11
mrt
08

Een verbluffend ZBF 2008 !

… met interessante neveneffecten.

‘Tijd’, het is de laatste ‘tijd’ niet meteen mijn bondgenoot en als dan ook de server het nog eens enkele dagen laat afweten, wordt het helemaal hopeloos om verslag uit te brengen over het relaas van 4 mooie bierdagen.  Een verkorte versie dan maar ?

De donderdag voor het grootste bierfestival van het land nodigde brouwerij Alvinne ons uit op het PréZBF@Alvinne op hun ‘Proefzolder’.  Het was meteen de gelegenheid om ‘Den Bierzolder’, een kleine bierwinkel met een mooi uitgekozen gamma, officieel te openen.  De bieren staan met evenveel zorg en liefde uitgestald als waarmee ze gebrouwen zijn.  Mijn kartonnen doosje was o.a. gevuld met Primula, de eerstgeborene van brouwfirma Lupiline en Pannepot Grand Réserva van de Struise Brouwers, onlangs door Ratebeer uitgeroepen tot ‘Best Brewers in the World’ (waarvoor van harte proficiat !!!).  Die Pannepot Grand Réserva was ook te proeven in het proeflokaal.  Wij zetten het prachtige bier naast het fantastische Podge Belgian Imperial Stout Blended & Oak Aged.  Beiden een ongelooflijke smaaksensatie, maar met een iets te overheersend kruidig trekje in de Pannepot, hield ik nog net iets meer van de parel van Alvinne.  Ook de andere bieren van brouwerij Alvinne stonden op punt met als uitschieters Alvinne Oud Bruin op vat -een wereld van verschil met de versie op fles en binnenkort nog te proeven op de bierhappening van de Waregemse Bierfanaten– en het nieuwe Extra Restyled, een ware ode aan de Goddelijke hop.

Nacht van de Grote Dorst

De Nacht van de Grote Dorst in Eizeringen werd gepast ingezet met een stevige pot mosselen met Oude Geuze in restaurant 3 Fonteinen.  De Nacht zelf had heel wat moois te bieden met als uitschieter oude jaargangen van de verdwenen brouwerij Eylenbosch, geschonken in café ‘In de Verzekering tegen de Grote Dorst’ zelf.  Interessant was het vergelijken van verschillende versies Mort Subite Oude Kriek of van een paar jaargangen 3 Fonteinen Kriek van Schaerbeekse Krieken.  Natuurlijk was er ook de mogelijkheid om nog eens te genieten van de diverse lambikken van de verschillende lambikbrouwerijen of van andere al dan niet zeldzame specialiteiten.  Opmerkelijk: minstens 75% van de bezoekers kwam uit het buitenland.  Een stevige wind joeg als een bezetene de tentzeilen in en deed me besluiten vroegtijdig het festival te verlaten.  Als afsluiter bezocht ik nog het bierfestival in Beerzel van de Bjeizelse Bierberg met een erg verdienstelijke bierkaart die voorlopig toch nog net iets te weinig te bieden heeft om ook de doorwinterde bierliefhebbers naar de deelgemeente van Putte te lokken.  Maar dat ze in Beerzel weten wat goed bier is, dat staat vast.

ZBF 2008
Linda Van Loo (Festivalteam) en Erik Vandeperre (Voorzitter Zythos) kunnen erg tevreden zijn over het vijfde Zythos Bier Festival.

Het 5de Zythos Bier Festival was opnieuw een grandioos succes.  Meerd dan 9000 bierliefhebbers (10 000 volgens sommige bronnen), verspreid over twee dagen, vonden hun weg naar de Stadsfeestzaal in Sint-Niklaas.  Primeurs waren o.a. Primula (Lupiline @ Alvinne), Balzello (Boelens), Slaapmutske Dry Hopped Lager (Proefbrouwerij voor Slaapmutske), La Mère Supérieure (Millevertus) en Gouden Carolus Hopsinjoor (Het Anker).  Andere brouwerijen pakten uit met nieuwe versies van hun bieren: ‘l Amarante van Millevertus (aangepast recept) of Bonsecours Myrtille van Caulier (nieuw procédé) bijvoorbeeld.  Brouwerij Boon verraste met frambozenlambik en vooral kriekenlambik van Schaarbeekse Krieken (400 gram/liter).  Op zaterdag was het bij momenten iets té druk en ik was dan ook blij dat ik mocht meehelpen achter de infostand om nieuwe bierzieltjes te winnen of om reclame te maken voor de bierfestivals van de verenigingen binnen Zythos.  Vooral de interesse in het Brugs Bierfestival was groot.  Op zondag was het aangenaam proeven en gedurende het volledige weekend was het een prettig weerzien met talrijke biergenoten.

ZBF08
Met een klik op bovenstaande foto krijg je een kleine impressie van het ZBF 2008.

Lees of bekijk ook:
Zythos trekt 10.000 bezoekers (GVA, 04/03/2008)
Zythos Bier Festival, un reportage (Bièrebel)
Het PréZBF (Alvinne) verslag en de foto’s van William Roelens
Het ZBF verslag én de foto’s van William Roelens
Fotoreportage Filip Geerts
Verslag van Jan Menken (Bier & Trein)
Reportage Bianca en Thierry (nieuwe blog: Goddelijke Drank)
Fotoreportage ZBF-trip Gianni Tacchini (Birrerya)

Bij deze wil ik het festivalteam en Linda Van Loo in het bijzonder, bedanken voor de nagenoeg perfecte organisatie van het ZBF.  Ik bedank ook de studenten van n.k. Vilvordia die vol overtuiging reclame gemaakt hebben voor ons Vilvordia BierProefFestival.


0 Responses to “Een verbluffend ZBF 2008 !”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

maart 2008
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Twittered


%d bloggers liken dit: