21
feb
08

Geproefd: 50°N-4°E

Cantillon rijpt op cognacvaten.

Af en toe verrast de eigenzinnige brouwerij Cantillon ons met een ‘specialleke’.  Dit keer liet men lambik rijpen op oude cognacvaten om alzo een zeer interessant en uiterst geraffineerd product te bekomen:

“In maart 2005 heeft de Brouwerij Cantillon tweedehandse vaten gekocht in de regio van Cognac.  Gedurende 15 jaar is het hout doordrongen van cognac.  Nadien heeft onze Lambic daar, tijdens 2 jaar, alle  smaken en aroma’s uitgetrokken om er een unieke geuze van te maken.  De naam van het bier heeft als basis de geografische lokalisatie van de brouwerij”.

Bier op cognacvaten

Het bier presenteert zich troebel goudblond in het glas.  Met een wijde boog kan behoorlijk wat wit schuim bekomen worden, al verdwijnt dit snel.  Het aroma is zonder meer complex met een initiële fruitigheid, licht zoetige en vineuze connotaties, een lichte rokerigheid, iets wat me aan droog stro doet denken en houttoetsen.  De smaak is misschien wat zoeter dan wat we van een Cantillon gewoon zijn, maar een aangename zurigheid met heerlijke rinse trekken blijft zeker niet lang achterwege.  Het samenspel aan smaken blijft het gehemelte boeien, amuseren en bedwelmen.  Amper te geloven dat dit bier slechts een alcoholgehalte van 5 volume% heeft.

Deze ware ontdekking is te proeven op het Vilvordia BierProefFestival op 18 mei 2008.


2 Responses to “Geproefd: 50°N-4°E”


 1. 22/02/2008 om 17:58

  Zeg Steven;

  met zo’n mooie beschrijving loopt het water nu al uit m’n mond !
  Amaai,
  en zeggen dat 18 mei nog lang is om te wachten . . .

  Santé
  Geroen.

 2. 2 luc snoeys
  06/03/2008 om 18:18

  Steven, als je zondag naar Heikant komt voor de Cantillon bieren dan mag je van dit bier een flesje meebrengen. Dan kan ik dit biertje thuis ook al eens uitproberen. Ik betaal natuurlijk wel voor dit bier.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

februari 2008
M D W D V Z Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  

Twittered


%d bloggers liken dit: