeleeuwse stadsmuur vinden we de -jammerlijk verwaarloosde- fontein waar ‘Titje’ op zijn ton de bierkroes hijst.  Titje is voor Edingen wat Manneke Pis voor Brussel is.  Edingen hád een eigen Manneke Pis, maar het zou schaamteloos gestolen zijn door inwoners van Geraardsbergen, waar het Edingse Manneke nog steeds aan de linkerkant van het stadhuis pronkt.  De relatie met Geraardsbergen lijkt nog meer vertroebeld, want ook de mattentaart zou oorspronkelijk uit Edingen komen. 

Titje is niet alleen een folklorefiguur, het olijke drinkebroertje leende zijn naam ook aan het witbier van Brasserie de Silly.  In Edingen zijn er talrijke cafeetjes waar je het bier kan degusteren.  Een aanrader zou café-taverne Le Rembrandt zijn (Brusselsestraat 1) waar je kan kiezen uit een lijst van meer dan 150 bieren.

Café De la Brasserie de Silly

Meynsbrughen

Jammer.  Het ‘Café de la Brasserie’ in Silly is gesloten.  De gevel van het brouwerijcafé wordt gesierd met enkele schitterende geëmailleerde borden met het opschrift ‘Meynsbrughen’, naar de oorspronkelijke benaming van de brouwerij en naar Nicolas Meynsbrughen die de brouwerij opstartte in 1850.  Brasserie de Silly, genoemd naar de beek ‘Sylle’, ontstond als boerderij-brouwerij waar in de winter bier werd gebrouwen voor de seizoensarbeiders die in de zomer de oogst kwamen binnenhalen.  De brouwerij heeft nog steeds haar ‘Saison de Silly’.

In de tweede helft van de 20ste eeuw wordt de brouwerij de voornaamste activiteit.  Om haar talrijke cafés te bevoorraden -de brouwerij heeft er nog steeds een 40-tal- wordt gestart met het brouwen van het steeds populairdere pilsbier.  Andere bieren volgen: Double Enghien (als gevolg van de overname van Brasserie Tennstedt-Decroes uit Edingen), Titje, La Divine en een paar jaar geleden ook het pompelmoesbier Pink Killer.  Lionel Van der Haegen glinstert als hij de rijke geschiedenis van de brouwerij in nagenoeg perfect Nederlands vertelt.

Brasserie de Silly

De brouwerij is toe aan haar 6de generatie.  Lionel Van der Haegen is de ‘Sales Manager’ terwijl zijn ietwat timidere neef Jean-Paul de brouwactiviteiten coördineert.   De brouwzaal is compact met een brouwketel, een filterkuip en een warmwaterketel.  Het ruikt er nog naar de wort en de wand van de brouwketel is nog warm: er werd vandaag gebrouwen.  Jaarlijks wordt hier zo’n 10.000 hectoliter gebrouwen, maar met de installaties kan makkelijk 20.000 hectoliter of meer geproduceerd worden.  Reeds 30 % van de productie wordt geëxporteerd naar de buurlanden, Italië, Amerika, Canada, Japan, China, …  De meest groeiende afzetmarkt is Australië en verwacht wordt dat in de toekomst de helft van het bier zijn weg Down Under zal vinden.  In de brouwerij zijn 16 mensen voltijds aan het werk: 8 administratieve bedienden en 8 arbeiders.

In de cilinderconische vergistigstanks wordt duidelijk hard gewerkt om de suikers om te zetten in alcohol en koolzuurgas.  Na de gisting wordt het bier nog gelagerd, opnieuw in cilinderconische tanks of in de oude tanks die in muren ingewerkt zijn.  In de bottelarij gaat het bier in vaten of in flessen.

Didier Van der Haegen

In het proeflokaal van de drankenhandel, van waaruit de eigen café’s bevoorraad worden, kunnen we enkele bieren van Brasserie de Silly degusteren.  Vrij recent (april 2007) is l’ Abbaye de Forest, een goudblond bier van 6,5 vol.%alc. met een rijke witte schuimkraag.  Hoppige referenties in de neus leiden ons naar een heerlijke zoet-bitter balans die meer karakter toont dan het doorsnee abdijbier van de grote concerns.  Didier Van der Haegen, de vijfde generatie, komt ons begroeten en toast met ons op de amberkleurige Saison de Silly (5,2 vol.%alc.) dat nog steeds een smaakeigen plaatsje in onze bierwereld heeft met een complex fruitig aroma, enkele kruidige toetsen en caramel.  Zoetig en moutig draait het bier in de mond naar een merkwaardige en wat wrang zurig-zoete heerlijkheid (doet vaag wat denken aan een oud-bruintype).  In de verte lonkt een lichte bitterheid.  Complex en toch goed doordrinkbaar.  Mijn metgezellen doen zich te goed aan Scotch de Silly en La Divine.  In de koelkast merk ik nog ‘Royale Blonde’ op: het tafelbier van de brouwerij (1,5 vol.%alc.).

Brasserie de Silly
Rue Ville Basse 2
7830 Silly
sillyNOSPAM@silly-beer.com

De brouwerij is op afspraak te bezoeken met een minimum van 15 personen. 

Met speciale dank aan Céline Penninckx, senior van studentenclub n.k. Vilvordia.


0 Responses to “Brasserie de Silly”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

februari 2008
M D W D V Z Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  

Twittered


%d bloggers liken dit: